Hänt i öst

2 juli 2004

Resan börjar

Nu bär det av. Väskan är packad, jag tar farväl av släkten hemma i Trollhättan och blir körd ner till Landvetters flygplats.

Mellanlandning sker i Amsterdam och Bangkok innan jag ett knappt dygn senare anländer till flygplatsen i Taipei.

Bilden visar det första som jag såg av Taiwan, genom flygplansfönstret.

 

3 juli 2004

Fluffiga gröna stolar

Väl framme letade jag upp flygbussarna som skulle ta mig till Hsinchu, och maken till fluffiga bussäten har jag aldrig tidigare sett. Det var bussar med feta gröna fåtöljer, aircondition och gardiner för fönstren som förde mig sydväst på ön. På kvällen träffade jag några andra chalmerister, samt mr An, som är ansvarig för alla utlänningar på NCTU. Med dem åkte jag och handlade på storköpet RT-MART. Köpte bland annat havregryn i plåtburk samt mystiska päron.

 

4 juli 2004

”Regnet föll i strida strömmar…”

Hade jet-lag och sov länge. Packade upp mina grejer. Var ute en sväng på stan när det började regna och blåsa något helt otroligt mycket. Köpte på kvällen ett plastkort med ”credits” till AC-anläggningen i rummet, och fick också en halv honungsmelon av hustanten som sålde korten.

 
Textruta: Nu börjar äventyret
- Anders ska plugga ekonomi i Taiwan
 
Anders pekar ut den aktuella positionen i världen

Nu är det dags för äventyr. Jag har åkt till Taiwan. Här ska jag studera, dels ekonomi men även mandarin och kinesisk kultur.

Efter att min projektanställning på Saabs koncernstab information
i Linköping tog slut strax innan sommaren bestämde jag mig för att vidga vyerna och lära mig ytterligare ett språk och ytterligare en ny kultur. Valet föll på östra Asien och närmare bestämt kinesiska Taiwan. Kina med provinser går en ljus framtid till mötes vad det gäller ekonomisk tillväxt. Den dagen som alla kineser bestämmer sig för att skaffa ett eget kylskåp kommer Electrolux att få mycket att göra…

På National Chiao Tung University (NCTU) i Hsinchu kommer jag att läsa en Master of Business Administration (MBA) på Institute of Management of Technology (MOT), vilket säkerligen blir mycket spännande och intressant. Utbildningen ges på engelska och börjar i september. Innan dess så tänkte jag lära mig grunderna i mandarin, så att jag också kan klara av det dagliga livet lite smidigt. De flesta taiwaneser pratar nämligen ingen engelska – framförallt inte utanför den akademiska världen.

Av den anledningen har jag nyss påbörjat en sommarkurs i mandarin som ges för cirka 15 utlänningar som har eller kommer att få anknytning till NCTU. Ungefär tio av dessa utlänningar är från Chalmers tekniska högskola, eftersom NCTU och Chalmers påbörjade ett nära samarbete för några år sedan. 

Någon gång ibland kommer jag att maila ut detta nyhetsbrev till några få utvalda vänner som jag hoppas vill följa mina upplevelser på andra sidan jordklotet. 

Äventyret kan börja!

 


Ring lokalt till utlandet

- Med bredbandstelefoni nås utlandet billigt

 

Internet via bredband blir allt vanligare – både i Sverige och utomlands. Med bredbandet kommer också nya tjänster, som exempelvis telefoni, vilket gör att man kan ringa mycket billigt.

 

Själv har jag nyligen tecknat ett avtal med Telia, vilket givit mig ett svenskt telefonnummer (075-1553301). Att ringa dit kostar som ett vanligt Svenskt lokalsamtal, men när någon ringer detta nummer så kopplas samtalet till min dator – oavsett var jag än i världen befinner mig.

 

På samma sätt kan jag, via min dator, ringa upp valfri person hemma i Sverige till lokalsamtalstaxa. Mycket smidigt. De enda nackdelarna som i dagsläget finns är att om man ska kunna nå mig är tidsskillnaden på sex timmar, samt det faktum att jag oftast inte befinner mig framför min dator…

 

Tidsskillnad om sex timmar

 

5 juli 2004

Första språkkursdagen

Den där AC-anläggningen som jag köpte kort till igår behagade visst att gå sönder i samband med det gigantiska ovädret som var igår. Det är otroligt varmt, men man vänjer väl sig, hoppas jag... I tidningarna kunde man läsa (om man kunde läsa kinesiska, vill säga) om tyfonen Mindulle som svept över landet och drabbat vissa delar rätt hårt.

Idag började också språkkursen, vilken visade sig gå i ett mycket högt tempo. Lunchen i universitetets matsal visade sig vara…intressant, men mycket god. Man kände sig också rätt bortkommen.

 

På hemvägen från universitetet liftade jag med mr An på scooter (moped) halva vägen tillbaka från universitetet. Efter att jag gått av så köpte jag mig en begagnad mobiltelefon och ett kontantkort. Shoppade lite mer på vägen hem, bl.a. två par billiga byxor och ett par schyssta sandaler, också de väldigt billiga. Tredje natten utan luftkonditionering, men imorgon ska de komma och laga den. Tror jag - om jag tolkade meddelandet på dörren rätt, vill säga.

 

6 juli 2004

Nyinflyttad rumskamrat

Käkade gröt till frukost. Språkkursen var idag om möjligt ännu mer intensiv… På eftermiddagen besåg jag mig i nejden utanför campusområdet.

På kvällen åkte jag till downtown med en kines i samma hus, för att fixa så att mitt mobilkontantkort fungerar. Det flyttade in en ny rumskamrat idag, som läser till en Ph.D. Var ute och joggade en stund senare på kvällen, vilket var väldigt skönt.

 

Håll kontakten

Här är uppgifterna du behöver för att kunna berätta för mig vad som händer hemma i Sverige:

E-post: anders@frick.nu                                                      Adress:   <kommer senare>

Svenskt telnr: 075-155 33 01                                               Postadress:  <kommer senare>

Mobilnr i Taiwan: +88-69 10 20 48 40                             Land: Taiwan R.O.C.