Hänt i öst

Nr 10 – 7 november 2004

Textruta: Ros till ris med gris 
- Föräldrarna på besök i soligt Taiwan

Den här veckan är det långväga besök i Hsinchu. Mamma och pappa har kommit hit för att under några intensiva dagar uppleva taiwanesisk kultur, språk, folk och inte minst mat: 
– Inte som i Velanda, men gott ändå, säger pappa om den taiwanesiska maten. 
 
Pappa äter soppa med både pinnar och sked – som en äkta taiwanes

Lagom till mitt fyra-månader-i-Taiwan-jubileum dök mamma och pappa upp på besök. Under en dryg vecka är de på besök för att hälsa på mig och se ”hur landet ligger”. Många saker skiljer, men en hel del är ungefär som hemma.

– Trafiken är lite som på Dragonvägen, för även här parkerar man sina bilar i varje gathörn, säger mamma efter en promenad i Hsinchu.

Under veckan väntar såväl bad i varma källor, konsertbesök och en bergsutflykt med bil. Redan har de övertygats (?) om förträffligheten med att åka scooter, äta ris med gris, och dricka mjölkte med klump.

Textruta: 10 september
Karaoke i halvledarkällare
Deltog i en “High-tech-tour” till Hsinchu Science Park. Vi fick inte se allt som jag hade hoppats på, men parken och dess historia är fascinerande och förtjänar att bli tema för ett av mina kommande nyhetsbrev. På kvällen var jag på karaoke i källaren hos världens största halvledar-tillverkare, TSMC.

12 september
Studieförberedelse med regn
Det regnar fortfarande. I tidningarna och på TV ser man bilder från översvämmade floder och raserade vägar. Regnandet hänger ihop med tyfonen som passerade för drygt två veckor sedan, på så vis att den ”drog hit” lågtryck – med regnväder som följd. Käkade frukostmackor hos frukostfarbrorn och sedan lunch på ett närliggande bufféställe. 

13 september
Sång, städning och studier
Första dagen på universitetet. Kurs i financial econometrics. På eftermiddagen provsjöng jag för universitetskören och på kvällen storstädade jag det nya rum som jag ska bo i. Rummet har stått tomt sedan dess att huset renoverades för ett drygt år sedan, så det låg några lager damm på golvet…

14 september
Labbplats ger möjligheter
Idag fick jag nyckeln till det labb där jag kommer att sitta och ”tjöta” med folk samt arbeta med mitt forskningsprojekt. Ansökte om uppehållstillstånd. Var på en föreläsning i entreprenörskap, vilket är en kurs som hålls av ”min” professor. Köpte en el-tandborste på kvällen, men när jag kom hem så visade det sig att den inte funkade. Nåja, man ska kanske inte begära för mycket av en apparat som kostar för 4 kr och 50 öre.

19 september

Skogslöpning och sångkörsintroduktion

Söndag. Fick skjuts av min forna rumskompis Cho ut till en vägkorsning strax norr om Hsinchu. Där hoppade jag av och visste inte vart jag skulle ta vägen. Vilsna utlänningar brukar dock relativt snart bli omhändertagna, och mycket riktigt: efter ca två minuter bromsade det in en bil och en kille frågade om jag var på väg ut i skogen för att springa. Det var jag och jag fick då skjuts med honom ut till startplatsen. För evenemanget som jag hamnat på var på med ett av målen att springa runt en bana i naturen som är snitslad med mjöl. På vägen finns det ibland vägval där det gäller att gissa rätt väg. Som orientering fast utan karta, ungefär. Fast inte lika kul. Efter detta åkte jag iväg till universitetets sångkör, som hade en introduktionsafton i sin föreningslokal.

 

20 september

Stulen cykel försvårar ny tidsoptimeringsidé

Måndag. Cyklade till universitetet, lyssnade på en språkkurs och käkade frukost på samma gång. Smidigt sätt att optimera tiden :-) Om aftonen var det språkkurs och när jag skulle cykla hem upptäckte jag att det inte gick – cykeln var borta. Synd, just när jag kommit på en ny tidsoptimeringsidé. Cykelhjälmen låg dock kvar där jag hade parkerat, så det slipper jag i alla fall köpa någon ny.

 

Att notera: Några har uppmärksammat att jag friskt blandar nya och gamla nyheter. Det stämmer. I högerspalten står sådant som är gammalt och tråkigt, medan det som står till vänster förhoppningsvis ska innehålla lite mer färska matnyttigheter. Inom kort kommer jag dock att rationalisera informationsflödet lite grand, så håll ut :-)

 
Textruta: Chalmers fyller 175 år
- Fullt hus på kalaset i Taiwan
I fredags (5 november) firades Chalmers 175-årsjubileum också på Chalmers Asias kontor i Taiwan. Ett hundratal studenter och speciellt inbjudna deltog i festligheterna.

Förutom 175-årsfirandet hölls också en premiär på kontoret. Genom Chalmers Asias försorg ska sporten innebandy introduceras för Taiwanesiska studenter. Och det spelades för fullt på den lilla arena som tillfälligtvis hade byggts upp i sammanträdesrummet.

 

Läs hela min artikel på följande adress: 
http://chalmersnyheter.chalmers.se/Article.jsp?article=4052


Textruta: 15 september
Dubbeldyr tandborste helt OK
Hade en kurs i Human Resource Management, samt språkkurs på kvällen. Dessutom hade vi ett stormöte med hela mitt departement, Management of Technology och fick reda på att vi ska ha en gemensam utflykt på lördag, för att ”stärka familjebanden” som man uttryckte det. På kvällen köpte jag en ny el-tandborste, den här gången en 10-kronors. Och tänka sig, den funkade mycket bättre. Hugo och jag storhandlade bra-att-ha-prylar inför fredagens kräftkalas på Exportrådet. Vi ska vara toastmasters, så det gäller att ha lite kul trix med sig i bakfickan.

16 september
”Hello! I am Tsz-Bei, but you can call me Pinky”
Föreläsning i International Marketing. Satt också i mitt labb, mest för att försöka lära känna övriga där bättre. Det är ett väldigt stort labb med närmare 20 personer, och det är inte helt trivialt att komma ihåg vem som är heter vad. Dock har alla också tagit sig engelska namn, vilka är lättare att komma ihåg. Ibland.

17 september
Kräftskivedominans
Åkte till Taipei på eftermiddagen och förberedde Exportrådets kräftskiva. Hugo och jag var toastmasters för evenemanget, vilket gick bra. Däremot blev vi något förvånade över Exportrådets oerhörda snålhet – trots att kräftskivan torde ha gått med närmare 10 000 SEK i vinst. Synd att verksamheten gav ett så oprofessionellt intryck; Hugo och jag satt på hemvägen från Taipei och ångrade att vi hade ansträngt oss med att fixa prylar, att vi åkte dit i förväg för att hjälpa till med arrangemanget samt att vi ens hade erbjudit oss att vara toastmasters. Exportrådet kan nog se i månen efter vår hjälp i fortsättningen.

18 september
Picknick och golfinköp
Utflykt med hela institutionen. Alla professorer, studenter och övrig personal åkte iväg på picknick, för att ”stärka familjebanden”. Vi lagade mat i det fria och lärde känna varandra. Mycket trevligt. På kvällen köpte jag mig en komplett golfutrustning och provslog en timme på den närliggande utslagsträningsplatsen.