Hänt i öst

Textruta: Från risnudlar till kisel
- Teknikparken grunden för Taiwans välstånd

”Det var en gång för länge en liten söderhavsö med en liten, liten stad där man gjorde väldigt goda nudlar av rismjöl.” Ungefär så börjar faktiskt historien för Hsinchu, en stad i Göteborgs storlek. I generationer har man ägnat sig åt att göra traktens bästa risnudlar, men 1980 startades Hsinchu Science Park som ett initiativ av staten och universiteten i närheten.

Det som för 25 år sedan var en 
vindpinad bambuskog är nu en 
enorm teknikpark och arbetsplats 
för 100 000 människor. I den 
gamla risnudelstaden tillverkas nu 
70% av världens alla halvledare. 
Även på andra områden, som 
datortillbehör och platta skärmar 
domineras av taiwanesiska företag. 
Det största företaget i teknikparken är TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, som var ett av de första företagen som etablerade sig i den enorma teknikparken.

Idag finns det nästan 400 företag i området. Många av företagsnamnen är inte alls kända, men datorföretag som D-Link, Asus, Acer och Benq har alla rötter i Hsinchu.

Den snabba utvecklingen i Hsinchu Science Park var det få som hade vågat tro på när den öppnade 1980, och det märks när man åker utanför den välplanerade teknikparken. Den lilla staden har helt enkelt inte kommit ikapp ännu, så de smala gatorna som leder från centrum till teknikparken är helt igenproppade åtminstone tre gånger om dagen. På morgonen vid åttatiden strömmar bilar och moppar in i parken, och vid åtta på kvällen är det kö åt andra hållet. Strax före midnatt blir det trafikkaos igen, för då ska de som jobbar över komma hem, innan utfarterna stängs av för natten.

Sedan åttiotalet har antalet företag i Hsinchu Science Park ökat för varje år. Det stora hotet mot halvledarföretagen i Taiwan kommer från Kina, där arbetskraften är ännu billigare. Många företag väljer att bygga ut i någon av de sjuttio teknikparker som har byggts i Kina, som ofta är rena kopior av den i Hsinchu. För att kunna tävla med dem gäller det att ha högre kvalitet och bättre produkter. Det som en gång var den stora styrkan – den billiga arbetskraften – är plötsligt ett hot.

För att klara sig i konkurrensen har många av de taiwanesiska företagen som tidigare bara gjorde datorkomponenter tagit steget till att göra hela datorer och man satsar på nya marknader. En annan ny trend bland taiwaneserna är att satsa på egna varumärken.

Texten skriven av Hänt i östs gästskribent Hugo Christiansson.
Att notera: En längre version av denna artikel finns att läsa i 
nästkommande nummer av Unga Forskares tidning Scientium
Nr 11 – 11 november 2004

 

21 september

Japanreseplanering

Formulerade syfte och mål för en resa till Japan som Chalmers Asias enhet för Corporate Relations, dvs Hugo och jag, ska göra senare i höst.

 

22 september

Regn och trevlig grillning

Spöregn. Hade kurs i HR management och hade ”jouren” en stund på eftermiddagen på Chalmers Asias kontor. På kvällen hade jag en kurs i immaterialrätt, men klassen bestod inte av fler än fyra personer. Hade grillning med Hugos labkompisar efter lektionen.

 

23 september

Mopedlån ger ökad lättjerisk

Har nu fått diverse översättningsprogram installerade på datorn, så nu blir alla åäö lite konstiga… Idag lunchade jag med Pei Yi på TSMC och fick därefter låna en scooter (=moped) av henne. Hade en mycket intressant föreläsning i International Marketing, där bl.a. regionens historia gicks igenom. På kvällen kom Hongkongchalmeristerna Erik och Mikael och hälsade på. De stannar till måndag.

 

24 september

Sightseeing i teknikparken

Tillsammans med Hugo körde jag moped i Hsinchu Science Park och visade våra Hongkongvänner det som är grunden till Taiwans närmare tio och Kinas cirka 70 andra science parks. Gjorde också besök i spelhall, grillade och var på karaoke

 

25-26 september

Ingen vinst i statens lotteri

Alla fyra grabbar drog iväg ut i skogen och joggade. Åkte därefter till Taipei och besökte nattmarknad m.m.

Konstaterade att jag den här månaden inte hade vunnit något på statens kvittolotteri. Bodde över på ett hyfsat billigt hotell och besökte därefter CKS Memorial Hall, käkade lunch, såg på bio och åkte hem.

 

Strapatser på bergsutflykt

- Taiwanesisk hajk gav nya intressanta insikter

 

Helgen innan Hugo och jag åkte iväg till Japan begav vi oss med på utflykt med universitetets bergsvandringsförening. Med av klubben noga verifierad utrustning och följde vi med ett femtontal andra NCTU-studenter på hajk i de vackra bergen strax väster om Ilan.

 

Det behagade regna mest hela tiden, men var ändå väldigt trevligt.

Insikter som man blev varse om var att det äts väldigt mycket och ofta. Efter att vi på lördagseftermiddagen slagit läger påbörjades matlagning, som inte slutade förrän det var läggdags…

 

Morgonen därpå vaknade vi upp i vårt tält ute i ödemarken. Fast så öde var den egentligen inte, eftersom det stod närmare 20 andra tält runtomkring, uppsatta av diverse olika grupper som var ute på vandring.

  Bildkavalkad från den leriga – men trevliga – bergsvandringen utanför Ilan.

 

27 september

Högfartsjärnvägsbesök

Erik och Mikael åkte hem idag. Själv hade jag en ledig dag och gjorde därför en mopedutflykt med Hugo. Vi slog några golfslag på en driving range, gjorde besök vid byggplatsen för Taiwans höghastighetsjärnväg samt handlade varsin plastpistol, så att vi kan träna skytte i källaren där vi bor.

Än är glappen mellan rälsen inte hopsvetsade

 

28 september

Kakor med smak av mån-grus

Teachers Day. Eller om man vill, firandet av Confucius: ”Confucius was China's most famous teacher, philosopher, and political theorist, whose ideas have influenced the civilization of East Asia.” Nationell helgdag som sammanfaller med firandet av månfestivalen – ett tillfälle då man samlas, grillar och äter inte så goda månkakor.

 

29 september

Ny Teknik med post-it-modell

HR-kurs där jag var caseansvarig och introducerade ett för taiwaneserna nytt koncept med gruppdiskussion medelst post-it-lappar. På kvällen kilade jag runt på nattmarknaden med bland andra Hugos labbkompis David. När jag kom hem och kollade i brevlådan hade ett nummer av Ny Teknik dykt upp!

 

30 september

Eltandborste nr 3…

Lunch med några kompisar från ett grannlabb. Fotografering på Chalmers Asia. På kvällen genomgång av utrustningen inför helgens utflykt till bergen. Strax innan min supermarket-favorit Géant stängde vid 23-tiden passade jag på att handla en ny eltandborste. Den var dyrare än mina två föregående och heter ”CrossAction” – kan det bli bättre? :-) Köpte också tandkräm, vilken var miljövänligt (?) förpackad med fyra lager papper och plast.