Hänt i öst

Textruta: Utseendet i första rummet
- I Japan går det inte att sälja fula grejer
 
Med kameran i hand visas de senaste mobiltelefonerna på mässan CEATEC.

Hur säljer man en ny mobiltelefon i Japan? Genom att peka på alla tekniska finesser? Genom att visa statistik över robusthet och tillförlitlighet? Nej, genom att ha lättklädda montertjejer, såklart!
På elektronikmässan CEATEC visades såväl mobiltelefoner som bredbandsroutrar och handdatorer upp av damer likt de på bilden. 

Men vilka prylar var det som var hetast på själva mässan då? Tja, förutom trenden med att allting blir trådlöst, så tror jag personligen också att en ny typ av displayer, benämnd OLED, kommer at slå i framtiden. Det är en strömsnålare och ljusstarkare typ av display, lämplig för mobiltelefoner, handdatorer och liknande.
Den nyfikne kan läsa ännu lite mer om mässan här:
http://www.frick.nu/news/ceatec.pdf
  
Utseendet främst ¡V här sett bakifrån
Nr 12 ¡V 12 november 2004

Textruta: 4 oktober
Japansk miniträdgård
Idag åkte Hugo och jag till Japan. Via hostelworld.com hade vi hittat ett schysst och rätt billigt hotell, som vid en första anblick inte såg mycket ut för världen. Väl på plats visade det sig finnas både trådlöst bredband, varma källor och en vacker japansk miniträdgård. 

5 oktober
Mata hunden över Internet
Besökte elektronikmässan CEATEC, som det nya namnet på Japan Electronics är. Såg bland annat en fjärrstyrd hundmatare och en drös med trådlösa produkter. En utförligare artikel om mässan finns här:
På eftermiddagen åkte vi iväg för att träffa en ex-chalmerist, som nu jobbar med displayutveckling på Nokia Research i Tokyo.

6 oktober
Jordbävning och CD-debut
Var på svenska ambassaden där även Exportrådet och ett antal svenska företag har små kontor. Besökte två killar som jobbar på Opticore och diskuterade tänkbara utbyten med Chalmers Asia. På eftermiddagen hade en svensk tjej ett musikaliskt framförande på ambassaden, i samband med att hennes debutskiva släpptes. Det verkar vara "inne" att debutera i Japan, och lokalen var fylld av japanska journalister och TV-fotografer. Min enda fundering var huruvida artistnamnet ANA (Johnsson) skulle gå hem, för det är samma namn som ett av de största japanska flygbolagen har. Hon var väldigt duktig på att sjunga, men lite namnresearch innan skulle nog inte ha varit fel... 
 
På releasepartyt: Sveriges ambassadör,
ANA samt hennes japanska manager.

 


Solens rike i siffror:

  • Officiellt namn: Nihon
  • Folkmängd (2004): 127,6 milj. inv.
  • Statsöverhuvud: Akihito (kejsare)
  • Nationaldag: 23 december (kejsarens födelsedag)
  • Högsta berg: Fuji (3 776 m ö.h.)
  • Befolkningstäthet (2004): 338 inv. per km2
  • Viktigaste handelspartner: USA, Sydkorea, Kina
  • Järnvägsnät (2000): 23 654 km
  • Vägnät (2000): 1,2 milj. km        (källa: Nationalencyklopedin)
 

Lokala nyheter - JAPAN  .

Jordskalv orsakar första olyckan med snabbtåg 

Den första olyckan sedan snabbtåget Shinkansen började köra i Japan för 40 år sedan inträffade i samband med en jordbävning i Japan den 23 oktober. I 210 km/h spårade ett tåg ur med 151 passagerare ombord strax utanför stationen Nagaoka i länet Niigata, när området skakades av ett skalv.

 

Seismometrar utmed järnvägen noterade 846 gals, en enhet där en gal indikerar accelerationen en centimeter per sekundkvadrat. Vid 40 gals stängs strömmen i ledningarna automatiskt av, men ett tåg som kör i 210 km/h behöver en sträcka på 2,5 km för att stanna.

 

Det automatiska nödstoppsystemet slog till på tåget, men åtta av de tio vagnarna spårade ändå ur innan tåget hunnit stanna. Som tur var höll sig tåget kvar någorlunda kring spåret på den bro där olyckan inträffade och de flesta passagerarna klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

Ny Teknik 2004-10-25

 

(forts.)

Kilade sedan upp i Tokyos Eiffeltornskopia (som dock är lite högre än originalet...) och tittade på den vackra utsikten, med bland annat berget Fuji i horisonten. På kvällen träffade jag en representant för Exportrådet, medan Hugo stack och träffade en KTH-kille på andra sidan av stan. Strax före midnatt blev det jordbävning, vars epicentrum låg ungefär i Tokyo. Richterskalan poppade upp i 5.8, vilket innebar att det var en ganska så rejäl skakning.

 

7 oktober

Goda utsikter för konsultbolag

Besökte JMAC, som är ett managementkonsultföretag med ca 500 anställda i hela världen. I Göteborg har en av de anställda efternamnet Frick, men denne brukar oftare gå under benämningen "farbror". Hugo och jag fick en intressant genomgång bland annat av skillnader mellan östliga och västliga ledaregenskaper, och mötet var mycket givande. Utsikten från 44:e våningen i JT Tower var heller inte fy skam. På eftermiddagen hälsade vi på en Chalmerist som pluggar fysik på Tokyo Institute of Technology. Skolan var imponerande, men skolmaten var långt ifrån i klass med den taiwanesiska. Borta bra, men... Kvällen spenderade vi på en bilutställning som Toyota stod bakom.

På bilutställning. Måhända framtidens bil?

 

8 oktober

Digital framtid för svensk penna

Idag träffade vi en kille som heter Lars och som jobbar på lundaföretaget Anotos Japankontor. Han arbetar för att få ett antal japanska företag att använda den digitaliseringsteknik som Anoto/C Technologies utvecklade under dotcom-erans glada dagar. På bussen därifrån krockade busschaffisen med en mopedist, som i sin tur skrapade upp sidan på en sprillans ny Lexus. Inte billigt att laga den repan, även om Lexus inte heter Lexus utan Toyota i det här landet. Dessutom är nya bilar väldigt billiga. Den tyfon som meteorologerna förvarnat om dök idag upp med regn och en hel del blåst.