Hänt i öst

Textruta: Extra tråkigt nyhetsbrev
- Så kan det bli när Anders skriver ikapp

Ett ovanligt ointressant nyhetsbrev. Så lyder domen för nyhetsbrev med det klassiskt västerländska oturstalet nr 13.

Nu har jag precis kommit tillbaka från en golfutfärd och funderar på om det inte är skriva-ikapp-dags för mitt lilla nyhetsbrev. Efter några sekunders funderande kom jag fram till att det just precis är så. För att det inte ska vara helt ointressant kryddar jag med en spännande (!) nyhet från Svenska Dagbladet. Hejsvejs!

    
Här sitter jag på universitetet och knåpar ihop nyhetsbrev för fulla muggar¡K
Nr 13 ¡V 21 november 2004


11 oktober

Tidningsk telefonkonferens

Tillbaka i vardagen igen. Gav lite japanska kakor till min professor,vilka han mumsade i sig med glatt humör. På eftermiddagen hade jag telefonkonferens med chefredaktören för tidningen Metro i Hongkong. Fick reda på att föräldrarna nu har bestämt sig för att komma hit och hälsa på, i början på nästa månad. Kul!

 

12 oktober

Golfkurs¡Kgäsp¡K

Tidig uppstigning, för kl 06 började den i universitetets regi anordnade golfkurs som jag ska gå. Det gäller ju att få användning av sitt golfset... Efter lunch träffade Hugo och jag en svensk tjej som flyttat till Hsinchu. Hon vill skriva en artikel om något taiwanesiskt, och vi gav henne lite tips på vägen.

Golf - skojskoj¡K

13 oktober

Människoresurshantering

Idag hade jag föredrag i HR-kursen, och försökte då snabbt gå igenom det obligatoriska moment som vi fått i uppdrag att presentera. Berättade också om vad jag lärt mig under besöket på JMAC i Tokyo, samt lite också om den del av mitt jobb på Saab som handlade om personalrelaterade frågor.

 

14 oktober

Inget pris, men väl fribiljett

Den kurs i Digital Rights som jag går gjorde uppehåll förra veckan, på grund av att jag inte skulle vara där. Kanske inte så konstigt, beroende på att vi inte är fler än fyra personer som går den kursen. Idag var den dock i full gång igen. Vår lärare gav den som ville en fribiljett till en konsert i Taipei på söndag, då några av hans släktingar där kommer att framföra något musikaliskt. På kvällen fick jag reda på att varken professor Grimvall eller Förbundet Unga Forskare fått Kunskapspriset hemma i Sverige :-(

 

 

 

 

Krigsrisken hänger över Taiwan

- Lokala nyheter, snodda från www.SVD.se             .

 

Förhållandet mellan Taiwan och Kina kan utvecklas till en av Asiens hetaste brännpunkter. Om Taiwan förklarar sig som en självständig stat hotar krig med den mäktiga grannen. Valet i Taiwan den 11 december avgör utvecklingen.

 

Det är inget på Taipeis gator som tyder på att folk oroar sig för att krig ska bryta ut här. Trafiken är tät och bökig, unga människor sitter på kaféer och kommersen är hektisk i de flesta butikerna. Kampanjen inför parlamentsvalet den 11 december har redan börjat med högtalarbilar och valaffischer. Taiwan har råd att ta det lugnt. Levnadsstandarden här är en av de högsta i Asien och landets demokrati en av regionens allra mest vitala.

 

Men skenet bedrar. Vid sidan av spänningen på den delade koreanska halvön är förhållandet mellan Taiwan och Kina på fastlandet en av Asiens potentiellt sett hetaste brännpunkter. Taiwan går allt mer sin egen väg, och det har man gjort sedan Demokratiskt progressiva partiet, DPP, vann presidentvalet för fyra år sedan.

 

Men om man går så långt att man byter namn på landet från Republiken Kina till Republiken Taiwan kommer Kina att se detta som en "utbrytning" och ta till alla medel, även militära, för att tvinga ön till en återförening med det fastland den varit skilt från sedan 1949.

 

Kina har öppet deklarerat att de kommer att "ta över" Taiwan om ön utropas till en självständig stat, inte som nu officiellt en del av ett delat Kina. Vilken riktning utvecklingen kommer att ta kommer till stor del att avgöras i valet den 11 december - och hur Kina reagerar på valresultatet, hur det än blir.             SVD 2004-11-20

 

15 oktober

Jordbävning och kallsim

Vid lunchtid skakade en jordbävning om huset. Skalvet nådde 7,0 på Richterskalan och var den kraftigaste på fem år, så jag tog fram datorn och skrev några citat som jag sedan mailade över till media i Sverige. På eftermiddagen simmade jag, dock inte så länge då den ouppvärmda utomhuspoolen tyvärr var lite för kylig för att det skulle kännas behagligt. När jag som bäst satt och pratade med några av institutionens doktorander så kom min professor in och gav mig ett USB-minne. Trevligt! På kvällen käkade jag födelsedagsgröt med kompisen Pei-Yi.

 

16 oktober

Lottosatsning ner på stan

Kollade in downtown, då jag insåg att jag inte är så väl bevandrad i densamma. Och det kan ju vara bra att ha lite koll på omgivningen när mamma och pappa kommer hit¡K Spelade också bort en tia på lotto ¡V på måndag kanske det är jag som tar hem storkovan :-)

 

17 oktober

Vackert spel i akustikriktig lokal

Var på en bra fiolkonsert i Taipei City Hall och käkade lite mumsig torkad frukt efteråt.

 

19 oktober

Utdelning ger lycka

Jahopp, när jag surfade in på det statliga Lottospelets webbsida så insåg jag att jag precis hade kammat hem det tredje högsta priset, 4000 NTD! Och eftersom det kinesiska ordet för pengar och lycka låter likadant sak så blev jag med andra ord väldigt lycklig idag ¡V det var i alla fall var mina klasskompisar sa till mig.

 

20 oktober

Elektronikmässebesök

Besökte elektronikmässan Taitronics i Taipei och gjorde därefter ett besök på Exportrådet. Den här gången gjorde rådet definitivt ett mer professionellt intryck än senast.

 

21 oktober

Nyheter med nätverk

Gjorde ett nytt besök på nätverksutrustningsföretaget DrayTek, och den här gången fick jag se de allra senaste grejerna.

 

22 oktober

3D-jag glasfixerad

Nu har det gått en månad sedan jag fick låna en scooter. Det är en farlig (o)vana att ha vant sig vid att snabbt kunna förflytta sig vart som helst, när som helst.

Idag träffade jag två killar från en laserglasklumps-tillverkningsfirma och fick levererat två laserglas-klumpar med mitt eget ansikte ingraverat i 3D. På kvällen vara det karaoke med mina klasskompisar.


23 oktober

Strandbesök med bil

Idag körde jag bil till stranden i Hsinchu. Fast det visade sig inte vara så mycket till strand, för den bestod mest av vågbrytare i form av cementklumpar.

 

24 oktober

Innebandyutrustning hit

Möte med gruppen i entreprenörsskapskursen. Totade ihop en rapport om fiktiva investeringar. Tänkte prova mitt nya TV-spel, men det blev inte av. Fick ett SMS av Hugo, som berättade att han ordnat sprillans ny innebandyutrustning från företaget Unihoc, och som beräknades ankomma till Taiwan om en vecka. Bokade biljetter till en konsert med The Real Group.

 

25 oktober

Tyfonledighet

Måndag igen! Veckorna bara rusar iväg. Fast idag var skolorna och alla företag stängda, på grund av en förväntad tyfon. Dock visade det sig att tyfonen tog en annan väg än den beräknade, och försvann uppåt Japan istället. Lugn dag, med andra ord.

 

27 oktober

Bra skjortfarbror

Idag hämtade jag mina nytvättade skjortor hos min skjortfarbror på hörnet. För en tia så får man en skjorta både kemtvättad och struken. Perfekt att använda, speciellt eftersom tvättmaskinen där jag bor bokstavligen äter upp, eller åtminstone tuggar på, kläderna. Passerade också cykelfarbrorn på hörnet (samma hörn) och fixade i ordning den cykel som jag fått låna av Hugos labbkompis David.

 

29 oktober

Nattpannkakor godast

Lunch med Mr An och hade en intressant kurs om teknikinnovationer. Käkade pannkakor på nattmarknaden efteråt. Kollade flygtiderna, för imorgon kommer mamma och pappa¡K

 

30 oktober

I ilfart till flygplatsen

Simmade på morgonen och åkte sedan till flygplatsen. Det gick rätt fort ¡V jag åkte från Hsinchu när mamma och pappa landade, och hann ändå vara i tid för att möta dem när det passerat tullen¡K Tillsammans åkte vi till Grand Hotel i Taipei. Efter en eftermiddagslur besökte vi Taipei 101 och nattmarknaden i Shilin.

 

31 oktober

Föräldrabesök i Taipei

Besökte alla ¡¨turist-måste-ställen¡¨, dvs de varma källorna i Beitou, the Palace Museum och CKS Memorial Hall. Fast det sistnämnda var stängt, och istället gick vi på en mycket bra manskörskonsert med Taipei Male Choir. Avslutade dagen med tempelbesök och nattmarknaden i Longshan.