Hänt i öst

Nr 14 – 22 november 2004

1 november

Lämnade Taipei och reste ner till Hsinchu. Installerade föräldrarna på universitetets gästhus och käkade lunch med Hugo.

 

2 november

Väckte pappa strax efter halvsexsnåret på morgonen och släpade med honom på golfkursen. Tillsammans med mamma stack vi sedan och badade i ett lyxbadhus som ägs av UMC – en av världens ledande halvledartillverkare. Därefter lunchade vi med Pei Yi på TSMC – ett annat av världens ledande halvledartillverkar-företag.

 

3 november

Hade fullt upp med föreläsning, medan Hugo luftade föräldrarna på en tågutflykt till landsbygden. Fixade i ordning en fyra meter lång banderoll som vi ska använda på Chalmers 175-årsfirande på fredag. På kvällen stack föräldrarna och jag iväg till en schysst taiwanesisk restaurang och drack kvällste. Mycket trevligt.

 

4 november

Körde mamma på moppen till botaniska trädgården. Gick sedan med pappa och träffade en professor som håller på med ett projekt med massa Saabbilar. Professorn bjöd sedan på lyxlunch. Därefter stack mamma, pappa och jag ut till havet och tittade på fiskebåtar och fiskförsäljning. Efter kvällslektionen avslutade jag dagen på nattmarknaden med att prova att äta lite ”stinky tofu”.

 

5 november

Chalmers 175-årskalas. Skaffade en snygg blombukett till firandet, där vi även lät introducera UNIHOC för taiwaneserna. Spelet har vissa likheter med det som vi i dagligt tal brukar benämna innebandy. Efter firandet totade jag ihop en liten snutt till Chalmers Nyheter, vilket finns att läsa på deras webbsida. På kvällen åkte föräldrarna, jag, Hugo och Thomas från Mecel iväg på en helgutflykt med hyrbil. Avslutade dagen med bubbelbadande på ett hotell i Ilan.

 

Textruta: Mopedlandet Taiwan 
- Hälften av alla invånare äger moppe

   
Moped, ”scooter”, är ett smidigt fortskaffningsmedel i trafikkaosets Taiwan. Hur många går det då att få på en scooter? Tja, sisådär en fyra-fem personer…

Fakta om Taiwan:

Officiellt språk:	Mandarin
Huvudstad:	Taipei
Area:	36 000 km2 (134:e störst i världen)
Folkmängd:	22 800 000 (47:e flest i världen)
Befolkningstäthet:	705 inv/km2 (8:e högsta i världen)
Antal mopeder:	15 miljoner

Taiwan är en ö som är lika stor som Jämtland. Taiwan heter officiellt Republiken Kina. Kina betraktar Taiwan som en utbrytarprovins och med undantag för ett tiotal småländer i Afrika och Latinamerika är Taiwan inte heller inte officiellt erkänd som suverän stat.

Landets östra delar består av höga berg och är nästan obebyggd men i de västra delarna är det oerhört befolkningstätt. Därför har mopeder blivit populära och landet har världens högsta mopedtäthet per invånare.
Text: Hugo Christiansson


   
En karta över Taiwan, med en fokusering på var någonstans som teknikstaden (tillika min studiestad) Hsinchu ligger i landet.


Lokala nyheter                 .

Taiwanese MBA Program Attracts Chinese Americans

 

SAN JOSE –– It is common practice among Taiwanese students to seek tertiary education overseas in colleges and universities in the United States. But because of the rapidly growing economy in Asia, many Chinese American parents are encouraging their children to study in prestigious local universities in Asia to gain invaluable “Asian cultural experience."

 

National Chiao Tung University (NCTU) in Hsinchu, Taiwan is one of many universities in Asia attracting overseas Chinese students to enroll in their academic program. According to report by Asia Inc. magazine, NCTU’s College of Management is ranked fifth among Asia’s best Business Schools.

New California Media, 16 nov 2004

 

6 november

Fortsatte bilresan upp i bergen. Badade i varma källor och kikade på vacker utsikt. Bodde över på ett småsunkigt hotell, men det är ju dumt att sova bort sina pengar...

 

Utomhusbad i varma källor uppe i bergen.

 

7 november

Mammas födelsedag! Hugo och jag uppvaktade med vacker skönsång kl 6 på morgonen. Vi fortsatte bilfärden österut och skådade det taiwanesiska bergen i vacker morgonsol. På eftermiddagen kom vi hem, badade i UMC:s simhall och käkade födelsedagsmiddagWindance.

 

8 november

På morgonen hade städtanten som vanligt måndagsstädat, vilket innebär att det ligger en centimeter med vatten över hela golvet. Men framåt onsdag-torsdag brukar det vanligtvis ha torkat. På kvällen var det jordbävning. Kommentarer från mina klasskompisar om helgens resa har bland annat varit: ”Åh, var ni bara utlänningar i bilen – hur kunde ni då hitta rätt?”

 

9 november

Började dagen med sedvanligt golfspel. Hugo filmade mina svingar, som finns att se här: www.frick.nu/news/sving.avi Besök på Saab Automobiles återförsäljare i Taipei. På kvällen pizzaparty med professor Yu och sedan föreläsning med samma professor.

 

10 november

Idag åkte mamma och pappa hem. Eller åtminstone vidare till Thailand. Själv var jag på seminarium om taiwanesisk bioteknik, samt diskuterade spännande idéer med min professor. Får se vad det kan utmynna i.

 

11 november

Vaknade av en jordbävning, de börjar visst bli vanliga nu. Besök på TSMC och möte med deras vice VD. (TSMC=världens största halvledartillverkare, remember?) Intressant. På kvällen hade jag min första tenta, nämligen en i ämnet International Marketing.