Hänt i öst

Nr 15 – 2 december 2004

Textruta: Unihoc lanserat i Taiwan
- Innebandy blivande fluga för studenter

Förväntansfulla och nyfikna studenter fick tidigare ikväll vara med om en världs(ny)premiär, då unihoc (=innebandy) introducerades i Taiwan, på NCTU i Hsinchu.

 
Unihoc-spelare är vi allihopa. Uppslutningen var stor vid Taiwans nypremiär.

Efter några trevande försök hölls ikväll en lyckad nypremiär, då intresserade Taiwanesiska studenter fick chansen att prova på den svenska nationalsporten innebandy. Intresset var mycket stort och två filmer från nypremiären finns att beskåda på nätet: http://www.frick.nu/news/unihocspelare.avi

   
Thomas och Pei-Yi, två av Taiwans framtidshopp för innebandy…

Fakta om innebandy/floorball/unihoc:
•	Innebandy är en sport som utvecklades i Sverige under 1970-talet. I början kallades den landhockey/landbandy.
•	Enligt Svenska Innebandyförbundet skall spelplanen vara mellan 36x18 och 44x22 meter. 
•	En match spelas i 3st 20-minutersperioder med 10 minuters paus med sidbyte mellan varje period. 
•	Varje lag får ha max 6 spelare på planen samtidigt 
(1 målvakt + 5 utespelare eller 6 utespelare).
Källa: wikipedia.org

 

Textruta: 17 november
Taiwanesisk knep-o-knåp-dag
Idag var stora knåpardagen, ty jag hann både knåpa ihop en artikel till Chalmers Asias nyhetsbulletin om Japan, ett rättsfallsdokument, några PowerPoint-sidor och en enkät.

19 november
Unik matlagning i hemmet
Efter dagens lektion och föreläsning gjorde vi något unikt: Vi lagade mat hemma i studentbostaden. Gott, men inte helt billigt – mat i det här landet är bara billig då man inte tillagar den själv, eftersom arbetstiden inte värderas speciellt högt. Matförsäljare här som får en tjugolapp i timmen anses vara välbetalda. 

20 november
Ofattbara, men kul
Såg den mycket skojiga filmen The Incredibles på bio. Den rekommenderas om man gillar datoranimerade komedier. Och PIXAR är ju ett tufft företag…

21 november
Hole-in-one. Nästan…
Idag var det golfspel på en riktig golfbana. Det var kul – och roligast var det på det avslutande 18:e hålet när Mecel-Thomas var några ynka centimeter från att göra hole-in-one. En annan rolig sak var den tant som ingick i spelavgiften, hon körde vår golfcart och guidade oss amatörer runt banan. 

22 november
T.T.M. → 0
En typisk sak i Taiwan är att prylar som tillverkas snabbt skickas ut på marknaden. Det betyder att det finns en hel del barnsjukdomar på prylarna eftersom de inte testas så ordentligt. Min bärbara dator har till exempel piltangenterna knasigt placerade, men när jag idag fick se den nya modellen av samma dator så hade den piltangenterna placerade på ett mycket bättre och mer logiskt ställe. Att låta kunderna utvärdera produkterna och sedan korrigera till kommande versioner är en väldigt vanlig taiwanesisk strategi.

Lokala nyheter                 .

Nytt längdrekord på risnudelfestival i Hsinchu

 

The 2004 Hsinchu rice noodle and pork meatball festival just kicked off in the northern Taiwan city. Rice noodles and pork meatballs are Hsinchu's most famous delicacies and the city wants to use the festival to promote them and the city.

 

Hsinchu Mayor Lin Cheng-tze invited the mayors of Hsinchu's sister cities in the United States and Japan -- namely Mayor Pat Evans from the city of Plano in Texas and Mayor Seiji Hagiwara from Okayama City -- to join him and Hsinchu residents in making the longest rice noodle in the world. Together, they were able to make a rice noodle 12,000 centimeters in length, shattering the old world record of 10,000 centimeters and bringing the day's activities to a climax.

 

The three mayors then displayed their culinary skills by frying the rice noodles. Their "rice noodle dishes" were then put up for charity auction, fetching a total of NT$16,000 (US$473). Evans and Hagiwara also brought with them several members of council of their respective cities, and they all enjoyed rice noodles and pork meatballs cooked in various styles. Lin Kuang-hua, governor of the Taiwan provincial government, welcomed the foreign guests to the festival and invited them to Hsinpu Township in Hsinchu County later to savor another local delicacy -- preserved persimmon -- and to experience the Hakka culture there.

Taiwan Headlines, 16 okt 2004

 

23 november

Besök ger artikel i GP?

Idag kom en frilanskille på besök. Efter intervju på kontoret och en sedvanlig rundvandring till labben på campus drog jag med honom till Hsinchu Science Park och ett besök på TSMC, vilket han gillade.

 

24 november

Fem kilometers tredjeplats

Sprang 5000 meter i skolans sportmästerskap och kom på tredje plats. Hemma i Sverige ligger det snö, men här i Taiwan har en värmebölja sköljt över ön vilket gör att kortbyxor nu är det mest rekommendabla plagget under dagtid.

 

25 november

En nästan vanlig torsdag

Käkade lunch med Hugos pappa Gunnar, som den här veckan är på besök i Hsinchu. Vår föreläsare påpekade att det idag var Thanks Giving Day, åtminstone i USA. Efter kvällens föreläsning åkte några av oss, som torsdagstraditionen numera bjuder, till nattmarknaden för att äta något mumsigt. Efter det var det bowling tillsammans med några svenskar och alumni-svensk-NCTU-studenter.

 

26 november

Vinst i statens kvittolotteri

Gick upp tidigt för att simma med Hugo. Släpade idag iväg min senaste donation till Chalmerskontoret – en julgran i plast. Konstaterade att jag vunnit 200 NTD på statens kvittolotteri (läs mer om detta lotteri i nyhetsbrev nr 5).

 

27 november

God mat. Och mera mat.

Blev bjuden på lunch av DrayTek-Julia, förmodligen lite som tack för att jag hjälpt till lite grand med deras lansering av bredbandsprodukter till den svenska marknaden. På eftermiddagen åkte Hugo, Gunnar och jag till de vackra norra delarna av Taipei, för att vara med på en grillning med Hugos labbkompisar.

 

30 november

Inget brask och inget slask

Om Anders braskar så blir det slask på jul, sägs det ju. I Taiwan var det idag så långt från både brask och slask som man kan komma. Men å andra sidan firar man ju inte heller jul här… Hade gruppmöte idag. Konstigt vad sådana möten kan vara ineffektiva ibland. Passade på att montera upp plastjulgranen och på kvällen var det sångövning.