Hänt i öst

Textruta: Asiatisk säljmässa pressar priser
Nu laddar många av västvärldens försäljare av dator- och teknikprylar upp inför julens anstormning. I Asien samlas istället en stor del av regionens återförsäljare på IT Month i Taiwans huvudstad Taipei. En nio dagar lång säljmässa med pressade priser som följd bäddar för sänkta priser även i USA och Europa. Speciellt är det på platta skärmar, mp3-spelare och bärbara datorer som det förväntas sänkta priser. 

 
Intresset för monterflickornas visning av platta skärmar var stort hos BenQ.

BenQ, som är världens tredje största tillverkare av platta skärmar, ser IT Month som en viktig prispressare för världsmarknaden:

V Det är 19-tumsskärmarna som kommer att står i fokus för priskriget på denna mässa, säger Danny Yao, försäljningsdirektör på BenQ. 

Yao förväntar sig att priserna på 19-tumsskärmarna under mässan kommer att pressas med en dryg tusenlapp. Detta kommer att få återverkningar på marknaderna i både USA och Europa. I Sverige kostar BenQ:s 19-tumsmonitor nu cirka 3700 kr, men om Danny Yaos spådom slår in är det inte osannolikt att vi kan få se skärmar för under 3000 kronor redan runt årsskiftet.

På musiksidan utlovar branschens giganter också pressade priser i samband med IT Month. Sony har lovat att sänka priset på sin Network Walkman med en dryg femhundring och Sydkoreas största tillverkare av mp3-spelare, iRiver, har också lovat stora prissänkningar V något som kan få återverkningar speciellt på den amerikanska musikspelarmarknaden, där iRiver är stora.

På datorsidan är det framförallt bärbara enheter som det kan förväntas pressade priser. Bland annat har Apple lovat sänkta priser på produkter i iBook G4-serien.
Nr 16 V 13 december 2004

1 december

Snabbt fyrakilometerslopp

Idag var det sportfestival på universitetet. Själv deltog jag i ett institutionsgemensamt tjugomannalag, där var och en sprang 200 meter.

 

2 december

Smaklig teknikparkslunch

Hugos polare Casper från Sverige är och hälsar på. Vi käkade idag lunch med en kille från min institution som håller på att skriva ett paper om svenska teknikparker och innovationssystem från Sverige. Passar bra eftersom Casper är en innovativ kille som jobbar i Chalmers Teknikpark.

 

3 december

Tyfon på ingång

En planerad utflykt till de södra delarna av Taiwan blev inställd, på grund av en tyfon som närmar sig. Istället åkte vi till TSMC och sjöng karaoke. Det är kul det med.

 

5 december

Befogad inköpsfara

Åkte till en datormässa i Taipei. Det är farligt att gå omkring med för mycket pengar på fickan, inte för rånriskens skull - den torde vara i det närmaste obefintlig - utan snarare för att det är lätt att köpa på sig nya bra-att-ha-saker. För min del slutade det med inköp av en trådlös router i pytteformat samt en ny mobiltelefon av märket Dopod. Dopod is really big in Europe, you know. SäkertK

 

6 december

Extra soligt hos chipdesigner

Casper och jag var på Sunplus, ett av de coola företagen i Hsinchus teknikpark. Sunplus designar mikrochip och deras produkter finns i miljontals upplagor i leksaker som Furby, elpianon och sådana där små lustiga elektronikmanicker som man behövde mata med knapptryckningar varannan timma, och som var otroligt populära för tre år sedan. Nu jobbar man på ett samarbete med Lego inför deras nya leksakskoncept, som just nu planeras.

 
 


Lokala nyheter                 .

 

Kina oroas över teknikerflykt 

Trots att Kinas halvledarindustri blomstrar noterar landet att allt fler ingenjörer inom halvledarsektorn lämnar landet för karriär utomlands. 

 

Nyhetstjänsten China Tech News rapporterar att 200 ingenjörer nyligen lämnade sina anställningar i Shanghai och flyttade till Singapore. 40 stycken flyttade till Taiwan.

 

De flesta som flyttade kom från halvledarkoncerner som SMIC, Grace Semiconductor eller Huahong.

 

Den främsta förklaringen till deras utlandsflytt är att lönenivåerna i Kina är så låga. Lönerna kan öka fem gånger hos en utländsk arbetsgivare.

 

Andra förklarar sin önskan att lämna landet med att de upplever en känsla av "otillhörighet", något som inte China Tech News förklarar närmare.

Ny Teknik, 2004-10-14

 

7 december

Kortbyxad valuppladdning

Innan kvällsföreläsningen var jag ute och joggade en sväng på De 18 Topparnas Berg. Skönt att det fortfarande går att springa i kortbyxor utan att frysa. På nyhetsfronten är det helgens stundande parlamentsval som står i centrum, och ska man tro en artikel i Svenska Dagbladet så gäller det att Taiwaneserna väljer rätt V annars finns det risk att Kina kommer och invaderar. (Läs mer i nyhetsbrev nr 13)

 

8 december

Pyntad gran ger julkänsla

Förberedde en presentation om affärsmodeller i den digitala världen. Påminner lite om det jag gjorde mitt exjobb. På Chalmerskontoret spelades det julmusik och plastgranen ser nu riktigt stilig ut med allt pynt. Via e-post kom det en förfrågan från den nybildade Svenska Skolföreningen i Taipei om det finns någon svensklärare i faggorna. Här finns mer information: http://www.frick.nu/news/skola.pdf

 

9 december

Mitterminstenta i adventstid

Eftersom jag konverterat mitt kontantkort till abonnemang kan jag numera ta emot multimediameddelanden på min mobiltelefon. Kul, fast jag vet ingen annan som kan skicka eller ta emot MMS här och att det ska gå att ta emot Svenska MMS är inte så sannolikt. Men den som vill är välkommen att prova :-) I övrigt hade jag idag tenta i Business Data Communication.

 

10 december

Helgutflykt till Taiwans mitt

Förberedde en presentation för innovationskursen. På eftermiddagen bar det iväg till Taizhong med Pontus, Charlotte och klasskompisen Rita, för att besöka Ritas föräldrahemhem. På kvällen möttes vi av föräldrarna, hyrde bil, gick på nattmarknad. Det blir säkert en kul helg!

 

11 december

Valdag med blått besked

Dagen började tidigt, för familjen skulle upp och rösta. Valresultatet blev ganska jämnt, de blåa vann över det gröna. Då blir det inte krig här på åtminstone fyra år. Under dagen åkte vi på utflykt och passerade bl.a. ett ställe för finpappers-tillverkning och ett tempel som rasade ihop i jordbävningen för fem år sedan. Lunchen intogs på ett finfint ställe vid sol-och-mån-sjön V Taiwans vackraste sjö.