Hänt i öst

Textruta: Betelnöt en knäckfråga 
I Sverige har vi snuset och nere på kontinenten är det cigaretter som gäller. I Taiwan är tuggande av betelnöt speciellt vanligt. Vad som för Taiwans del i sammanhanget dock är väldigt udda är de försäljningsmetoder som används på den annars så pryda gröna ön.

 

Med gröna, röda och blå neonrör som lyser frenetiskt 
är det omöjligt att missa var det säljs betelnötter. Tittar 
man närmare så ser det ut som ett akvarium, i vilket 
det sitter en väldigt lättklädd tjej. Historian om skälet 
till detta nämner att det en gång var en betelnötförsälj-
erska som provade att lätta på kläderna, vilket snabbt 
visade sig attrahera de största kundgrupperna lastbils- 
och taxichaufförer (vilka tuggar nöten för att inte somna 
under sina långa körpass). Så nuförtiden är i stort sett alla försäljerskor tämligen lättklädda i sina neonakvarier. 
Då lättklädheten medför också andra problem diskuterar
myndigheterna som bäst huruvida försäljningen ska komma
att bli reglerad eller inte.


Betel, njutningsmedel som förekommer i stora delar av Syd- och Sydöstasien och används (tuggas) av uppskattningsvis 10 % av världens befolkning. En beteltugga består av hackad betelnöt (arekanöt, dvs. frö från arekapalm), insvept i blad av betelpeppar; i regel ingår också litet släckt kalk, som frigör svagt stimulerande alkaloider, samt olika kryddor eller smaktillsatser. Beteltuggandet stimulerar avsöndringen av saliv, som färgas tegelstensröd. 
(Källa: Nationalencyklopedin)


Nr 17 – 7 februari 2005

Textruta: NCTU störst i Taiwan
- slås snart ihop med NTHU

De två näst största universiteten i Taiwan håller just nu på att planera att slås ihop, för att tillsammans bli allra störst.

Sedan lång tid tillbaka pågår det en ständig kamp mellan National Tsing Hua University och National Chiao Tung University. Universiteten kämpar om vem som är näst störst – efter National Taiwan University i Taipei. Men, istället för att kämpa så har ledningarna beslutat sig för att inleda ett samarbete som på sikt kommer leda till en sammanslagning.

Hänt i öst har sänt ut en reporter till platsen för händelsen och kommer givetvis att följa utvecklingen, för att i följande utgåvor av nyhetsbrevet rapportera senaste aktualiteter i ärendet.

  
Vem vill inte vara störst? Istället för att kämpa om vem som är störst går nu NTHU ihop med NCTU och bildar Taiwans största universitet.

Snart nytt kinesiskt år
Inom kort står månens faser i rätt position för att fira nyår – det kinesiska nyåret. Det här är Tillfället, med stort T, för kineser att resa hem, träffa familj och nära släktingar.
 
Förberedelser för kinesiskt nyårsfirande, här vid Times Square i Hongkong där jag nyligen gjorde ett kortbesök.

 


Lokala nyheter                 .

Kina slukar IBM:s persondatorer

 

December 2004 blir en viktig månad i industrihistorien – den månad då ett statskontrollerat företag från ett socialistiskt land tog kontrollen över en sinnebild för det kapitalistiska västerlandets högteknologi.

 

I december bekräftades uppgifterna att det kinesiska datorföretaget Lenovo Group köper IBM:s persondatorverksamhet. Totalt kostar affären omkring 12 miljarder kronor. Största ägare i Lenovo är den

kinesiska staten. Genom affären blir Lenovo i ett slag världens tredje största pc-leverantör. Det sammanslagna Lenovo/IBM kommer att hålla omkring 8 procent av världsmarknaden för persondatorer.

 

IBM, som alltjämt är världens största it-företag men numera med huvudverksamheten inom tjänstesektorn, har genom åren mer eller mindre medvetet skapat den marknad som man nu lämnar.Att man dessutom släpper till varumärket IBM och tillåter Lenovo att klistra det på sina egna datorer innebär en kulturrevolution för den amerikanska it-jätten. IBM-märket, som räknas som världens tredje mest värdefulla efter Coca-Cola och Microsoft, har av varumärkesanalytiker värderats till 54 miljarder dollar.

Svenska Dagbladet, 2004-12-09

 

Besök vid sol- och månsjö

Nyligen var jag på en fantastiskt trevlig utflykt till Taizhong, i vars närhet bland annat en sjö med namnet Sol- och månsjön ligger. Sjön med närområden sägs vara en av Taiwans allra vackraste platser. Om det stämmer? Tja, döm själva:

 

Hänt i tsunamins spår

På min väg från Sverige till Taiwan passerade jag Thailand, som såhär års vanligtvis är ett turistfyllt land. Av orsaker som vi är tragiskt medvetna om är turismen där tillfälligt inskränkt till ett minimum.

 

Medan vi i Sverige som bäst diskuterade vems fel allting var, fokuserade istället Thailändarna på att reda ordning och göra det bästa av situationen. I dagstidningarna kunde man bl.a. se bilder på elefanter som i tsunamins spår höll på med uppröjningsarbete.

På bild i lokaltidningen: Tyska turister i badbrallor, samt elefanter som röjer upp.

 

Snabbmat genväg till himmelen

Den som går i grubblande tankar på livet efter detta, får här ett tips från ett lunchställe som jag sprang på i Bangkok: ”HOLY PIZZA – The quickest way to heaven”. Om namnval och slogan bidrar till att fler eller färre personer äter där låter sig nog dock vara osagt…

Helig pizza – snabbaste vägen till himmelen…?