Nr 18 – 28 februari 2005

 
Hänt i öst

Fakta om republiken Indonesien:

  • Folkmängd: 218 miljoner
  • Sysselsättningsfördelning:
    • Jordbruk: 43 %
    • Service: 39 %
    • Industri: 18 %

Här ligger Bali. Visste du förresten att…

 

…man som svensk sedan ett år tillbaka behöver visum till Indonesien? (Nej, det visste inte jag heller – därav mitt påtvingade visumfixarstopp i Hongkong)

 

…den avgångna presidenten Suharto tänkte skapa ett drömlandskap för turister benämnt Dreamland, vilket bl.a. skulle inkludera stränder, boende och ett gigantiskt kulturcentrum. Man började bygga, men när presidenten på grund av oroligheter i landet tvingades avgå 1998 så avstannade också byggnationerna. Resultatet är nu ett halvfärdigt drömland med snart helt igenväxta tillfartsvägar.

 

…den kinesiska minoriteten (vilken är knappt 10 miljoner) i Indonesien sägs stå för ungefär två tredjedelar av allt företagande i landet.

 

…den kinesiska minoriteten under många år var förbjuden att utöva sina traditioner och seder (bl.a. det kinesiska nyåret).

 

…Indonesien har förbud mot rökning på offentliga platser. Den som blir haffad kan välja mellan att sitta tre månader i fängelse eller betala 40 kronor i böter.

 

…det för polisernas del anses vara ett naturligt inslag (tillika den största inkomstkällan) att ta emot mutor. Detta vet alla om, vilket för en rättsmedveten västerlänning känns aningen annorlunda.

 
Textruta: Bali – i bombernas spår
- Turismen minskad till ett minimum

Indonesien är en ö-nation med Bali som ett av turisternas favoritparadis. Direkt efter de bombdåd som genomfördes här för drygt två år sedan minskade turismen drastiskt, och än idag har den inte återhämtat sig.

– Det är mindre än en tredjedel
turister nu än vad det var före
dåden, säger en gråhårig austra-
liensare som jag träffar vid den
lilla fruktaffären intill stranden.

Och tydligt känner man av den
överdimensionering av restau-
ranger och turistaffärer som 
hägrar på semesterön. Men det
är inte dystert här, tvärtom, så-
väl surfutrustning som bergs-
vandringsutflykter och fors-
ränning säljs och går åt som 
smör i det varma solskenet.
	En sval nypressad ananasjuice smakar 
	gott när det börjar skymma på kvällen

- Fakta om bombdåden -
Lördagen den 12 oktober 2002 exploderade två bomber i Balis mest turisttäta ort, Kuta. Drygt 200 människor fick sätta livet till, varav de flesta var turistande australiensare. Nyhetskanalen CNN pratade om attentaten som ”Horror in Paradise” och ”the worst single terrorist attack since September 11”. Fortfarande är man inte helt säker på vem som är skyldig, men så sent som i förra veckan försökte man på nytt ställa en militant muslimsk ledare för i det al Qaeda-nätverket ingående gruppen Jemaah Islamiyah till rätta – något som tidigare misslyckats på grund av avsaknaden av bevis.

 
Också bland försäljningsbodarna finns T-shirts med tryck som påminner om bombdåden: ”Bali loves peace – 12 october 2002”.

 


Lokala nyheter                 .

Stor risk för fågelinfluensa-pandemi

Det finns allvarlig risk för att fågelviruset H5N1 orsakar en världsomfattande epidemi, pandemi, i Asien som skulle kräva långt fler dödsoffer än sars-utbrottet, som vållade panik 2003.

 

Chefen för världshälsoorganisationen WHO:s avdelning för västra Stillahavsregionen Shigeru Omi sade utan omsvep att man i WHO nu anser att världen nu löper allvarligaste tänkbara risk för en pandemi.

 

Han tillade att hälsokonsekvenserna i form av döda och sjuka kommer att bli enorma, mycket mycket större än vad lungsjukdomen sars orsakade. Omi konstaterade dock också att fågelviruset ännu inte fått förmåga att smitta från människa till människa.

 

Sedan slutet av 2003 har fågelinfluensa upptäckts i åtta länder: Vietnam, Kambodja, Thailand, Kina, Indonesien, Japan, Laos och Sydkorea. 33 människor har avlidit i sjukdomen i Vietnam och tolv i Thailand.

Svenska Dagbladet, 2005-02-23

 

Tuppen årets beskyddare

Bland kineser världen över har nyligen det kinesiska nyåret precis firats. Hos oss nordeuropéer är det ju oftast själva nyårsafton som är i fokus, medan firandet för kineserna är utsträckt över flera dagar.

 

När månen står i rätt läge för nyår träffas man, umgås, äter god mat – inklusive speciella månkakor – och ger varandra presenter.

 

För barnen är det som julafton – föräldrarna ger röda kuvert med pengar till sina barn, och tvärtom när barnen blir äldre och rikare än sina föräldrar.

 

Under nyårsfirandet finns det noga specificerat vad man ska göra och inte ska göra dagarna och veckorna innan nyårsfirandet. Någon dag ska man städa hela huset, en annan är det dåligt att klippa håret och så vidare.

 

I Taiwan ligger det såhär års fullt med skräp på gatorna. Framförallt passar man på att byta sina gamla madrasser till nya.

 

 

En och annan passar också på att slänga sin felstämda gamla gröna gitarr…