Hänt i öst

Nr 19 – 12 mars 2005

 

 

Politiserad minnesdag

 

Man kallar det för ”The 228 incident”. Det, som i det moderna Taiwans historia är en av de största mänskliga tragedierna då fastlandskineser och ö-bor drabbade samman och tusentals människor fick sätta livet till. Den helgdag som instiftats till minne av det som hände år 1947 har dock stora politiska inslag.

 

Den 27 februari 1947 hamnade en kvinnlig cigarettförsäljare i dispyt med en av anti-smugglingsdelegation som var utsänd av myndigheterna. Detta utlöste massdemonstrationer som i sin tur kvävdes av militära styrkor. Sedan blev det värre och värre, med trupper från fastlandet som sköt vilt på gatorna, brände böcker och fängslade intellektuella. Det hela slutade inte förrän den 25 maj, då myndigheterna med Chiang Kai-Shek i spetsen förklarade ”incidenten” som bemästrad.

 

Den minnesdag som senare (1995) kom att införas i Taiwan har på senare tid blivit alltmer politiserad och använts som slagträ i debatten om Taiwans oberoende.

 

Förra årets devis för minnesdagen var ”Remembering the PastJoining Hands for the Future”, då över en miljon taiwaneser formade en 50 mil lång mänsklig kedja.

 

I Taipei vaktas statyn av den store lands-
fadern och diktatorn, Chiang Kai-Shek.

 
 


Lokala nyheter                 .

Brist på kol i Kina kan skada världsmarknaden

 

Kinas väldiga ekonomiska tillväxt slukar så mycket energi att det orsakar en farlig brist på kol. Kolbristen skulle kunna skadligt påverka hela världen, uppgav nyligen statliga medier i Kina.

 

– Obalansen mellan tillgången och efterfrågan på kol blir akut i år, säger nationella utvecklings- och reformkommissionen enlig tidningen China Business Weekly.

 

Kina är på en gång världens största konsument och producent av stenkol, som står för två tredjedelar av landets energi. Den sektor som först hotas av kolbristen är kraftindustrin.

 

Den inhemska bristen på kol kan tvinga regeringen att minska exportkvoterna för kol, något som i tur kan driva upp världsmarknadspriset. Att öppna nya kolgruvor räcker inte för att täcka landets växande behov.

Dagens Nyheter, 2005-02-27

 

Taiwan störst på Cebit

 

Nyligen öppnade en av världens största datormässor, CeBIT, i Hannover. Taiwan är största utländska utställare med 777 företag.

 

På andraplats kommer Kina med 310 utställare, trea USA med 209 strax följt av Korea som har 202 företag på mässan. För svensk del finns endast 60 utställare med.

 

Totalt räknar arrangörerna med drygt en halv miljon besökare.

 

Julia Su på nätverksutrustningsföretaget Dray-Tek visar upp prylarna som ska med till CeBIT.

 

Lampfestival i vintermörkret

 

Vad gör man när det är som mest mörkt och dystert? Tja, man kan till exempel anordna en festival med lampor och lyktor i fokus – Taiwan Lantern Festival.

 

Som en avslutning på det kinesiska nyåret hölls festivaler av detta slag runtom i Taiwan. I Taipei skedde detta med diverse utställningar samt dunder och brak i en park i närheten av den halvkilometerhöga byggnaden Taipei 101.

 

”Taiwan Lantern Festival” lockar årligen många hundratusentals nyfikna taiwaneser. I bak-grunden skymtar den jättehöga byggnaden Taipei 101.