Hänt i öst

Textruta: Positivt företagsklimat
- Shandongprovinsen en av Kinas rikaste

Shandong – bergen i öster – är Kinas ledande område när det gäller tillverkning av bomull och vete samt utvinning av guld och diamanter. Företagsmässigt är det stora företag med välkända varumärken som dominerar Shandongprovinsen. 
 
I varje stad finns alltid ett pampigt hus – det lokala kommunisthögkvarteret

Kanske har du hört talas om vitvarutillverkaren Haier eller elektronikmärket Hisense. Båda har sin hemvist i Qingdao, i Shandongprovinsens östra delar. 

”It is factory that manufacture products and soul that creates brands”, står det vid ingången till Haiers huvudkontor. Så sant. Även om Kina är ett kommunistland så börjar dock kapitalismen frodas. De lokala myndigheterna gör allt för att locka utländska, framförallt Taiwanesiska, investerare. Man lockar med låga löner, bra geografiskt läge och framförallt – en god samarbetsvilja med staten. För att lyckas i Kina är det viktigt att vara god vän med dem som bestämmer, alltså de lokala företrädarna i Partiet. Utan deras välsignelse, ingen framgång – det har historien tydligt påvisat. 

Ölfabriken politiskt byte
- Tsingtao Beer spelat viktig historisk roll

Bryggeriet i Qingdao grundades 1903 av tyska bosättare, och är idag Kinas största bryggeri. Historisk sett har ölfabriken spelat en stor roll i det politiska spelet i regionen.
 
När tyskarna kom till staden Qingdao för drygt hundra år sedan, tog man med sig diverse sedvänjor och bruk. Bland annat startades ett bryggeri, vilket senare kom att ockuperas av Japanerna. Till sist blev bryggeriet kinesiskt, och stod för ett antal år sedan för i princip all (98%) av Kinas ölexport. Dess politiska roll är förvånansvärt stor, men kan delvis förklaras av ölens viktighet för såväl tyskar och japaner som kineser.

    Nr 21 – 30 april 2005

Textruta: Här bor drygt 90 miljoner 
 
Shandongprovinsen är Kinas näst folkrikaste, med över 90 miljoner invånare. De två största städerna är Jinan och Qingdao, där den sistnämnda flera gånger blivit vald till bästa kinesiska staden att leva i.

Övrig fakta om folkrepubliken Kina:
9,6 milj. km2, 1 280 milj. inv. (2002), inkl. Hongkong. Kina är världens folkrikaste stat och den till ytan tredje största.

•	Statsöverhuvud: Hu Jintao
•	Yta: Skog (14 %), jordbruksmark (10 %), övrig (76 %)
•	Högsta berg: Mount Everest 
•	Medellivslängd (2001): 
män 69 år, kvinnor 73 år
•	Järnvägsnät (2000): 67 524 km
•	Vägnät (2000): 1,4 milj. km
(Källa: Nationalencyklopedin)

Bulleförsäljning på tre hjul
Vad gör man om man inte har råd eller lust att skaffa en affär, men ändå vill tjäna sig en hacka på att sälja risbullar till förbipasserande? Tja, man monterar fast ugnen på cykeln, hänger på en gastub och placerar sig på strategiskt utvalt ställe:
 
Affärsstrateg med integrerad logistisk utrustning

 


Fler artiklar på nätet

 

”Sedan sist” har jag knåpat ihop två artiklar, som den intresserade kan ta del av. Den ena handlar om medie-tekniker i öst (jag är ju civ.ing i medieteknik) och den andra om Unihoc (eller innebandy som det heter hemma i Sverige).

 

Den förstnämnda kommer att bli publicerad i teknologtidningen Lithanian och den sistnämnda håller just nu på att översättas, för att bli en pressrelease som sedan skickas ut av universitetet NCTU.

 

Om medietekniker i öst:

http://www.frick.nu/news/lithanian.pdf

 

Om innebandy:

http://www.frick.nu/unihoc/unihoc.pdf