Hänt i öst

Textruta: Volvo monterar lokalt
- lägre skatter gynnar inhemsk produktion

Taiwan har i dagsläget inget eget bilmärke. Trots det är den absoluta majoriteten av bilar och övriga fordon producerade lokalt. Anledningen är att Taiwans importtullar på fordon är mycket höga. 

De flesta fordonstillverkare har därför lokala sammanfogningsfabriker i Taiwan, där fordonsdelar sätts ihop till hela fordon. Ingen av de svenska biltillverkarna gör så i dagsläget, men Volvo AB startade för drygt ett år sedan en fabrik för lastbilar och bussar. En buss och närmare tio lastbilar i veckan är nuvarande produktionstakt.

Taiwans trafikministerium har räknat med en drastisk ökning av antalet lastbilar och bussar under 2005: Enbart under första kvartalet i år registrerades drygt 2300 nya sådana fordon, och man räknar med närmare 10 000 när året är slut – tack vare att många åkerier och bussbolag just nu passar på att byta ut sin fordonspark.

Traditionellt sett har lastbilarna i Taiwan dominerats av japanska märken, men både Scania och Volvo har snabbt klättrat upp på top-fem-listan över lokala lastbils- och busstillverkare. 

    
Utanför Volvofabriken i Hsinchu står färdigimporterade lastbilshytter och väntar på hopsättning. Inomhus väntar de stora gröna motorerna på detsamma.

Korta fakta om Volvo:
•	Bildades 1926 som en avknoppning från SKF
•	Personbilsdivisionen köptes år 1999 av Ford
•	Volvo äger numera både Mack Trucks och Renault Trucks
•	Huvudsponsor för Volvo Ocean Race, som startar i nov.
•	Har som börsbolag flest ”hurtbullar”, d.v.s. anställda som ställer upp i svenska idrottsevenemang, enligt Affärsvärlden

Volvo-besök i Shanghai
På lördag åker jag till Kina igen. Den här gången är det till 17-miljonersstaden Shanghai. Där väntar besök på bl.a. Volvo, SKF samt ett antal andra intressanta företag och institutioner. Ett av dessa ställen är tioårsjubilerande Nordic Centre. 
För den intresserade så ger det nordiska centret i sommar en introduktionskurs till det moderna Kina, läs mer här:
http://www.frick.nu/news/modernchina.pdf

Nr 23 – 15 maj 2005

Baseballplan blev marknad

En morgon vaknade jag upp av skrikande högtalare och jublande människor. Vad hade hänt? Jo, baseballplanen utanför huset hade förvandlats till helgmarknad, till vilken jag snabbt begav mig för att äta morgonmål. Nästan som frukost på sängen…!

Ingen Taiwanmarknad utan ordentliga högtalare!

 

Uppmärksammat besök

Förra veckan var en svensk grupp med moderata politiker här på besök. De var inbjudna av taiwanesiska staten, förmodligen delvis som tack för att de varje år skrivit under en motion som stöder Taiwans självständighet gentemot Kina. Besöket uppmärksammades flitigt i Taiwanesisk media, där det specifikt nämndes att politikerna träffade oss studerande svenskar.

 

Eldflugor pyntar naturen

Maj månad i Taiwan känns nästan som jul. I alla fall när man under tidig kvällstid beger sig utomhus. Då pyntas buskar och träd med naturens eget blinkande julpynt – eldflugorna. Utomordentligt vackert!

En något suddig eldfluga, fångad av min mobiltelefons inbyggda kamera…

 

”Hänt i väst”:

Bälteselektronik för bror

Nu har lillebror Erik precis fått jobb i Vårgårda. Som bilbälteselektronikingenjör på Autoliv. Grattis brorsan! (Eller snarare ska man nog säga: Grattis Autoliv!)

 

 

 

 


Lokala nyheter                 .

Taiwans oppositionsledare möter Kinapresident

The second Taiwanese opposition leader James Soong to visit China within a month met with President Hu Jintao on Thursday, stepping up Beijing's campaign to isolate Taiwan's president and his supporters who want formal independence.

 

During Soong's mainland tour, he stressed his party's anti-independence stance and its hopes for a peaceful resolution to Taipei-Beijing disputes. China and Taiwan split amid civil war in 1949 and have no official relations. High-level contacts are rare.

 

Taiwanese President Chen Shui-bian first criticized the trips by his rivals, then expressed cautious support for them. But he said later that he alone is capable of breaking the deadlock with China over Taiwan's political status.

The Boston Globe, 2005-05-12

 

Fotnot: Den första oppositionsledaren, som besökte Kina i början av maj, fick två levande jättepandor i present av Kinas president.

 

Regnrekord med problem

Det märks att regnperioden nu har börjat. Som nämns i notisen här nere till höger så har de senaste dagarnas ihärdiga regnande medfört en del problem. I tidningarna finns bilder på hus som håller på att rasa ner i floder och för egen del så har det uppstått svårigheter med att ta sig till universitetet; Den vanligen bekväma asfalterade cykel- och mopedvägen har av naturen gjorts om till grusbank med meterhögt härligt brunt regnvatten. Men nästa vecka blir det nog fint väder igen!

Cykelväg med fuktiga problem…

 

Högfartsjärnväg på G

I höst är det dags för Taiwans nya höghastighetsjärnväg att invigas. Järnvägen gör det möjligt att för de 33 milen mellan Taipei och Kaohsiung sänka nuvarande restid på fyra timmar till en och en halv. Det som för tillfället är Taiwans främsta ingenjörsprojekt går just nu in i ett avgörande skede och det är inte helt säkert att tidsplanen kommer att hålla.

De svenskar som är involverade i projektet är bl.a. från företaget Bombardier, och sysslar med att fixa järnvägens signalsystem.

Följ spåren till Taiwans 135-miljardersprojekt

 

Till sist:

Det där med att hålla ordning på alla utländska bollsporter är inte alltid lätt. Pressreleasen om innebandy (Unihoc) blev i Da Ji Yuan illustrerad med den danske golfspelaren Anders Hansen. Kopia av artikeln finns här:

http://www.frick.nu/unihoc/daji.html

 

Gul plastpåse skyddar mot regn

 

I torsdags regnade det rejält. Bottenplanet på universitetets bibliotek förvandlades från café, konferenslokal och konstutställning till swimmingpool. En professor som tittade förbi påstod att det var det största regnet på tio år.

 

Trots vädrets nyckfullheter är det väldigt få taiwaneser som har regnkläder hemma. En uppsättning ligger redo i scootern, och skulle det inte räcka med paraply så är det bara att sticka in på 7-11, Familymart eller något annat snabbköp (som alla har öppet dygnets alla timmar, året om), för att där köpa regnkläder av engångstyp. De finns att få i valfri färg, på skalan mellan ljusgult och mörkgult.

Vad gör man när det regnar? Jo, köper gula regnkläder på 7-11.