Hänt i Textruta: Spelparadis med känsla
- Två små öar numera under kinesiskt styre

Bilarna kör på vänster sida, skyltarna är på portugisiska och stora delar av centrum har västerländsk känsla.  Det känns som om man hamnat i en portugisisk hamnstad. Men det är faktiskt Kina det handlar om, mer specifikt spelparadiset Macau.
 
Macaus ekonomi domineras av spel-, textil och fyrverkeriindustri.

Liksom Hongkong är Macau numera kinesiskt, efter att under lång tid varit en europeisk koloni, för Macaus del sedan år 1557. Spel och dobbel legaliserades för drygt 150 år sedan, och står numera för en betydande del av Macaus ekonomi. Den kinesiska statens inkomster för spelandet i Macau är faktiskt nästan i nivå med USA:s inkomster för spelandet i Las Vegas. Macaus gröna flagga syns uppe till höger.
       

Fakta om Macau Special Administrative Region of the People's Republic of China:

•	Erövrat och bosatt av Portugiser: År 1557
•	Överlämning till Kina: 20 december 1999
•	Befolkningstäthet:: 16,521 pers/km² (att jämföra med Sverige, som har 20 pers/km²)
•	Chief Executive: Edmund Ho Hau-wah 
•	Internettoppdomän: .mo
•	Valuta: Pataca (vars namn har mexikanska anor)

 
Macau’s skyline – ser ut som vilken annan modern hamnstad som helst.
öst

Nr 24 – 4 juni 2005

IBM blir Lenovo

Efter utflykten till Macau bar det vidare till Shanghai, där diverse besök på företag och organisationer gjordes. Ett av dessa var Lenovo – den för västerlänningar okända persondatortillverkaren som tidigare i våras köpte upp IBM:s PC-division, och i och med det blev världens tredje största inom området.

Se så glad jag är när jag besöker Lenovo i Shanghais Zhangjiang High-tech Park.

 

Shanghaipolis rycker ut

I Taiwan är det moped som gäller, men i Kina cyklar alla. Och i begreppet alla ingår tydligen också stadens ordningsmakt, där som synes en av Shanghai centrums patruller genomför miljövänlig utryckning.

Om man blir Shanghaiad eller stöter på patrull i Kina är det bäst att ha en cykel av modernt snitt.

 

 


Rekordklump stöd i storm

Världens högsta byggnad, Taipei 101, invigdes i slutet av förra året och öppnades tidigare i våras för allmänhetens besök. En intressant sak som allmänheten kan beskåda på den 88:e våningen är världens största synliga dämpare. Den 800 ton tunga klumpen kompenserar rörelser i tornet, orsakade av exempelvis tyfoner, hård vind och jordbävningar.

Den ser kanske inte mycket ut för världen, men kan röra sig upp till 1,5 meter och dämpa upp till 40 procent av Taipei 101:s rörelser.

 

Drakbåtsfestival på land

Samarbetsorganisationen för alla utländska studenter på NCTU ska ställa upp med ett lag i en kommande drakbåtsfestival. Dock upptäcktes det nyligen att E.coli-bakterier härjar i sjön. Arrangörerna beslöt då förlägga tävlingen på land: ”Teams will be given a wooden plank.  They will slide the plank across 400 meters of grass. Members of each team will have one foot on the plank while pushing off with the other foot”. Det ska bli intressant att se!

 

Mässa med processorfokus

Computex Taipei är världens näst största datormässa - bara CeBIT i Tyskland är större. Mässan har pågått sedan i tisdags och avslutades idag. Fokus på mässan i år var mikroprocessorer för persondatorer, och bland annat presenterade AMD en ny fräck och supersnabb processor med stort buller och bång. I år firar Computex 25-årsjubileum.

AMD presenterade sin nya Athlon 64X2 dual-core processor med F1-bilar och glättiga monterdamer.