Hänt i öst

Nr 25 – 8 juli 2005

Framtidshopp för Nankang

Strax utanför Taipei ligger Nankang Software Park. Det är en teknikpark som är speciellt anpassad för mjukvaru-utveckling. Många tror att Taiwans framtid utgörs av en fokusering på tjänster, och där ingår ju mjukvara som en väsentlig pusselbit. Idag jobbar 13 000 anställda på 260 olika företag i Nankang, men vem vet; om tio år kanske vi får höra om den som Taiwans främsta teknikpark?

Förutom mjukvara finns också IC-design och bioteknik på Nankangs agenda.

 

BenQ tar över Siemens

Nyligen meddelades att det taiwanesiska företaget BenQ tar över tyska Siemens förlusttyngda mobiltelefoniverksamhet. För besväret får man dessutom betalt – motsvarande ca 2,7 miljarder svenska kronor. Hänt i öst kan avslöja hemligheten bakom denna bakvända försäljning, där köparen alltså både får verksamheten och pengar. Det är nämligen IPREN-mannen, dock något förklädd, som står bakom upplägget. Se själva:

 

Ipren-mannen, förklädd till en lilafärgad BenQ-man, gick runt på datormässan Computex i Taipei med ett enda uppdrag i huvudet: ”Förvilla tyskarna, så att de ger oss mobiltelefonerna och några miljarder på köpet”. Bra jobbat!

 

 

Ha en trevlig sommar!

- själv åker jag till Sverige den 18 juli

 
Textruta: Med drakbåt mot ledighet
- Drakbåtsfestivalsdagen allmän helgdag

Nyligen gick taiwaneserna man ur huse för att fira att det gått fem månader och fem dagar sedan det kinesiska nyåret. Firandet innefattade också en intensiv drakbåtsfestival.
 
Åh-hej, åh-hå, käm-pa på… På floden inne i Taipei kämpar drakroddarna

Festligt, folkligt och fullsatt. Det är det på de drakbåtsfestivaler som arrangeras runtom i Taiwan. Ledigheter är det inte gott om i det kinesiska samhället, men just på ”dubbel-fem-dagen” så är de allra flesta lediga. Det firas rejält, med roddtävlingar på vattendragen. 

     
Hejarklacken hejar på och marknaden är fullproppad – det är drakbåtsfestival!

Final för ”Hänt i öst”
- Framtiden är snabbare och heter BLOG
Detta nummer av Hänt i öst är med största sannolikhet det sista i historien. Men eftersom jag inte kan hålla fingrarna borta från att informera min omvärld om intressanta saker så har jag istället skapat en BLOG. Det är helt enkelt en webbsida med diverse korta texter som jag skriver närhelst lusten faller på. Den senaste texten ligger alltid överst på sidan, vilket gör det lätt att se om det hänt något nytt i öst (eller väst). Välkommen att titta in!

 
Tack för den här tiden, vi syns på nätet!

 

Textruta: www.frick.nu/blog - där hittar du efterträdaren till Hänt i öst.

Lokala nyheter                 .

Håll dig för skratt – måsarna sprider influensa

Fågelinfluensan kan spridas över hela världen sedan 6 000 vilda flyttfåglar har smittats och dött i en sjö i västra Kina. Bland fåglarna finns nära släktingar till våra skrattmåsar.

 

– Vi vet sedan tidigare att viruset är förändringsbenäget. Det här är oroande, säger Anders Tegnell, som är Socialstyrelsens expert på smittskydd.

Dagens Nyheter, 6 juli 2005

 

Visste du att…

 

  • Taiwanesiska kvinnor sedan 1998 har rätt att behålla sitt efternamn vid giftermål
  • Taiwan sedan 2001 har en lag om hemspråksundervisning, inriktad mot öns ursprungsbefolkning
  • Dödsstraffet i Taiwan under 2003 verkställdes sju gånger

 

Detta, och mer därtill, finns att läsa i Utrikesdepartementets rapport Mänskliga rättigheter i Taiwan 2004, som finns att tanka ner från följande krångliga adress:

www.manskligarattigheter.gov.se/dynamaster/file_archive/050127/9640a5cfb69969b1ffb3208b8e7c1ffb/taiwan_04.pdf

 

 

Höghusupplysningen

I sann Ny Teknik-anda kommer här en sifferupplysning om världens högsta byggnad, Taipei 101. Nyligen öppnades det för besökare, som nu kan jobba, shoppa eller beskåda utsikten på hög höjd.

 

Arkitekturen för byggnaden är orientaliskt inspirerad och våningsplanens konstruktion baseras på siffran 8, den siffra som traditionellt är ett lyckotal i den kinesiska kulturen.

 

Huset har ovan jord

101

våningar – därav namnet. Besökare som vill åka ända upp i det

508

meter höga huset får antingen gå i de av brandsäkerhets skäl tryckluftsförsedda trapporna, eller åka världens snabbaste dubbeldäckarhissar, vilka åker uppåt med en fart av

1010

meter per minut. Nedåt går det av säkerhetsskäl lite saktare. I huset finns också en

660

ton tung dämpare, tillverkad av stål och formad som en kula. (Jag skrev 880 ton i förra nyhetsbrevet, men det var visst fel) Den kan reducera upp till

40

procent av de rörelser som Taipei 101 kan utsättas för när det är jordbävning eller blåser mycket. Taiwan som helhet är ganska utsatt - hittills i år (juli) har ungefär

120

större o mindre jordbävningar drabbat ön.

 

ITRI grund för välstånd

- forskningsinstitutet sätter fart på Taiwan

 

År 1973 startades I Taiwan ett forskningsinstitut som skulle fokusera på att öka farten på spridning av teknisk kompetens. Institutet är halvstatligt och Taiwan har mycket att tacka ITRI för i transformationen från fattigt jordbrukssamhälle till högteknologisk nation. Idag ligger främsta fokus på följande forskningsområden:

  • Kommunikations- och optoelektronik
  • Material-, kemi- och nanoteknologi
  • Biomedicinsk teknik
  • Avancerad tillverkning och system
  • Energi och miljö

 

– I och med att ITRI:s nuvarande chef har en bakgrund i bioteknik, vilket indikerar ett för Taiwan väsentligt framtida forskningsområde, säger Michael Nystrom på ITRI.

 

Nämnas bör också att ITRI har en mycket effektiv inkubator-verksamhet, i vilken min egen professor (Yu) är mycket involverad.

 

 

ITRI:s webbansvarige heter Michael Nystrom och är amerikan, trots det svenskklingande namnet och klädsel i form av lusekofta. (”My grandfather emigrated from Sweden to USA, almost 100 years ago”)