Hänt i öst

     Nr 3 – 23 juli 2004

Textruta: Med stämpel som ID-kort
- Träbit med rödfärg garanterar säkerheten

I hela Kina med omnejd så används väldigt ofta stämplar till olika saker. Här har stämpeln i många hundra år använts som en garanti för äkthet. För en utomstående kan det dock ibland tyckas förunderligt hur innehavet av en liten kloss av trä, metall eller jadesten med inristade tecken kan räcka för att tömma någons bankkonto. Går stämplar inte att kopiera?

 

Jo, visst går stämplar att kopiera, men det gör ju namnunderskrifter också. Och eftersom de allra flesta stämplar i den här delen av världen görs för hand så får faktisk varje stämpel en unik signatur. 
I det gamla Kina så kunde kejsaren sätta sin stämpel på något som han gillade, men nuförtiden är det oftast vid bank- och postärenden, kontraktsskrivningar och skriftliga överenskommelser som stämpeln används. Visst är det ändå fascinerande att stämpelsystemet funkar?!


Bildtext:
”AN-DE-SI” står det på den här stämpeln, och den använder jag bland annat när jag gör bankärenden eller ska skriva under officiella papper och blanketter.
Textruta: 13 juli 2004
Kaosartat i simbassängen
Idag cyklade jag till skolan för första gången. På lunchen hade vi möte med mr An, samt de taiwaneser som ska åka till Chalmers som utbytesstudenter i höst. Mötet verkade vara lite oplanerat från Mr Ans sida, men lunchen var i alla fall gratis och god. Efter skolan hittade vi ett gym…eller vad det var. En källarlokal med gamla slitna skivstänger. Simmade en sväng i campusets 50-metersbassäng efteråt. I bassängen var det dock kaossimning som gällde, med stora risker för krockar under simningen, så efteråt gav jag ett förslag till killen i receptionen hur man skulle kunna införa ett rundsimningssystem, så att folk kan simma i egen takt utan risk för att krocka med andra. Han lovade att visa lappen för chefen, men jag är skeptiskt till om mitt förslag kommer leda någon vart. Käkade friterad risblodpudding till kvälls-mat. Smakade visserligen gott, men man ville helst inte tänka på vad den innehöll. 

14 juli 2004
Medlemskap i bonusklubben
Det är lite småsvettigt att cykla till skolan, men man blir pigg i alla fall. Käkade lunch på den vegetariska restaurangen. Där är nog bäst mat på hela campusområdet, och kost-ar mindre än motsvarande 15 kronor, inklu-sive ris. Efter skolan fixade jag ett bank-konto. Cyklade hem via storköpet Géant och köpte lite prylar och mat, bland annat mjölkpulver. Passade också på att bli med-lem i Géants bonusklubb. Alla Taiwaneser är som tokiga vad det gäller extrapriser och medlemskap i affärernas klubbar, och det gäller ju att ta sedan dit man kommer. 
 
Dagens lunch i form av billig, god och nyttig vegetarisk mat

 

 

”AN-DE-SI” står
det på den här stämpeln, och den använder jag bland annat när jag gör bankärenden eller ska skriva under officiella papper och blanketter.

 

 

 

Textruta: 15 juli
Inget studentkort
Språkkurs som vanligt. Fick idag reda på att jag inte kommer få mitt studentkort på ett tag, eftersom mina egentliga studier inte börjar förrän den 13 september. Well, det ska nog lösa sig ändå.
 
Vår lärare går här igenom verbens placering

16 juli
Risnudeltillverkning och bad
Idag var det utflykt med språkkursen. Färden gick till ett ställe där vi besökare själva fick tillverka risnudlar och andra ätbara saker av ris. Vi var där hela dagen, med avbrott för ett badbesök på stranden. Det var väldigt varmt i vattnet men en helt öde och kalasfin sandstrand. På kvällen såg jag Michael Moores film Fahrenheit 9/11, men vet inte riktigt vad jag ska tycka…

17 juli
Spelande stenar kantade vägen
Lördag. Tvättade fönstren i rummet, eftersom de blev jättesmutsiga av monsunen som drog förbi häromveckan. Käkade lunch på ett skojigt ställe där man själv fick koka sin mat i kastruller som värmdes upp på något mystiskt sätt – utan kokplatta. Var ute och joggade en sväng och konstaterade att när man springer upp på berget i dagsljus så spelas det musik ur några av de stenar som kantar vägen. Väldigt trevligt. I övrigt så var det mandarinstudier som gällde – det är prov på måndag.

18 juli
Idag tänkte jag cykla till havet. Min inköpta karta – made in Taiwan – visade att det inte alls skulle vara speciellt långt dit. Drog iväg på cykeln och hann komma ganska långt innan spöregnet kom. Tog skydd bredvid en rugbyplan och satt och såg på taiwanesiska rugbyspelare som halkade omkring på gräsmattan. Började sedan cykla hemåt igen då ett nytt regnväder anföll och den här gången tog jag skydd genom att stanna och shoppa lite prylar i storköpsaffären MEGAFUL. Inget hav idag alltså, men en väldigt spännande utflykt (mer spännande än vad det låter).

Lokala nyheter                 .

Oundvikligt med krig mot Kina?

 

Över hälften av befolkningen tror att krig är oundvikligt om Taiwan förklarar sig självständigt gentemot Kina.

 

The Taiwan Business Weekly published on July 22 results of a poll on local people's views on the cross-Straits situation. Mr. Zhu Yunhan, general advisor of the magazine and a professor from the "National Taiwan University", pointed out that 58 percent local people believe that a war is unavoidable if the island declares independence; and 60 percent believe that Taiwan would be totally incapable of defending if the United States doesn't send troops to help.

 

In the poll the local public was firstly questioned about the possibility of a cross-Straits war, Taiwan media reported. Among Taiwan people 64 percent don't believe a war will break out in coming three years, but the percentage dropped to 38 percent if Chen Shui-bian authority declares the formulation of "new constitution" in 2006, and further slid to 21 percent if Taiwan declares independence.

 

Besides, the poll also showed that once a war breaks out, 52 percent believe the United States would send troops to help; and nearly 60 percent think that the island is totally defenseless if the United States don't help, among them those of higher education degree took a large proportion.

People's Daily Online, 23 juli 2004

 

            Visste du att Taiwan…

  • …har ca 23 miljoner invånare
  • …har flest mobiltelefonabonnemang  i världen per invånare; i genomsnitt 113 st per 100 invånare.
  • …har en av de högsta befolkningstätheterna i världen, med 625 inv./km2. (Sverige har 22 och Indien 328)
 

19 juli

Med penselpenna mot teckenförståelse

Idag installerade jag datorspelet Happyland i mr Ans dator, till hans sjuåriga dotters stora förtjusning. Köpte en penselpenna i bokhandeln och började lära mig skriva kinesiska tecken. Träffade också en kille som höll på att öva trumpet, och som skulle hjälpa mig att komma in i universitetets orkester, när deras övningar drar igång i september.

 

20 juli

Gråhårig professor effektiv och familjär

Efter språkkursen var jag på min blivande institution och träffade bland annat professor Tzeng. Han gav mig sitt 20-sidiga CV samt ett ännu inte publicerad rapport (ett ”paper” om skapandet av strategiska allianser sett utifrån ett De Novo-perspektiv). Institutionen drällde för övrigt av en massa trevliga människor! Där kommer jag säkert att trivas. Simmade på kvällen – det är en trevlig motionsform, även om taiwaneserna fortfarande inte har lärt sig hur man optimerar flödet av motionerade människor i en bassäng...