Hänt i öst

Textruta: Lukang – från storstad till byhåla på 200 år

Lukang är en by som ligger några mil söder om Hsinchu. För drygt 200 år sedan var det Taiwans näst största stad, med allt vad det innebar i form av tempel och annat. Idag har orten bara cirka 50 000 invånare kvar, men tempelväktarna står bi. 
 
En av tempelväktarstatyerna verkar för att skrämma bort ovälkomna gäster.

Man märker snabbt att det är något konstigt med Lukang. Trots att staden är så liten så finns det många fina tempel. En gång i tiden var det här en stad som levde i lyx och flärd. Tack vare stadens närhet till en stor flod så byggdes här upp en hamn.

Lukang betyder ”hjorthamnen” och designades år 1784 för att vara Taiwans främsta hamnstad. Allt eftersom tiden led så sinade vattnet och floden styrdes om, vilket till slut gjorde det omöjligt att segla in med stora fartyg. 

Handelsmännen flyttade så 
småningom därifrån, men 
efterlämnade ett antal fina 
byggnader, bland annat ett av 
Taiwans finaste Matsutempel.
 
Idag återstår blott 50 000 
invånare, och en av byns 
främsta sysselsättningar är att 
tillverka rökelse och pappers-
pengar för användning just i 
tempel.			         Rökelsetillverkning – ett svettigt yrke


      Nr 6 – 22 augusti 2004

Textruta: 7 augusti
Nattligt vägarbete
Ungefär kl 01:30 på natten så påbörjades ett vägarbete precis utanför huset. Tja, säga vad man vill om arbetstider, men det är onekligen mycket svalare att jobba om nätterna. Vad som hände senare under natten var att vägbyggarna troligtvis grävde av någon kabel, för strömmen gick under de tidiga morgontimmarna. Det märkte jag på två sätt; Dels genom att luftkonditioneringen slutade att fungera, dels att nödbeslysningen (bestående av en gigantiskt stark halogenlampa) i rummet började lysa - och den starka ljusstrålen var riktad rakt mot huvudändan på min säng... I övrigt pluggade jag inför språk-kursens slutprov, och försökte också memorera fraserna till den pjäs som då ska framföras.

8 augusti
Effektiva parkeringsvakter
Gick till en närliggande park för att sitta utomhus och plugga glosor. Konstaterade snabbt att ”parken” var en helt zoologisk trädgård med allt från apor och påfåglar till hästar och höns. En botanisk trädgårdsavdelning fanns också. Utanför parken pågick helgmarknaden och där passade jag på att shoppa lite ”äkta” märkesprylar… Ett intressant avbrott i glospluggandet/flanerandet var när det plötsligt kom ett antal små lastbilar som snabbt svängde in på parkeringen. Under ledning av en poliskonstapel med dokumenterande videokamera i högsta hugg lyckades man frakta bort en stor mängd felparkerade bilar på extremt kort tid. Snacka om effektivt ordningsarbete. På kvällen blev det intag av onyttig pizza på Dominos, samma kedja som behagade sälja pizzan man åt i Akureyri på Island för knappt två månader sedan.

9 augusti
Språkligt slutprov
Slutprov i språkkursen. Tja, det är inte lätt med språket, men det är ändå fantastiskt hur mycket man har lärt sig på bara drygt två månader. Köpte en MP3-spelare med inbyggd radio, till ett högst överkomligt pris.

 


Textruta: Resmål: Kina
Om några dagar flyger jag till Hong Kong. Där ska jag göra diverse besök, bland annat på The University of Hong Kong. 

Färden går sedan vidare till Kina och huvudstaden Beijing. Därefter följer resa till Xi’an, Kunming och till sist Hong Kong igen. I Hong Kong (den andra gången) hoppas jag kunna skaffa mig ett visum så att jag återigen får komma tillbaka in i Taiwan…

Av denna anledning så dröjer det nog några veckor innan mitt nästa nyhetsbrev kommer ut. Håll ut! :-) 
 
Resan går till de inringade orterna, med början i Hong Kong. Följ sedan linjerna moturs - där har ni resrutten!
Textruta: 10 augusti
Träskofabrik och stridsvagnar
Tidigt om morgonen gick man upp för att åka iväg på en organiserad tvådagarsutflykt till östra Taiwan. Vi var ungefär 20 personer som åkte omkring i världens skumpigaste buss, och vi såg allt från marknader, träskofabriker och tempel till varma källor, vattenfall och stridsvagnar.

11 augusti
Vacker utsikt i regnväder
Vaknade på ett hotell ute i ödemarken, utsövd efter gårdagens bad i hotellets varma pool. Bussen skumpade upp i bergen och vi fick se på vacker utsikt och ett gigantiskt regnväder. Hemma i Hsinchu igen på kvällen, efter en låång bussresa. Men jag hann i alla fall läsa nästan halva Lonely Planets guide om Taiwan samt lyssna igenom delar av Pimsleurs mandarinkurs, som jag laddat min lilla käcka MP3-spelare med.

12 augusti
Karaoke allas favorit
Sista dagen på språkkursen. På eftermiddagen ordnade vi ett litet party på Chalmers Asias kontor och sedan åkte vi till KTV – ett av många ställen där man sjunger karaoke. Kände mig lite förkyld och hängig efter tvådagarsutflykt, men lite karaoke var nog ett bra botemedel. 

13 augusti
Ingen otur i Kina
Fredagen den 13 är ingen otursdag i Kina. Här är det istället siffran 4 som vållar obehag, eftersom ”fyra” och ”död” uttalas ungefär likadant. Idag översatte jag en infofolder om Underlags elektroniska enkätsystem till mandarin – Asienmarknaden har stor potential även här, och när jag visade upp systemet för universitetets internationellt ansvarige (i vardagligt tal: Mr An) så blev han mycket intresserad. Vi får väl se vad det kan utmynna i.

 
Visitkort för överlevnad. Utan dessa kort står man sig slätt när man träffar andra människor och ska utbyta adressuppgifter…