Hänt i öst

Textruta: Baseballyran som kom av sig
- numera är det taekwondo som gäller

OS i Aten är över. Taiwan, som tävlar under namnet Chinese Taipei, hade hoppats på stora framgångar i baseball. Så blev det inte, men två oväntade guldmedaljer i kamsporten Taekwondo har fått hela ön att bli taekwondofanatiker. 
 
Taekwondomästaren 陳詩欣(Chen Shih Hsin) gråter av lycka efter att ha tagit hem Taiwans första OS-guld någonsin. Efter prisceremonin fick hon skriva autografer på baseball-bollar. Bilden är snodd från China Dailys webbsidor.

OS är traditionellt en väldigt viktig tillställning, framförallt för många gamla kommunistländer – det gäller ju att visa upp hur många duktiga atleter som regimen skolat. Även i Taiwan är OS mycket viktigt, men här är det snarare för att visa Kina på fastlandet hur bra man klarar sig själv. Detta sker dock med ett viktigt undantag: Man får inte tävla under namnet Taiwan, utan med Kinas goda vilja endast under det ”tillfälliga” namnet Chinese Taipei.

Innan OS sågs taiwaneserna träna baseball överallt. I sportaffärerna gick kepsar och baseballhandskar åt som smör i solsken. Förväntningarna på Taiwans basebollag i OS var stora. Tyvärr var baseballframgångarna inte så stora, och laget åkte ut. De taiwaneser som var i Aten och som hade hoppats på en baseballseger blev då besvikna, men många av dem skaffade sig istället biljetter till taekwondo. Där fick de oväntat få se två landsmän, 陳詩欣 (Chen Shih Hsin) och 朱木炎 (Chu Mu Yen) ta hem två guldmedaljer – Taiwans första OS-guld någonsin. 

Givetvis måste de taiwanesiska autografjägarna få sina autografer, men vad skulle autograferna skrivas på? Tja, till exempel de baseball-bollar som autografjägarna hade hoppats att få taiwanesiska baseballguldmedaljörer att skriva på… 

Det var historien om varför Taiwans taekwondoguldmedaljörer i OS i Aten fick skriva sina autografer på baseboll-bollar. 
Nr 7 – 12 september 2004

Textruta: 14 augusti
Bli miljonär på linsexport?
Det blev ingen orientering idag. Jag hade inte fått något svar från de ansvariga, och dessutom så låg tävlingen väldigt långt bort. Nåväl, jag ska nog hitta någon annan tävling att vara med på. Eller också kan man kanske själv arrangera en park-orientering i närheten – det vore ju rätt kul. Käkade middag ihop med min rumspolare och hans fru. Gick sedan iväg ner på stan och stannade till i en glasögon-affär som hade öppet 24 timmar per dygn, och passade på att shoppa lite linsvätska och ett par glasögon. Priserna var väldigt låga på framförallt linser, så att starta en postordershop med linsförsäljning till Sverige skulle nog vara en bra affärsidé.

15 augusti
Lihkorist – javisst!
Skrev ner tankar om det framtida kassörsarbetet för min linköpingskör, Lihkören. Mycket jobb, men det behövde bli gjort. Dessutom var det kul att vara kassör, vilket jag hoppas att min efter-trädare också tycker att det är.

16 augusti
Havregryn bakom fyra lager
Hade videokonferens med folk från Chalmers. Skrev på mitt förslag om det ”independent study” som jag delvis kommer syssla med framöver. Shoppade bl.a. havregryn på kvällen. De finns i två förpackningsalternativ; Antingen i plåtburk, eller också i en plastpåse som ligger i en papplåda som är omgärdat av plastbeklädd aluminium och som har ytterligare ett lager plast utanpå det…

17 augusti
Professorslunch
Tillsammans med de andra representanterna från Chalmers Asia så lunchade jag med några professorer. Bland annat pratade vi om det besök i Göteborg om två veckor som tio professorer från NCTU ska göra. Då ska professorerna bl.a. vara med vid invigningen av NCTU:s Europakontor på Chalmers.

 


Lokala nyheter                 .

Taiwanföretag hjälper Apple ur Ipodknipa

Apple har kontrakterat det Taiwanesiska företaget Asustek Computer, som ny tillverkare av musikspelaren Ipod mini för att möta den stora efterfrågan på sin succéspelare.


Ipod mini lanserades i USA i februari och blev en stor försäljningssuccé. Efterfrågan i USA blev dock så stor att Apple inte förmådde tillverka tillräckligt många spelare för en lansering utanför USA. Först i juli dök de första Ipod mini upp i exempelvis svenska affärer. Men premiärleveranserna tog snabbt slut.

Asustek blir, vid sidan av Inventec Appliances, det andra företaget från Taiwan som tillverkar Ipod mini. 

 (Ny Teknik, 7 september 2004)

 
Textruta: Karaoke – allas favorit 
Vad gör en taiwanes på sin fritid? Det är lätt att besvara. Tre av de vanligaste huvudsysselsättningarna är: Jobba, sova och sjunga karaoke.

Men, vänta nu. Frågan gällde ju fritid. Hur kan då ”jobba” tillhöra denna kategori? Jo, saken är den att man inte vill visa sig vara sämre än sina kollegor. Till sin arbetsplats gäller det att komma tidigt och gå sent – sådant uppskattas av cheferna. Om man till exempel är doktorand så förutsätts det i princip att man också kommer till sitt labb någon dag under helgen. Den andra dagen under helgen använder man således till att sova, för att kunna orka jobba resten av veckan.

Den sista av de tre vanligaste
fritidssysselsättningarna är av 
trevlig karaktär – om man gillar
att höra sina vänner sjunga starkt
och falskt. (Nu var jag kanske 
lite ironisk i överkant, men i 
karaoke är det högsta volym 
och ”alla-kan-sjunga-tema” som 
gäller. Eftersom karaokemaskin-
erna dock automatiskt lägger till
eko och svaj på rösten, så låter 
det ibland riktigt bra när folk 
sjunger…)

Karaokemaskiner finns överallt - 
på stan, i hemmen, på bussarna,	     Välkommen till karaokens
på arbetsplatserna och i skolan.	     förlovade land!
Textruta: 18 augusti
Hett besök i Keelung
Utflykt till hamnstaden Keelung. Trevligt, men mycket varmt. På kvällen var det en fantastisk nattmarknad där.
 
En av Keelungs största sevärdheter (enligt guideboken) är att staden har en minikopia av den amerikanska frihetsgudinnan, vilken står på taket på en byggnad bakom McDonalds. Tja, såhär såg det ut.

19 augusti
Ingen utlänning är anonym
Var och handlade minne till min dator på Nova – ett ställe där det säljs datorprylar högt och lågt. På vägen ut hör jag en kille som säger ”I think I have seen you before”, och det visade sig vara en kille som arbetade som servitör på en köttbullesopprestaurang nere på stan. Han kände igen mig från när jag var där för någon vecka sedan. Tja, man är inte direkt anonym som västerlänning i Taiwan…

20 augusti
Viktigt med kort
Var och hämtade mina visitkort. Utan visitkort överlever man inte i Taiwan. 
Det spöregnade på eftermiddagen. 

21 augusti
Japanskt värmebad
Åkte till Taipei, eller snarare en bit norrut om densamma. Flanerade på marknaden, men var också på ett ställe där det fanns varma källor, som genom japansk försorg för länge sedan utvecklades till regelrätta badhus. 
 
Instruktioner på informationsskylt som satt bredvid poolen i ett av det pryda Taiwans varmkällobadhus.

22 augusti
Kinaresa på gång
Dan före dan... Min planerade Kinaresa närmar sig med stormsteg. Mer om hur det var på resan finns att läsa framöver.