Hänt i öst

Textruta: Hongkong brittisk kinamix
- centrum för den snabba asiatiska ekonomin

Den snabbast växande regionen i världens snabbaste ekonomi. Så har Hongkong ibland kallats, och med en genomsnittlig tillväxt på 16 procent sedan 1979 är benämningen inte fel.
 
Höghusens strålkastare ger ljus åt flanerande turister och asiatisk ekonomi

Hongkong har två starka kort - som hamnstad och finansiellt centrum. Transportverksamheten är central; förutom Hongkongs flygplats som är en av världens mest trafikerade finns här också världens största hamn för containerfrakt. Det finansiella läget har man åstadkommit genom låga skatter, relativt fritt flöde av information, många banker och ett väl etablerat rättssystem. Närheten till Kina och Taiwan, och möjligheten att ha en mer neutral roll än vad Taiwan kan ha, är också viktig.

Kinas övertagande av Hongkong från Storbritannien har inte varit okomplicerat, men i den vanliga vardagen är det ingen större skillnad. Fenomen som lungsjukdomen SARS och andra incidenter visar på sårbarheter i ett samhälle som bokstavligt talat lever på höjden. Renlighet är en dygd, och det är dryga böter på allt från att spotta i tunnelbanan till att mata fåglarna i parkerna.Nr 8 – 11 oktober 2004

Textruta: 23 augusti
Tyfonen blåser bort resan?
Det bådar illa. Väderleksrapporterna förvarnar om ett kommande oväder. Två tyfoner – större än den som svepte över Taiwan för en dryg månad sedan – är på ingång. Den ena tyfonen är dessutom en supertyfon. Är lite osäker på vad det innebär, men det låter ju inte direkt hälsosamt i alla fall… Alla skolor och offentliga institutioner kommer att vara stängda imorgon, på grund av tyfon(erna).

24 augusti
I flygande fläng
Min rumskompis och ett antal andra personer trodde inte att flygplanen skulle lyfta idag. Vid lunchtid fick jag ett mail från flygbolaget om att min flight var inställd. Ringde dock till bolaget och lyckades fixa ett byte till ett tidigare flyg – ett av de sista som planerades lyfta den dagen. På grund av vädret gick inga flygbussar, så det fick bli taxi hela vägen. Det kändes som om att hela flygplatsbyggnaden skulle blåsa bort, och ännu värre blev de i flygplanet – jag har aldrig känt en jumbojet skaka så mycket innan det ens har lyft! Men lyfte, det gjorde vi och efter tio luftgropiga minuter var vi ute ur ovädret och resten av resan gick hur bra som helst. Väl framme i Hongkong åkte jag till den del av city som heter Causeway Bay, och som ligger på Hongkong Island. 

25 augusti
Uppsjungning för HK-kör
Gick till resebyrån och hämtade mina flygbiljetter till Peking. Konstaterade att husen är höga. Lunchade på den vegetariska restaurangen Dr Pepper (!) och drog sedan vidare ut till University of Hong Kong. Där gick jag runt, bl.a. på Faculty of Business and Economics och pratade om utbytesprogram. I en annan byggnad visade universitetsföreningarna upp sig och jag pratade med folk i kören. De höll på med provsjungningar för nya medlemmar och jag passade också på att sjunga upp – med förevändning om att jag med viss sannolikhet kommer att plugga där till våren.

 

Fakta: Hongkong

Hongkong (Xianggang), speciell administrativ region i Kina; 1 095 km2, 6,7 milj. inv. (2004). H. omfattar i söder Hongkongön och halvön Kowloon, norr därom på fastlandet New Territories samt Deep Bay, Mirs Bay och 236 öar och skär, av vilka Lantau i sydväst är störst. Sedan 1945 har 48 km2 havsbotten torrlagts till mark för bostäder, fabriker och transportanläggningar, och H:s areal kommer att utökas ytterligare under kommande år.

 

H. är en av de regioner i världen som har högst BNP per capita. Dess välstånd är grundat på transitohandel, bank- och försäkringsväsen och exportinriktad industri. Ca 75 % av arealen är alltför kuperad eller karg för att kunna användas. Drygt 3 % är jordbruksmark, och återstoden utgörs av bebyggd mark och arealer för transporter.

 

Tillväxten i ekonomin har varit en av de högsta i världen. Under 1977-87 ökade BNP med 8,1 % per år och under årtiondet därpå med 5,1 %.                                             (Källa: Nationalencyklopedin)

 

*reklam*reklam*reklam*

Asian Cities Orienteering Championships 2004, Hong Kong

To promote the development of orienteering in the Asian Cities, the Orienteering Association of Hong Kong presents the first Asian Cities Orienteering Championships in December 2004 in Hong Kong.

 

The Asian Cities Orienteering Championships 2004 is the first competition held by Hong Kong for Asian countries. The program consists of three competitions: Sprint O, Classic event and a Relay competition.

 

Our exposure in international competitions and fast growth development of orienteering in Hong Kong provide us a good experience to share with you the keys to success and the challenges in development and promotion of orienteering. Together with you will definitely make this event a memorable experience to all participants. Heartily welcome and see you all in Hong Kong!

 

Lee chi Kin

President, Orienteering Association of Hong Kong

www.oahk.org.hk

 
Textruta: Med ryggsäck i Kina
Det här nyhetsbrevet handlar om min resa till Kina. Förutom Hongkong besökte jag också Beijing, Xi’an, Dali och Kunming och till sist Hong Kong igen. Fortsättning följer i nästa nyhetsbrev.
     
Resan gick till österland, med början bland de höga husen i Hongkong.
  – Hejhej från mig!
Textruta: (forts.)
Det inofficiella beskedet från kören blev att jag antagits, så numera är jag ickenärvarande medlem i både Chalmers sångkör, Lihkören och Hong Kong University Union Choir. På vägen därifrån stannade jag till på Time Out Fruit Juice Shop, men någon juice var svårt att få.

26 augusti
Manuell mobil positionering
Flög från Hongkong. Anlände Peking och efter diverse vägledande SMS-hjälp från kompisen Hugo så hittade jag rätt. Käkade mat med honom och sedan åkte vi ut och tittade på det ställe där de olympiska spelen ska hållas år 2008.

27 augusti
Nokialunch och klädshopping
Började dagen med lite shopping av jätteäkta märkeskläder. Träffade sedan nästa kompis, Karin, på hotellet. Åt lunch tillsammans med en kille som jobbar på Nokia i Peking. Gick och kollade in ett tempel, så att vi fick det gjort och åkte därefter till Jiao Tung-universitetet med ambitionen att spana in deras MBA-utbildning. Tunnelbana till diplomatkvarteren i den sydöstra delen av staden, där vi beställde specialuppsydda skjortor och byxor. Hugo slog till med en kostym också. Käkade god mat på en thailändsk restaurang. Försökte sedan komma upp i ett högt torn, men det gick inte. Printade ut några digitalfoton på papper istället, och konstaterade att man här kan köpa sprit i påse, vilket kostar sju kronor litern. Bra för folkhälsan?

28 augusti
Flagghissning med parad
Hyrde cyklar. Såg flagghissningen på himmelska fridens torg. Åt frukost i en park, där jag visade Hugo och Karin mina tillförskansade kunskaper i Kung Fu. Spanade in den förbjudna staden, och hade under tiden Roger Moore i öronen. Internettade lite, till dess att Hugo kom med Kinas dyraste solkräm. Tänkte kolla in Mao, men kom inte in. Tog istället kort på små söta kinesbarn och cyklade sedan iväg till Peking Zoo.
 
Förbjudna staden, förbjudet tidigt om morgonen