Hänt i öst

Textruta: Mittens rike öppnas upp
- Kina släpper in västerländska företag

Kina blir allt viktigare för västerländska investerare. I förra veckan kunde man läsa i Dagens Nyheter att telekomföretaget Ericsson i princip tvingar sina underleverantörer att starta verksamhet i Kina. På vägen dit finns dock ett antal hinder. 
 
Kinesiska muren ¡V ett av de bidrag till världskulturen som kommer från Kina

Även om Kina i allt högre utsträckning börjar öppna sina portar för västerländska företag, så finns det hinder att överbrygga ¡V framförallt kulturella. Mångtusenåriga traditioner och traditionella tillvägagångssätt förändrar man inte på en dag. 

En del av de hindren kommer man i kontakt med under en resa till Kina. I detta nyhetsbrev följer resten av min reseberättelse därifrån.
Nr 9 ¡V 25 oktober 2004

Textruta: 29 augusti
Med privatchaffis till muren
Idag blev vi körde ut till den kinesiska muren av Nokiakillens privatchaufför. Där gick vi några kilometer och blev sedan upphämtade på ett annat ställe. Very nice! Sedan blev vi i ilfart körda till en av Pekings järnvägsstationer där vi hoppade på nattåget till Xian.

30 augusti
Murcykling och sandalshopping
Vaknade efter en god natts järnvägssömn. I Xian hyrde vi cyklar och cyklade omkring på den 14 km långa stadsmuren. Kul! Även i Xian besökte vi Jiao Tung-universitetet. Efter god middagsbuffé och lite sandalshopping försökte jag ta ut pengar i väggen, vilket var lättare sagt än gjort. 

31 augusti
Åttonde underverket? Well¡K
Åkte minibuss till Terracottasoldaterna. Det gick fort, och vi såg även en krock på vägen. Världens åttonde underverk var dock inte så jättehäftigt, men det var klart coolt ändå. På kvällen såg vi allsång och disco utanför stadsmuren. Bekräftade kommande flighter, vilket var lite klurigt.

1 september
Kalligrafi med inspelning
Spatserade runt i Xian, kollade in en filminspelning på ett kalligrafimuseum samt köpte födelsedagspresent till mamma. Skickade iväg paketet och fick reda på att det tar tre månader för det att komma fram. Nåja, det får väl bli en julklapp istället¡K Åkte på eftermiddagen buss till flygplatsen och flög sedan till Kunming. 
 
Chefen för kalligrafimuseet i Xian visar upp de senaste nyheterna inom branschen¡K

 

Fakta: Kina

Zhonghua Renmin Gongheguo (Folkrepubliken Kina); 9,6 milj. km2, 1 280 milj. inv. (2002), inkl. Hongkong. Kina är världens folkrikaste stat och den till ytan tredje största. Den gränsar till 14 stater, och gränsdragningen är inte okontroversiell överallt.

¡P         Statsöverhuvud: Hu Jintao (president)

¡P         Regeringschef: Wen Jiabao

¡P         Yta: Skog (14 %), jordbruksmark (10 %), övrig (76 %)

¡P         Högsta berg: Mount Everest (8 848 m ö.h.)

¡P         Längsta flod: Chang Jiang (6 300 km)

¡P         Befolkningstäthet (2002): 133 inv. per km2

¡P         Medellivslängd (2001): män 69 år, kvinnor 73 år

¡P         Sysselsättning fördelad på näringsgren (1997): jordbruk (50 %), industri (24 %), service (26 %)

¡P         Viktigaste handelspartner: Japan, USA, Taiwan

¡P         Järnvägsnät (2000): 67 524 km

¡P         Vägnät (2000): 1,4 milj. km

¡P         Fast telefoni (2001): 13,8 abonnemang per 100 inv.

¡P         Mobil telefoni (2001): 11,2 abonnenter per 100 inv.

¡P         TV-innehav (2000): 293 per 1 000 inv.

¡P         Internetanvändare (2001): 260 per 10 000 inv.

(Källa: Nationalencyklopedin)

 

Lokala nyheter                 .

Kinas rika blir allt rikare

 

Under Maos tid hade en lista över nationens rikaste personer aldrig kommit i tryck. Tre årtionden senare har Kina sin egen årliga topplista över landets mest välbärgade. Och tendensen är tydlig: de rika blir allt rikare och de blir bara yngre.

 

Överst på denna lista, som nyligen publicerades av Euromoney China, ståtar den 35-årige grundaren av en butikskedja för elektronik. Han heter Wong Kwongyu, skapade Gome Appliances och beräknas kontrollera värden på mer än 1,3 miljarder dollar.

 

Internetmogulen Ding Lei, som toppade listan i fjol, har rasat till sjunde plats. Hela 32 nya ansikten har dykt upp på årets hundra-i-topp, enligt South China Morning Post. En av dem är Li Jinyuan, som äger en företagsgrupp som specialiserat sig på mat och näringstillskott.

 

Listan visar vilka sektorer som är hetast i den kinesiska ekonomin. 45 av 100 har någon verksamhet inom fastighetsbranschen. Vidare sägs 25 av de listade vara medlemmar i kommunistpartiet, 3 är kvinnor medan bara 10 kan tala något så när engelska.

Dagens Nyheter, 16 oktober 2004

 

2 september

Cykel i buss

Hyrde cykel. En klassiker i repris. Cyklade på en hemsk motorväg. Hamnde dock till slut på Västra Berget och tittade på lite tempel, dörrar, grottor m.m. Branta väggar likt på Capris. Stackars munkar som byggde det här en gång i tiden¡K Åkte buss tillbaka till Kunming, med cyklarna i bussen. Ingenting förvånar i Kina. Åt, åkte till järnvägsstationen och hoppade in i en sovvagn. Somnade gott.

 

3 september

Bergslift till get

Dagen började kl 05:30 då nattåget kom fram till Dali. Checkade in på ett hotell som kostade 25 SEK per natt. Gick på stan och åkte hästkärra till De Tre Pagoderna ¡V ett turist-måste-ställe som dock inte var så bra. Gick mellan risfälten ner till en stor sjö och kollade på sumpmark. Buss tillbaka och sedan en tur med sittlift upp till bergen, där jag gick omkring och tittade på den vackra utsikten, samt en get som stod och åt.

 

4 september

Popcornkantad rundtursväg

Idag åkte jag på en organiserad utflykt runt sjön. Fick se allt från tempel och musikuppvisning till ett specialdesignat lyxhus, en överbefolkad ö samt tillverkning av batiktröjor (när jag såg det sistnämnda kändes det lite som att vara i scouterna igen¡K). Överallt längs vägen så låg det majskorn som torkades till popcorn. Rundturen, som leddes av vår körgalne chaufför, avslutades med en fisketur där en speciell slags fåglar som kunde dyka användes till att fiska. Fågel, fisk eller mittemellan?

 

5 september

Till Hongkong ¡V igen

Tog nattåget till Kunming och flög därefter till Hongkong. Kollade in toppenutsikten (!) från Victoria Peak och käkade på kvällen smaklig sushi. Märks att Hongkong är tämligen välutvecklat.

 

7 september

Hajbevakat smutsbad

Båtutflykt till den lilla ön Cheung Chau. Det var väldigt varmt ute, så ett dopp i havet borde kännas bra. Det gjorde det också, men när jag kom upp från det hajsäkrade inhängnade badområdet (vilket också hade tre övervakande badvakter) så var jag smutsigare än när jag gick i¡K  Hongkong är verkligen en stor hamnstad.