den 15 juni 2007

Stort långt kort


Det kom nyligen ett jättebrev på posten, med gratulationer på 30-årsdagen. Det var det absolut största grattiskort som jag någonsin fått. Tack!

den 14 juni 2007

Krångligt innehåll

Många amerikaner vet inte riktigt vad de egentligen stoppar i sig, i form av mat och dryck. Kanske kan det höra ihop med att innehållsförteckningarna inte alltid är så lätta att tyda. Ta exemplet med mjölkförpackningen här intill. För att ta reda på hur mycket fett som den innehåller behöver man först leta reda på förpackningens volym (1,89 l), därefter antalet beräknade portioner per förpackning (8 st). Alternativt så kan man lita på den rekommenderade storleken om 240 ml per portion, även om dock 1890 / 8 = 236,25. Fettmängd per portion är 8 g, varav 5 g är mättat fett och 0 g är omättat fett. (Vart har de övriga tre grammen fett tagit vägen?). Med lite baklängesmatematik får man då fram att mjölken har en fetthalt på ca 3,5%. I alla fall om man antar att 1 g fett upptar samma volym som 1 ml mjölk gör, och men det kanske man kan. Lätt som en plätt.

Etiketter: , ,

den 12 juni 2007

Ditt ansikte på nätet


Historien om Facebook tar aldrig slut... Här ovanför syns dagens inlägg.

Etiketter: , , ,

den 9 juni 2007

Imponerande Barbro


Det finns en person som är mer imponerande än de flesta. Det är Barbro Oscher, som är honorärkonsul i San Francisco. Idag finns en läsvärd artikel i Sydsvenskan om henne.

Bilden här ovanför tog jag från hennes balkong när jag, tillsammans med andra deltagare i konferensen i innovationsjournalistik, var inbjudna på finfin middag till hennes lägenhet.

den 8 juni 2007

Det finns hopp


När vi har redaktionsmöte på 14:e våningen så ser vi plötslig en kille som kliver ut ur fönstret på andra sidan gatan. Vad sysslar han med, tänker han hoppa ner? Nejdå, han skulle bara täta fönstret med lite silikon. Redaktionen andas ut.

Andra bloggar om: , , ,

den 7 juni 2007

Rice om amerikansk realism


Kom precis tillbaka efter att ha varit och lyssnat på USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, som höll ett tal hos den hundraårsfirande ekonomiska klubben (Economic Club of New York). Rice pratade bland annat om amerikansk realism och att USA är bra. Hon såg väldigt positivt på framtiden. Oroväckande vore väl annars... :)

den 6 juni 2007

Robot på post


Jag var nyligen på återbesök hos Trevor Blackwell och hans humanoida robotar i Mountain View. Redaktörerna på Spectrum tyckte att Blackwell verkade var en kul typ, väl värd att göra reportage om. Lite cross-publishing skadar ju inte, så det blev en artikel i Metro Teknik också - dock med ett lite annorlunda perspektiv. Klicka på bilderna för att läsa, eller hämta en gratistidning på stan.

Etiketter: , ,

den 5 juni 2007

Pre-nationaldag med amerikansk touch


Något naionaldagsfirandet blir det inte i år, men dagen före nationaldagen var jag på ett evenemang som arrangerades av Sverige, här i New York. Varje år ristas de amerikanska Nobelpristagarnas namn in på en staty, och den 5 juni avtäcks dessa namn på statyn. Trevlig tillställning, med tillfälle att mingla med såväl ambassadören, svensk media samt några Nobelpristagare.

I år förgylldes samlingen av damkören Salt, från Stockholm, som under sin USA-turné passade på att göra ett stopp här.

Etiketter: , , ,

den 4 juni 2007

Artiklar i Spectrum

Jag var ju lite långsam på att uppdatera min blogg i slutet av maj, så jag har nog inte länkat till två grejer som, efter lång tid, äntligen blev publicerade hos IEEE Spectrum:

Using the Sun to Cross the Atlantic
och
A Spring Tradition in New York

Etiketter: ,

den 31 maj 2007

30

Då är man alltså nu ett år äldre och klokare.

den 26 maj 2007

Arbete pågår


På söndag är det avfärd till Washington D.C.
Just nu pågår arbete för fullt... Stör ej :-)

Etiketter: ,

den 25 maj 2007

Kalle kotte

Igår var det full fart med besök på San Francisco Chronicle, CNET News.com och PodTech. Dessutom var jag ju, som tidigare nämnts, på det stora Facebookevenemanget. Kvällen spenderades på Anybot i Mountain View, för en intrevju med robotfantasten Trevor.

Två grejer av mig har förresten nyligen publicerats på Spectrums webbsidor:
A spring tradition in New York och Using the Sun to Cross the Atlantic. Kommentarer kring dessa artiklar finns här, respektive här.

Idag var det därför en lite lugnare dag bland jättekottar och vita statyer på Stanfords universitet:

Etiketter: , , , ,

den 24 maj 2007

Ansiktsbok


Mark Zuckenberg, VD för Facebook - sajten med över 24 miljoner användare

Jag är nu på Facebooks första stora event, arrangerat i en barack i San Francisco. Där presenterade idag den 23 åriga VD:n Mark Zuckenberg en plattform för utvecklare, så att dessa kan bygga egna program som integreras i Facebook. Spännande! Jag sprang också på några bekanta, bland annat två Eric:ar; Eric Eldon from Writewith och Eric Auchard från Reuters. Världen, eller åtminstone Silicon Valley, är liten...

Bilden här ovanför sålde jag också till Reuters, och fanns från början här. En kul grej med det är att bilden nu därför dyker upp lite överallt i världen, exempelvis här, här, här och här.

Andra bloggar om: , , ,

den 23 maj 2007

Douglas talar


Detta är Douglas Engelbart, 82 år. Han sägs har uppfunnit både datormusen och grafiskt användargränssnitt. Idag var han talar på konferensen. Imponerande!

Etiketter: ,

den 22 maj 2007

Med solkraft över Atlanten


Michel Thonney och hans pyttelilla motor

Nu kan man läsa artikeln Över havet på 65 kvadrat solpanel. Kommer inom kort också på Spectrums webbsidor, in English.

den 21 maj 2007

InJo4 igång


Den fjärde konferensen om innovationsjournalistik är nu i full gång. Första dagen fylldes av intressanta talare såsom danske Stefan Andreasen från Kapow Technologies, Benoit Schillings från Trolltech, Dave L. Sifry från Technorati, Curtis Carlson från SRI International, Seth Familian från UC Berkeley och Björn Jeffery från Good Old. Bland andra. Det hela var mycket givande. Ett stort antal deltagare från IFRA dök upp, och bland dagens skörd av visitkort återfinns bland annat kort från DN:s Thorbjörn Larsson. I morgon väntar en hektisk dag med paneldebatt om medieindustrin och innovationsekonomi och mycket mer. Kul!

Etiketter: ,

den 20 maj 2007

Maker Faire

Idag avslutades spektaklet Maker Faire, där mängder av hemmabyggen visades upp för nyfikna Do-It-Yourself:are. Här är några av mina bilder från dagen. Överst ses några körbara jättekakor med inbyggda motorer.


Andra bloggar om: , , , ,

den 19 maj 2007

Musik i kubik


Det är mycket musik just nu. Igår kväll var vi med Island och Hanna på musikalen Chicago. Idag var det jag själv som stod på scenen, med min kör The University Glee Club of New York City. Efteråt var det partaj på the Union Club.

Fest i fina salonger...


Kalas med körkompisarna. Sångarbrodern Hoc Noble dirigerar glatt

I morgon väntar flygresa till San Francisco, och konferensen i innovationsjournalistik.

Etiketter: ,

den 18 maj 2007

FN-lunch


Lunchade på Förenta Nationerna. Carl Bildt var också i huset, men jag såg dock inte till honom. Däremot så såg jag en mycket intressant fotoutställning med pressfoton; World Press Photo exhibition. Den rekommenderas verkligen.

Andra bloggar om: , , ,

den 17 maj 2007

Hurra för Norge

Idag är det syttende mai, och vi gratulerer Norge med dagen. Hei, hei!

Här i staterna väntar vi på Carl Bildt, och under tiden håller tummarna för Hugos kusin Karin, som är med och spelar LPGA-touren. Hon spelar Sybase ClassicUpper Montclair Country Club, ett (långt) stenkast från Manhattan.

Den enda inblandning som jag har haft i proffsgolf var när tidningen Epochtimes blandade ihop mig med den danske golfaren Anders Hansen. Artikeln handlade om när Hugo och jag introducerade innebandy (Unihoc) i Taiwan... Hmmm, ja, vid närmare eftertanke kanske det inte ens räknas. Bedöm själva:
- Originalartikel
- Översättning med Google Translate

Etiketter: , , , , ,

den 16 maj 2007

Bytes: KTH mot Stanford

Dagens artikel i Metro Teknik handlar om två KTH-teknologer som är utbytesstudenter på Stanfords universitet. Klicka på bilden för att läsa artikeln, eller här för hela tidningen i PDF-format.

Utdrag från Metro Teknik

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , :-)

den 15 maj 2007

Här bodde Anna Nicole


Anna Nicoles grav

Historien om kändisen Anna Nicole Smith verkar aldrig ta slut. Idag skriver SvD om fortsatta arvsstrider. I samband med det kommer här några bilder från platser som är Anna-relaterade.


Anna Nicoles hus


Hennes trädgård


Utsikt från Annas hus


Kyrkan där hon begravdes

Andra bloggar om: ,

den 14 maj 2007

Populär film

Det är fascinerande att se vad som är populärt på Internet. För någon månad sedan lade jag ut en film om Cool Product Expo på nätet, och nu har över 700 personer tittat på den. Det är visserligen långt ifrån de miljoner som de mest populära filmerna på YouTube får, men jag är glad ändå :)

En annan som nog är glad är min gamla orienteringskompis Karin Karlfeldt. Hon har precis fått ett stipendium på hundra lakan från Renova, för sitt arbete om att använda avfallsaska som resurs. Grattis!


Apropå orientering, så var det orienteringstävling i Central Park i helgen. Vi hjälpte Ed att arrangera, och närmare hundra personer deltog. Ovan synes delar av resultatlistan.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

den 13 maj 2007

Happy Mother's Day

Det är inte mors dag i Sverige ännu, men det är det i USA idag. Happy Mother's Day!

Idag är det också barnvälsignelse för Moa, som nyligen fått en egen blog tillsammans med storasyster Alva:
http://alvamoafrick.blogspot.com/

Hela den glada familjen; Rickard, Moa, Elin, Alva

På USA-fronten åkte Dennis och jag ut till stranden söder om Brooklyn, och åt friterat fett med flott. Dessutom tittade vi på gula skolbussar, som alla samlats på samma ställe. Det är här de gömmer sig på helgerna...

Fotot är taget av Dennis.

den 12 maj 2007

Över Atlanten med solkraft


Nu har båten Sun21 anlänt till New York. Ända från Basel i Schweiz har den tagit sig, enbart med el som genererats av solpanelerna på katamaranens tak. Ganska så tufft, faktiskt.

Etiketter: , ,

den 11 maj 2007

Cykelbud i New York

Igår såg jag ett cykelbud i New York som hade en kamera på hjälmen. Jag undrade först varför, men efter att ha sett den här filmen, så vet jag... Håll i hatten, och se själva :)

Idag kommer Johan (numera sångare i OD) och hans bror Casper på besök. Blir intressant att se hur många personer man kan klämma in i lägenheten...

I övrigt så gratulerar vi idag moster Lotta, som inte bara fyller år utan också snart ska disputera! En tanke och en virtuell blomma från Brooklyns botaniska trädgård skickas härmed över nätet.

Här ska bröderna Hedberg och Dennis bo. Men finns det hjärterum så...

Etiketter: , ,

den 10 maj 2007

Lysdioder framtidens lampor
Igår var jag på ett event, arrangerad av ljusföretaget Osram. De pratade om en revolution som nu håller på att ske. Förr var det inne med lampor av alla slag. Nu är det lysdioder som gäller - högt som lågt. Och vi uppmanades att minnas den 9 maj 2007 som den dag då vi fick vara del av denna revolution...

Bilden här nedanför visar förresten senaste nytt på Justin-fronten:

Etiketter: , , , , ,

den 9 maj 2007

Interaktiva elprylar

Igår besökte jag New Yorks universitet, där det pågick en utställning. Studenter och hangarounds ställde ut examensarbeten och arbeten de producerat inom Interactive Telecommunications Program. Efter att först varit skeptisk så blev jag positivt överraskad av alla kul saker som visades upp. Närmare 140 olika projekt fanns i lokalen. Här är fotografier från några av dem:

zoonori2 zoonori1wirelesspowermonitoring1 wirelesspowermonitoring2
happyfeedbackmachine2 happyfeedbackmachine
ubolics2 ubolics1impulse bikejus2
mirror cellularautomata interactivecake experimentaldevices

Jag provar nu att använda fototjänsten från Flickr. Hoppas att det funkar bra.

Etiketter: , , , , ,

den 8 maj 2007

HP gårdagens Google


Kommer ni ihåg garaget som jag skrev om på bloggen den 9 mars? Idag var samma garage på foto i tidningen, på Metros tekniksidor. Rubriken var Yesterday's Google, och handlade om en ny bok av Michael S. Malone. Författaren var klasskompis med Bill Hewlett och Dave Packard, och han hävdar att dåtidens HP växte lika fort som Google och eBay idag. Shoppa på Amazon och läs själva.

Andra bloggar om: , , , ,

den 7 maj 2007

Blankettfylleri

Jag håller på att fylla i en bankblankett till det amerikanska skatteverket. En väldigt intressant sak är att det i instruktionerna för formuläret står hur mycket tid som ifyllnaden beräknas ta. Nu går det alltså inte längre att utbrista: "Åh, det tar ju hundra år att fylla i det här!", för enligt deras uträkning så tar det genomsnittligen bara 13 timmar och 46 minuter:

The time needed to complete and file this form will vary depending on individual circumstances. The estimated average time is:
- Recordkeeping, 5 hr., 58 min
- Learning about the law or the form, 3 hr., 46 min
- Preparing and sending the form to IRS, 4 hr., 2 min.

För min del tog det följande tid:
- Läsa och skriva under, 2 minuter
- Stoppa i lappen i svarskuvert, 1 minut
- Slänga kvarstoden av irrelevant information, 30 sekunder
- Lägga brevet i brevlådan, 1 minut och 30 sekunder
- Blogga om det hela, 4 minuter
SUMMA: 9 minuter

Undra vad jag ska göra de återstående 13 timmarna och 37 minutrarna. Kanske gå och äta middag och sedan blogga om det också.

Andra bloggar om: , , , , , , intressant

den 6 maj 2007

Delta mår bra igen


Häromdagen besökte jag den tredje av New Yorks flygplatser - La Guardia. Där var det nymålat och fint, och ballonger hängde överallt i flygbolaget Deltas terminal.

För tre år sedan var Delta ytterst nära att gå i konkurs. Målet har sedan dess varit att förbättra sina finanser med 3 miljarder dollar, och det har Delta nu gjort - nästan ett år före tidsplanen. Företaget firade därför att man tagit sig upp ur en 19 månader lång omstruktureringsprocess.

Delta har minskat antalet medarbetare med drygt elva procent, samtidigt som man nästan har fördubblat antalet internationella destinationer. Eftersom målet nu är uppfyllt, och Delta återigen är ett någorlunda stabilt företaget, så har man också åter blivit listad på New York-börsen.

Etiketter: , , ,

den 5 maj 2007

Maytime i Brooklyn

Maytime
Nu har våren äntligen kommit hit på riktigt. Den som kommer ihåg blogginlägget från i påskas minns kanske att det då såg lite grått och trist ut i Brooklyns botaniska trädgård. Nu är det dock andra bullar - allting går i rosaskimrande färger!
Blomma
Körsbärsträden blommar för fullt, och folk går man ur huse för att sitta på filtar och titta på andra människor, eller lukta på blommor. Mat och dryck är dock förbjuden i parken.


Uppe: Körsbärsträden i april
Nere: Körsbärsträden i maj


Etiketter: , , ,

den 4 maj 2007

Microsoft och Taiwan

Microsoft har börjat integrera en översättningstjänst i Officepaketet. Kanske har den funnits där ett tag, men jag har i varje fall aldrig sett den tidigare.

Däremot har man inte riktigt fått ordning på länderna för vilka man erbjuder översättningar till och från. Kinesiska finns med både för Republiken Kina och Taiwan. Men det är ju namnet på samma land! Däremot så saknar man översättning till fastlandet, alltså Folkrepubliken Kina. Det blir bakläxa för översättningskonsulterna hos Microsoft...

Apropå Taiwan, så har man i dagarna fått ytterligare ett kompisland, nummer 25 i raden. Det är St. Lucia som erkänner Taiwan som ett land. Kina är naturligtvis arga och har brutit alla diplomatiska förbindelser med St. Lucia.


Skärmdump från översättningstjänsten i MS Word

Etiketter: , , ,

den 3 maj 2007

Hemma-hos


Min kompis Dennis är på besök. Och nu har han upplevt alla delar av huset - inklusive den spännande källaren... Bilderna här tog han medan jag manövrerade den finfina tvättmaskinen.

Etiketter: , ,

den 2 maj 2007

InJo-konferens

Innovationsjournalistik
Nu är det snart dags för den fjärde konferensen i innovationsjournalistik på Stanfords universitet. Själv ska jag där hålla i en paneldebatt om weak signals. Välkomna!

Etiketter:

den 1 maj 2007

Nytt Spectrum

Ett nytt nummer av IEEE Spectrum har kommit ut. Hemburen till prenumeranternas brevlådor lär den komma inom några dagar, och ut på webben inom kort. Det här numrets omslagspojke heter Thomas Kailath och är vinnare av årets Medal of Honor, utdelat av IEEE. Kailath är professor emeritus på Stanfords universitet och har fått priset för att han har utvecklat matematiska algoritmer, speciellt inom signalbehandling. I korthet: Killen är grym på matematik.

Etiketter: , , , ,

den 30 april 2007

Valborgsgratulationer

Idag fyller kungen år. Men än mer intressant är att farmor Ingrid fyller år! Hurra, hurra!

Själv är jag idag ute på intressant fotouppdrag...

Etiketter: , ,

den 29 april 2007

Matfestival


Förra helgen var det matfestival i Chinatown. För en dollar, eller ibland två, så kunde man provsmaka sig runt hela stadsdelen . Väldigt trevligt (och mestadels gott).

Etiketter: , ,

den 28 april 2007

Datorspel på jätteskärm


Igår var jag inbjuden till Westinghouse, för att se om de hade något nytt och spännande att visa upp. De hade de inte. Om man inte vill spela datorspel på en jätteskärm förstås. Eller titta på film på toaletten.

Att det är inne med TV- och datorspel vet man när Ekonominyheterna har en topplista med svenska spelhjältar. Men vad är egentligen en spelhjälte?

En person som till exempel skulle kunna kallas för spelhjälte är Johan Andersson från Dice. Han och hans kollegor har utvecklat en teknik som gör att det går snabbare att ta fram nya kuta-och-skjuta-spel, samtidigt som datorkraften kan utnyttjas på ett bättre sätt. Läs gärna min artikel på Spectrums webbplats, publicerad igår:
http://www.spectrum.ieee.org/apr07/comments/1795

Söker man efter 'spelhjälte' på Google, så får man som första träff upp en artikel om Meqon Research :) Uppenbarligen är alltså hjältebedömningarna olika. En lista över spelvärldens tekniska hjältar skulle inte se likadan ut...

Etiketter: , , ,

den 27 april 2007

Häftig körsång

Jag har gått med i en manskör, The University Glee Club of New York. Där tyckte man att det var fascinerande att jag hittade kören via nätet - de flesta blir tydligen rekommenderade in. Tre intressanta saker med kören är:
  1. De har en cateringfirma som fixar mat och dryck i samband med varje rep. Praktiskt!
  2. Det är alltid ett litet uppträdande av någon (oftast extern grupp) efter varje rep. Kul!
  3. Antalet aktiva medlemmar är närmare 150. Snacka om häftig manskörsklang!
Den 19 maj har vi konsert på Hunter College, med efterföljande kalas på Union Club. Välkomna! :)

Foto från gårdagens efter-övningen-uppträdande

Etiketter: ,