den 14 juni 2007

Krångligt innehåll

Många amerikaner vet inte riktigt vad de egentligen stoppar i sig, i form av mat och dryck. Kanske kan det höra ihop med att innehållsförteckningarna inte alltid är så lätta att tyda. Ta exemplet med mjölkförpackningen här intill. För att ta reda på hur mycket fett som den innehåller behöver man först leta reda på förpackningens volym (1,89 l), därefter antalet beräknade portioner per förpackning (8 st). Alternativt så kan man lita på den rekommenderade storleken om 240 ml per portion, även om dock 1890 / 8 = 236,25. Fettmängd per portion är 8 g, varav 5 g är mättat fett och 0 g är omättat fett. (Vart har de övriga tre grammen fett tagit vägen?). Med lite baklängesmatematik får man då fram att mjölken har en fetthalt på ca 3,5%. I alla fall om man antar att 1 g fett upptar samma volym som 1 ml mjölk gör, och men det kanske man kan. Lätt som en plätt.

Etiketter: , ,

den 26 april 2007

Konsten att kunna wappa

Först en bra sak: I går kväll skickades ett brev från Taiwan med DHL. Idag efter lunch fick jag brevet i min hand. Det är ganska så imponerande...

Sedan en mindre bra sak:
(Det är generellt dumt att klaga, så jag skriver med mindre bokstäver. Läs inte, om du inte vill.)

Virgin Mobile säljer mobiltelefoner för 20 dollar stycket. Billigt, javisst, men det är inga vanliga GSM-telefoner där man stoppar i ett SIM-kort som laddas på. Nej, telefonen ska först programmeras enligt konstens alla regler. Det var lite omständigt, men gick ändå rätt så bra. Detta gjorde jag för en månad sedan. Under den här månaden har det dock inte kunnat gå att surfa med telefonen, något som Virgin gör mycket reklam för. Kanske är det något som behöver aktiveras? Ett samtal till kundtjänst borde väl lösa saken? Följande samtal har jag nu genomfört:

Samtal #1: Kundtjänst vill inte prata om saken om jag inte anger den säkerhetskod som skapades i samband med den första aktiveringen. Koden ligger dock på min dator, som inte är i närheten.
Samtal #2: Felsökning borde ju kunna påbörjas utan att man kopplar det till en specifik telefon - felet kan ju finnas någon annanstans. Fast återigen så krävs koden, utan den är det bara att lägga på luren.
Samtal #3: Har nu koden till hands, och får information om att man kan starta en undersökning av fallet. Blir kopplad till en annan person, och måste återigen ange den koden muntligen, trots att jag tidigare både knappat in den och muntligen uppgivit den till föregående person. Single sign-on, någon?
Samtal #4: Får besked om att jag ska programmera telefonen med samma information som jag redan har programmerat den med, och ringa tillbaka om det inte funkar. Jag utför.
Samtal #5: Får besked om att jag ska göra en djup-reset, alltså stänga av och sätta på telefonen på ett specialsätt som man uppger. För en helt oteknisk person hade det varit väldigt krångligt att kunna utföra djup-resetten. Anledningen till denna manöver påstås vara att telefonen ska tappa kontakten med basstationen, på ett sätt som av någon märklig anledning inte uppstår när telefonen startas om efter sådan programmeringen som jag utförde efter samtal #4
Samtal #6: Fastnar i en evighetsloop av talsvarssystem, eftersom kommandot "Live operator" inte kan tolkas av systemet. (Detta kommando var för övrigt vad jag i förra samtalet var tillsagd att säga för att komma fram direkt).
Samtal #7: Får besked om att jag måste ringa tillbaka från en annan telefon än den som jag ringer från, för att kundtjänst ska kunna programmera telefonen. Man säger alltså att man inte litar på att jag har programmerat telefonen korrekt. Samtalet bryts eftersom batteriet tar slut - en finess (?) med den här telefonen är att man inte kan prata och ladda den på samma gång.
Samtal #8: Ringer tillbaka igen, efter att ha laddat telefonen i en timma. Tydigen har det nu tillkommit en specialregel som säger att man måste vänta fyra timmar innan man ringer tillbaka efter att ha genomfört djup-resetten; detta för att Virgins alla system ska kunna kunna uppdateras. Helt tokigt - det är klart att det inte krävs fyra timmar för att ett modernt mobiltelefonisystem ska kunna uppdateras!
Samtal #9: Efter att ha uppgivit telefonens nummer två gånger och koden fyra gånger lyckas operatören öppna upp Virgin Mobiles kundinformation om telefonen. Därefter bryts samtalet.
Samtal #10: Får informationen att jag måste ha pengar på kontot för att det ska kunna funka. Det har jag tidigare haft, men just idag börjar nivån närma sig noll. Jag tankar på mobilen med pengar, eftersom man annars inte kommer att sätta igång någon undersökning om mitt ursprungliga problem. Efter detta får jag besked om att en undersökning nu startas. Det kommer att ta 24-72 timmar, men inte vanliga timmar utan business hours. Det innebär alltså att det hela kan ta närmare två veckor. Suck. Beskedet som jag får är att jag ska ringa tillbaka till dem om jag fortfarande inte kan använda tjänsten efter att dessa 72 business hours har gått.

Varenda samtal kräver ett antal knapptryck, inklusive angivande av telefonnummer och säkerhetskod - två gånger. Jag har inte mätt tiden, men skulle gissa att medeltiden per samtal har varit 15-20 minuter. Kostnaden för tjänsten som jag skulle vilja få att fungera betalar jag för genom att det dras pengar automatiskt varje dag. Undra hur länge det dröjer innan jag får tjänsten att fungera - om ens någonsin...


Om du inte orkade läsa texten ovanför så kommer här en sammanfattning:
Jag är inte helt imponerad av Virgin Mobile. Ännu.

Etiketter: , , ,