den 31 mars 2007

Långstrand


Vandring längs stranden i Long Beach...

Varför gå en promenad med hundarna, när de istället kan få åka på flaket? I Long Beach promenerar ingen någon annanstans än på stranden.

Lördagsutflykt till Long Beach. Det tar mindre än en timma från Manhattans myller ut till en supervacker sandstrand, med tillhörande slumrande sommarstad. Det kyliga vädret gjorde att bara badande turister höll sig undan, sånär som på en och annan kiteseglare. Jag kan dock tänka mig att det kommer att bli fullproppat lite senare på säsongen.

En av dagens höjdpunkter var storköpet på i närheten av järnvägsstationen på Long Beach. Där kunde man själv scanna sina varor, och således slippa att stå i kö för att någon annan ska scanna och ta betalt.


Utsikt från tåget hem igen. I bakgrunden (till höger om skogsdungen i mitten) kan man faktiskt skymta Manhattans skyskrapor.

Etiketter: , ,

den 30 mars 2007

Trådlös i Hoboken


Åkte med min kollega Glenn Zorpette till Stevens Institute of Technology, som ligger i Hoboken. Där berättade Glenn för journalistintresserade teknologer hur han har gjort olika reportage runtom i världen. Intressant. Intressant var också att se att man i Hoboken har trådlöst Internet - tillgängligt för allmänheten. Något för Sverige att ta efter...?

Dagens surftips: Testa dina SM-kunskaper

Etiketter: , ,

den 29 mars 2007

Frihet på båt


Åkte fullproppad turistbåt till frihetsgudinnan, och tittade hur hon hade det.
Hon hade det bra :)

Etiketter: ,

den 28 mars 2007

Teknik-SM 2007

Det blir ett Teknik-SM i år också. Kul! För åttonde året i rad kommer teknologer (mest tekniska fysiker, dock) att tävla om SM-titeln i framtida teknik. Läste ni förresten Metro Teknik i morse? Om inte, så kan ni klicka på bilden här nedanför. Det är ett utdrag från dagens tidning.
Metro Teknik

Etiketter: ,

den 27 mars 2007

Varde ljus

Jag har blivit redaktionens videokille. Man har beställt två sprillans nya videokameror, som dock ingen vet hur man hanterar. "Äsch, det är väl bara att koppla in" tänkte jag, och det var det. Så nu sitter jag i min lilla kub och redigerar ett inslag om energi, ljus och fräcka lysdioder. Jag var nämligen nyligen utsänd på uppdrag till LightCongress 2007.

Intervjuobjekt - snart i en TV nära dig...

Etiketter: ,

den 26 mars 2007

Swinger i New York

I helgen försökte vi uppleva New York "som en TV-stjärna", på samma sätt som SvD skriver om. I avsnitt 82 av TV-serien Sex and the City var nämligen Carrie, likt en cirkusstjärna, uppe i trapets. Efter detta avsnitt ökade intresset för sporten(?), som då fick ett rejält uppsving (sic!).
Tyvärr visade sig Trapeze School of New York för tillfället ha stängt, i väntan på en flytt till nya lokaler. Så nu får vi ta en ny titt på kartan, och se vart TV-stjärnefärden istället kan gå.

Etiketter:

den 25 mars 2007

Matpatrullen på uppdrag

MatpatrullenDet här är matpatrullen ute på uppdrag. Vi provsmakar oss runt världen och lägger sedan upp det på matbloggen frick.nu/food
It's a hard work, but someone has to do it... :)
Dock har vi idag inte provsmakat några våfflor, våffeldagen till trots.

Etiketter: ,

den 24 mars 2007

Apple DreamsI helgen var det världspremiär på dansföreställningen Apple Dreams. Bakom koreografin står H.T. Chen från Taiwan. Förställningen hölls i World Financial Center, ett stenkast från World Trade Center-området. De två äldsta dansarna var 79 och 84 år gamla, och de yngsta satt fortfarande i barnvagn. Det hela var riktigt underhållande och bra; Jag ger dem fyra poäng av fem möjliga :)
Mr An och Mr Chen
Mr An och regissören Mr Chen

P.S. För övrigt har jag också uppdaterat inlägget från förra helgen med två filmer:
- En film på orkestern Londonderry Lancers i St Patricks Day-paraden
- En kort film på pulkaåkande i Central Park

Etiketter:

den 23 mars 2007

Tur på Fortune

Idag var jag på besök på tidningen Fortune, där min fellowkompis Saida arbetar. Hon är från Pakistan och brukar vanligtvis skriva opinionsbildande artiklar, men på Fortune handlar det mer om vanliga reportage från "fältet".


Saida hälsar välkommen till Fortune

Etiketter: , ,

den 22 mars 2007

Glenn vinner Grand Neal

Fick just den goda nyheten att min kollega Glenn Zorpette idag vann the Grand Neal Award. Det priset brukar ibland kallas för "Pulitzerpriset för affärsmedia", så det är mycket prestige. Förutom det priset tog han och IEEE Spectrum hem ytterligare två priser i Neal Awards.
Grattis Glenn!
Glenn Zorpette med bucklan i högsta hugg

Etiketter: ,

En penna för ett kungarike

Jag sitter just och skriver om professor Adam P. Rilfol (A.P.Rilfol) från Yoke University. Han har kommit på en helt fantasisk uppfinning. Beräknat publiceringsdatum är den 1 april; håll ut så får ni se! :)

Vid första anblicken ser uppfinningen kanske ut som en vanlig blyertspenna...

den 21 mars 2007

Krabbfunderingar

Krabba i San FranciscoJag har blivit lite förkyld, förmodligen till stor del på grund av det kalla vädret. Tankar över bilder till datorn och då dyker den här krabban upp. Bilden är fångad på kajen i San Francisco. Undra när det blir lika varmt här i New York... Det är ju värsta vintern här!

Etiketter:

den 20 mars 2007

Ni hao

New York Times skriver idag om en forskningsstudie, som visar att folk som tränat sitt musikaliska sinne också har lättare att lära sig kinesiska. Anledningen är att det i kinesiska och flera andra asiatiska språk är mycket viktigt med själva uttalet, dvs sådant som exempelvis ansats och frekvens ("ton"). Mina egna erfarenheter säger att detta absolut är sant. Problemet med kinesiskan är nog inte själva uttalet, utan snarare att minnas hur alla streck ska dras, och vad alla tecken betyder... Svårt att lära, lätt att glömma. Ett av de bästa sätten för att lära sig kinesiska var, för min del, att använda ljudband från Pimsleur. Men många av de ord och fraser som jag lärde mig genom att lyssna kan jag fortfarande varken läsa eller skriva. Zai dien!

Örnen har landat

Läste i SvD att Airbus jätteflygplan A380 nu har kommit hit på besök. Det är fascinerande att så stora dunderklumpar faktiskt kan flyga utan större problem.

Själv håller jag mig på marken, eller åtminstone på 17:e våningen i byggnaden ovan, och fick just en artikel publicerad på Spectrums webbplats; "How to Sell a Free Computer Game" var tydligen tillräckligt intressant för att åtminstone Google News skulle snappa upp det hela :)

Etiketter: , , ,

den 19 mars 2007

Framåt marsch


Vad tittar alla på? Inte mig iallafall...

Lördagen var fylld med muntra miner i St Patrick's Day-paraden. Under söndagen var det lite mindre glada tongångar, med protesterande amerikaner som marscherade genom stan. Den här gången var det inte bara Irak som var i fokus, utan också Iran: "Stop the escalation: No war in Iran".


Det är skräp med krig

Etiketter:

den 18 mars 2007

Parad och skidåkning
I helgen var det St Patricks Day, som firades med en ändlös parad längs den 5 avenyn i New York. Vädret var till en början strålande, och massor med folk var ute. Efter att ha beskådat paraden blev det en sväng i Central Park, som ligger precis intill. Där var det fullt med folk som åkte skidor, pulka och byggde snögubbar. Som sagt, för bara några dagar sedan gick jag omkring i bara skjorta och byxor och var glad över att våren äntligen tycktes ha kommit...


Etiketter:

den 17 mars 2007

Food is Life

Det är ju gott med mat. Äta bör man - annars dör man. Men för att göra ätandet mer meningsfullt än endast på grund av näringsintaget, så startade systrarna Chen och jag en blog om mat. Där kommer vi framförallt att recensera restauranger vi besökt, men även analysera egenlagad mat. Vi vet inte vad utfallet kommer att bli. Kanske kommer vi att konstatera att vi äter dåligt, kanske bra, kanske dyrt, kanske billigt. Vi vet inte ännu, men gör ett försök och ser vad som händer.
Välkommen till Food is Life!
www.frick.nu/food

den 16 mars 2007

Vårväder


För bara några få dagar sedan gick jag utomhus i kortärmad skjorta. Idag har vädret förändrats, och är snöstorm utanför fönstret. Alla flyg är inställda och i stan springer vaktmästarna omkring och öser ut salt. Det är vår!

Kul grej: I förrgår lunchade jag med Nina Lönn. Hon var på väg till Afrika(!) för att mönstra på Ostindiefararen Götheborg, som nu är på återresa från Kina.

Etiketter:

den 15 mars 2007

Mobiltelefonistrul

I USA kostar det pengar att både ringa och ta emot samtal till mobiltelefoner. Så är systemet uppbyggt, vare sig man vill eller inte. När jag nyss försökte ladda på ytterligare pengar på mitt konantkort så fick jag beskedet att jag först behövde bli uppringd av någon från kundtjänst innan pengarna skulle kunna laddas på. Problemet är bara att jag ju inte har några pengar kvar på kortet, och således inte kan bli uppringd... Alltså är det omöjligt att få på några pengar på det här sättet. Finurligt va?

Etiketter:

den 14 mars 2007

Nätverksmästare

Poliser runt centralstationen i New YorkNew Yorks alla poliser verkade vara samlade runt centralstationen idag. "Det är inget speciellt just nu, vi är bara ute i terroristpreventivt syfte" sa en polis som jag pratade med. Själv gick jag istället på ett föredrag för utländsk press. Där pratade Sree Sreenivasan om journalistik, bloggar och webb 2.0

Enligt en av hans artiklar så ser han sig inte enbart som journalist, utan också som nätverkare. Mycket intressant. Bästa tipsen på bloggar att hålla sig uppdaterad med hittar man på hans tipssida, SreeTips.com

En annan sak: Läs gärna dagens Metro Teknik :)
[pdf] [jpg1, jpg2]

Etiketter: ,

den 13 mars 2007

Fuffens med fuf

Förbundet Unga Forskare finns på www.fuf.org När jag häromdagen fick se en lapp som hade webbadressen www.fuf.net så hajjade jag därför till. Den senare visade sig gå till Friends of Urban Forest - en ideell organisation som planterar träd i städer. Tja, något ska man väl fylla sin fritid med.

den 12 mars 2007

GDC i ett svep

Nu är Game Developers Conference över. Men istället för att jag berättar här på min blog om den, så kan ni kika vad jag skrivit i Metro Teknik.
Klicka här!

Sommartider hejhej

I år är tiden ur led. USA och Kanada har kommit fram till att sommaren börjar idag. Åtminstone så har det idag blivit sommartid, med förhoppning om att det ska spara 30 miljarder i energikostnad. I Europa så börjar sommartiden först om några veckor. Tur att TV tog upp detta igår, för annars så hade nog flyget till New York idag gått med två passagerare mindre...

den 10 mars 2007

Utflykt i bukten
Var idag på utflykt med turisterna bilden här nedanför...

Mästerturisten ser världen genom kameran

Etiketter:

den 9 mars 2007

Fotograferat garage

Var i Palo Alto för att bland annat träffa min Spectrumkollega Tekla. Passade då också på att bättra på statistiken för världens mest (?) fotograferade garage - det där företaget HP en gång i tiden startade.

den 8 mars 2007

Nintendo

Idag lyssnade jag på Shigeru Miyamoto - mannen bakom spelfiguren Mario och spel som Zelda och Donkey Kong. Han berättade bland annat om Nintendos vision, och det kommande spelet Super Mario Galaxy. Trots att föredraget hölls i en av San Franciscos absolut största konferenshallar så var det knökfullt: Alla var där och lyssnade - också Mario själv :)
Läs mer här

Etiketter:

den 7 mars 2007

Sony lanserar Home


Phil Harrison presenterar Home

Det händer mycket på Game Developers Conference. Nyss lyssnade jag på Phil Harrison, som är VD för Sony Computer Entertainment. Han presenterade Sonys senaste koncept till PS3; PlayStation Home. I korthet är det som en upphottad version av Second Life, där användare går runt i en virtuell värld och träffar andra; "It's all about social interaction", som Harrison uttryckte det.

I Home får alla användare en egen lägenhet som man pysslar om, och i användarens Hall of Fame presenteras alla utmärkelser och priser som erhållits genom att spela andra PS3-spel. Kopplingen till andra verksamheter där Sony är aktiv är tydlig: I den version av Home som jag fick se visades till exempel enbart Sony-filmer i de virtuella biografsalongerna...

En annan nyhet som Sony också presenterade idag var LittleBigPlanet. Det var ett spel med imponerande hantering av fysikalisk korrekthet. I grunden handlar spelet, liksom Home, också om interaktivitet och samspel med andra användare. Ni ser trenden va...? Välkommen till Game 3.0!

Etiketter:

den 6 mars 2007

SF by night

Telegraph Hill
Här uppe på Telegraph Hill är det väldigt tjusig utsikt - både på dagen och om natten. Det är branta backar, och häromdagen var det jordskred alldeles i närheten. Det gjorde att 150 personer behövde flytta till säkrare ställen, under tiden som ingenjörerna kommer fram till vad man ska göra åt saken.

den 5 mars 2007

Segway i SF

En söndag i San Francisco passar utmärkt att spendera på lite sight-seeing, tillsammans med kompisen Dennis, som just dök upp i USA. Men istället för att använda apostlahästarna och nöta skor, så kan man använda Segway för att ta sig runt i hamnområdet. Segway är ett batteridrivet fordon som är ett typiskt bra exempel på framgångsrik reglerteknik; När man lutar sig framåt så går den framåt, och när man lutar sig bakåt så backar den. Väldigt käckt!

Ovan: Anders på Segway. Nedan: Dennis på Segway

den 4 mars 2007

Hurra

Det finns dubbel anledning att gratulera. Förutom att farfar fyllde 85 år, med stort kalas hemma i Velanda, så fick också kusin Rickard med fru Elin tillökt i familjen med ytterligare en dotter. Stort grattis!

Idag är det för övrigt Vasaloppsdagen. Den här gången är jag dock inte med och jäktar i fäders spår för framtida segrar, utan trängs istället med alla kineserna i San Franciscos Chinatown. Det är kämpigt det också :)

den 3 mars 2007

The Robert och Joost

Googla på "Robert", och du får som första träff upp Robert Scobles teknikblog. En gång i tiden länkade denne Robert till ett inlägg av John Furrier, som en morgon vaknade och upptäckte att han över en natt hade fått tiotusen läsare av sitt inlägg. Detta triggade honom till att experimentera vidare, och resultatet blev att PodTech startades.

Idag arbetar medarbetarna på PodTech bland annat med personliga bloggar som sedan länkar kors och tvärs, och speciellt lyfter upp saker från PodTech. Deras mediestrateg heter Jeremiah Owyang, som häromdagen skrev om vårt besök hos dem. Surfa dit och kolla.

Men nu tillbaka till Robert Scoble. Eftersom han är så populär, och arbetar på det sätt som John Furrier vill arbeta, så lämnade han sitt jobb som teknikguru på Microsoft och blev anställd hos PodTech. Idag skrev han om Joost, och påpekar att han blev frustrerad över reklamavbrottet som dök upp mitt i inslaget. Precis samma sak tyckte jag när jag häromdagen träffade Brian Danzis, annonschefen som jobbar på Joosts kontor i New York. Han förevisade hur Joost fungerar i praktiken.

Som i många andra fall så blir det nog till slut konsumenten som bestämmer. Är denne beredd att titta på gratis peer-to-peer-TV i utbyte mot att stå ut med lite reklam, så kan man ana en kommande storsuccé för Joost. Vi får se vad framtiden har att utvisa.
(Photo from Flickr, taken by Jeremiah Owyang)

den 2 mars 2007

Friedmans epistlar

Thomas FriedmanIdag var jag på ett föredrag med en av USA:s allra mest kända journalister - Thomas Friedman. Han är kolumnist på New York Times och har skrivit boken The World Is Flat, som handlar om globaliseringen. Boken har blivit en riktig bestseller.

Friedman talade om att miljötänkandet är framtiden för USA; "Green is the new red-white-blue". Han sa att lagkrav är ett bra sätt att tvinga fram förändringar, och tog upp Kalifornien som ett bra exempel. Fortsättning följer...

den 1 mars 2007

Campus


Campusområdet på Stanfords universitet är verkligen vackert. Kanske har den avslappnande miljön bidragit till att företag såsom Yahoo och Google en gång startade här.


På bilden ovan syns de sex statyerna Burghers of Calais, som tillfälligtvis blivit nio - förstärkta av Marie Alpman, Miriam Olsson och Erika Ingvald.