den 12 maj 2007

Över Atlanten med solkraft


Nu har båten Sun21 anlänt till New York. Ända från Basel i Schweiz har den tagit sig, enbart med el som genererats av solpanelerna på katamaranens tak. Ganska så tufft, faktiskt.

Etiketter: , ,

den 10 maj 2007

Lysdioder framtidens lampor
Igår var jag på ett event, arrangerad av ljusföretaget Osram. De pratade om en revolution som nu håller på att ske. Förr var det inne med lampor av alla slag. Nu är det lysdioder som gäller - högt som lågt. Och vi uppmanades att minnas den 9 maj 2007 som den dag då vi fick vara del av denna revolution...

Bilden här nedanför visar förresten senaste nytt på Justin-fronten:

Etiketter: , , , , ,

den 4 maj 2007

Microsoft och Taiwan

Microsoft har börjat integrera en översättningstjänst i Officepaketet. Kanske har den funnits där ett tag, men jag har i varje fall aldrig sett den tidigare.

Däremot har man inte riktigt fått ordning på länderna för vilka man erbjuder översättningar till och från. Kinesiska finns med både för Republiken Kina och Taiwan. Men det är ju namnet på samma land! Däremot så saknar man översättning till fastlandet, alltså Folkrepubliken Kina. Det blir bakläxa för översättningskonsulterna hos Microsoft...

Apropå Taiwan, så har man i dagarna fått ytterligare ett kompisland, nummer 25 i raden. Det är St. Lucia som erkänner Taiwan som ett land. Kina är naturligtvis arga och har brutit alla diplomatiska förbindelser med St. Lucia.


Skärmdump från översättningstjänsten i MS Word

Etiketter: , , ,

den 1 maj 2007

Nytt Spectrum

Ett nytt nummer av IEEE Spectrum har kommit ut. Hemburen till prenumeranternas brevlådor lär den komma inom några dagar, och ut på webben inom kort. Det här numrets omslagspojke heter Thomas Kailath och är vinnare av årets Medal of Honor, utdelat av IEEE. Kailath är professor emeritus på Stanfords universitet och har fått priset för att han har utvecklat matematiska algoritmer, speciellt inom signalbehandling. I korthet: Killen är grym på matematik.

Etiketter: , , , ,

den 28 april 2007

Datorspel på jätteskärm


Igår var jag inbjuden till Westinghouse, för att se om de hade något nytt och spännande att visa upp. De hade de inte. Om man inte vill spela datorspel på en jätteskärm förstås. Eller titta på film på toaletten.

Att det är inne med TV- och datorspel vet man när Ekonominyheterna har en topplista med svenska spelhjältar. Men vad är egentligen en spelhjälte?

En person som till exempel skulle kunna kallas för spelhjälte är Johan Andersson från Dice. Han och hans kollegor har utvecklat en teknik som gör att det går snabbare att ta fram nya kuta-och-skjuta-spel, samtidigt som datorkraften kan utnyttjas på ett bättre sätt. Läs gärna min artikel på Spectrums webbplats, publicerad igår:
http://www.spectrum.ieee.org/apr07/comments/1795

Söker man efter 'spelhjälte' på Google, så får man som första träff upp en artikel om Meqon Research :) Uppenbarligen är alltså hjältebedömningarna olika. En lista över spelvärldens tekniska hjältar skulle inte se likadan ut...

Etiketter: , , ,

den 26 april 2007

Konsten att kunna wappa

Först en bra sak: I går kväll skickades ett brev från Taiwan med DHL. Idag efter lunch fick jag brevet i min hand. Det är ganska så imponerande...

Sedan en mindre bra sak:
(Det är generellt dumt att klaga, så jag skriver med mindre bokstäver. Läs inte, om du inte vill.)

Virgin Mobile säljer mobiltelefoner för 20 dollar stycket. Billigt, javisst, men det är inga vanliga GSM-telefoner där man stoppar i ett SIM-kort som laddas på. Nej, telefonen ska först programmeras enligt konstens alla regler. Det var lite omständigt, men gick ändå rätt så bra. Detta gjorde jag för en månad sedan. Under den här månaden har det dock inte kunnat gå att surfa med telefonen, något som Virgin gör mycket reklam för. Kanske är det något som behöver aktiveras? Ett samtal till kundtjänst borde väl lösa saken? Följande samtal har jag nu genomfört:

Samtal #1: Kundtjänst vill inte prata om saken om jag inte anger den säkerhetskod som skapades i samband med den första aktiveringen. Koden ligger dock på min dator, som inte är i närheten.
Samtal #2: Felsökning borde ju kunna påbörjas utan att man kopplar det till en specifik telefon - felet kan ju finnas någon annanstans. Fast återigen så krävs koden, utan den är det bara att lägga på luren.
Samtal #3: Har nu koden till hands, och får information om att man kan starta en undersökning av fallet. Blir kopplad till en annan person, och måste återigen ange den koden muntligen, trots att jag tidigare både knappat in den och muntligen uppgivit den till föregående person. Single sign-on, någon?
Samtal #4: Får besked om att jag ska programmera telefonen med samma information som jag redan har programmerat den med, och ringa tillbaka om det inte funkar. Jag utför.
Samtal #5: Får besked om att jag ska göra en djup-reset, alltså stänga av och sätta på telefonen på ett specialsätt som man uppger. För en helt oteknisk person hade det varit väldigt krångligt att kunna utföra djup-resetten. Anledningen till denna manöver påstås vara att telefonen ska tappa kontakten med basstationen, på ett sätt som av någon märklig anledning inte uppstår när telefonen startas om efter sådan programmeringen som jag utförde efter samtal #4
Samtal #6: Fastnar i en evighetsloop av talsvarssystem, eftersom kommandot "Live operator" inte kan tolkas av systemet. (Detta kommando var för övrigt vad jag i förra samtalet var tillsagd att säga för att komma fram direkt).
Samtal #7: Får besked om att jag måste ringa tillbaka från en annan telefon än den som jag ringer från, för att kundtjänst ska kunna programmera telefonen. Man säger alltså att man inte litar på att jag har programmerat telefonen korrekt. Samtalet bryts eftersom batteriet tar slut - en finess (?) med den här telefonen är att man inte kan prata och ladda den på samma gång.
Samtal #8: Ringer tillbaka igen, efter att ha laddat telefonen i en timma. Tydigen har det nu tillkommit en specialregel som säger att man måste vänta fyra timmar innan man ringer tillbaka efter att ha genomfört djup-resetten; detta för att Virgins alla system ska kunna kunna uppdateras. Helt tokigt - det är klart att det inte krävs fyra timmar för att ett modernt mobiltelefonisystem ska kunna uppdateras!
Samtal #9: Efter att ha uppgivit telefonens nummer två gånger och koden fyra gånger lyckas operatören öppna upp Virgin Mobiles kundinformation om telefonen. Därefter bryts samtalet.
Samtal #10: Får informationen att jag måste ha pengar på kontot för att det ska kunna funka. Det har jag tidigare haft, men just idag börjar nivån närma sig noll. Jag tankar på mobilen med pengar, eftersom man annars inte kommer att sätta igång någon undersökning om mitt ursprungliga problem. Efter detta får jag besked om att en undersökning nu startas. Det kommer att ta 24-72 timmar, men inte vanliga timmar utan business hours. Det innebär alltså att det hela kan ta närmare två veckor. Suck. Beskedet som jag får är att jag ska ringa tillbaka till dem om jag fortfarande inte kan använda tjänsten efter att dessa 72 business hours har gått.

Varenda samtal kräver ett antal knapptryck, inklusive angivande av telefonnummer och säkerhetskod - två gånger. Jag har inte mätt tiden, men skulle gissa att medeltiden per samtal har varit 15-20 minuter. Kostnaden för tjänsten som jag skulle vilja få att fungera betalar jag för genom att det dras pengar automatiskt varje dag. Undra hur länge det dröjer innan jag får tjänsten att fungera - om ens någonsin...


Om du inte orkade läsa texten ovanför så kommer här en sammanfattning:
Jag är inte helt imponerad av Virgin Mobile. Ännu.

Etiketter: , , ,

den 25 april 2007

På topp i Metro

Har du läst dagens Metro Teknik? Om inte, klicka på bilden här intill för att se vilka coola prylar du inte klarar dig utan...

Läste du förra veckans nummer så kanske du såg artikeln om Justin. Den har för övrigt hamnat i topp på listan över mest lästa artikel på metroteknik.se. Lite extra roligt är det eftersom SvD också hade en artikel om Justin - dagen efter... :)

Etiketter: , , ,

den 24 april 2007

The Algorithm Killed Jeeves


Kommer ni ihåg inlägget om att algoritmen är förbjuden i Kina? Nu har jag hittat en ännu större reklamskylt, mitt i centrala New York. Den här gången handlar det om algoritmen som dödade Jeeves. Och vem är då Jeeves? Det är AskJeeves.com som inte längre har sin butler som ikon. Således heter de numera bara ask.com

Varför är Ask.com intressanta? Jo, till exempel för att de har givit sig in i kampen om att täcka stadens parker med trådlöst Internet, med start i Madison Square Park. Google sponsrar redan täckning av Bryant Park, och andra täcker andra ställen, så varför inte?

Etiketter: , , , ,

den 19 april 2007

Trångt i tunneln


Ni kanske har läste artikeln i DN om att det ska byggas en ny tunnelbanelinje i New York. Här ser ni en bild som jag nyligen tog på perrongen för linje 4,5,6, strax norr om Battery Park. Visst ser det ut att behövas...?

Men vi får väl se hur det går med själva bygget - jag är ännu inte övertygad om att det kommer att bli genomfört inom de uppsatta tidsramarna...

Apropå resande så skriver SvD idag att det är billigare att åka tåg än flyg i USA. Jag håller inte alls med. Med lågprisflygbolaget JetBlue så tar man sig runt i landet mycket billigare än tåg.
Några exempel:

New York - Washington D.C.:
Buss: ca $40
Flyg: ca $60
Tåg: ca $90

New York - Orlando:
Buss: $80-130
Flyg: $70-80
Tåg: ca $110-150

Etiketter: , , , , ,

den 18 april 2007

Robotar i startupfabriken

Igår var jag på en inkubator, en slags "fabrik" för nystartade företag, i staden Mountain View. Förutom att det där var god mat och fullt med intressanta människor med bra affärsidéer, så fanns det också två robotar som var väldigt kul att titta på. Pappan till robotarna heter Trevor Blackwell, och pengarna att spendera på dem fick han genom att hans tidigare företag blev uppköpt av Yahoo. Så kan det gå i Silicon Valley.

Etiketter: , , ,

den 17 april 2007

Fusk i forskningsvärlden

Det händer mycket i världen just nu. Skolmassaker i Virginia. Insiderhärva på Cevian Capital. Uppdagat forskarfusk på Umeå Universitet. För den som vill läsa lite positivare nyheter rekommenderas morgondagens upplaga av Metro Teknik, där man kan läsa om Justin, som jag ju träffade i söndags. Klicka på bilden nedan, eller här.

Etiketter: , , , , , ,

den 16 april 2007

Hipp(t) - i Trollhättan och San Francisco

Idag fyller pappa år - grattis, grattis!

Igår var jag på Web 2.0 Expo, och träffade bland andra Justin. Han låter verkligen omvärlden få veta vad han gör, eftersom han bär omkring på en kamera dygnet runt och direktsänder ut allt på nätet.

Kika in på hans webbplats, justin.tv

Etiketter: , , ,

den 13 april 2007

LinkedIn och webbnytt

Idag är fredagen den 13, men hittills jag jag inte stött på någon otur - tvärtom. För tillfället sitter jag i ett konferensrum på LinkedIn och väntar på att en av grundarna, Jean-Luc Vaillant, ska komma hit och diskutera teknik med mig.

I övrigt så har jag fått en ny artikel publicerad på Spectrums webbplats, surfa gärna in och läs artikeln Hot Doings at a Really Cool Show.

Kika också gärna på filmen nedan. Den är snabbt ihopklippt på hotellrummet i Palo Alto.På bilden uppe till höger: Vattenrenare från företaget Aqua Star. Den renar vattnet med hjälp av UV-C

Etiketter: , , , , ,

den 12 april 2007

Tuffa prylar

Var igår på mässan Cool Product Expo på Stanford University. Där fanns en hel hög med tuffa prylar och företag. Ett av företagen, NeuroSky, hade byggt en apparat som mäter hjärnaktiviteten, och sedan kopplat ihop den med ett spel. Man styr sedan vad som händer i spelet med hjälp av koncentration... Väldigt intressant. Själv kunde jag flytta på en hel bil i spelet, bara med hjälp av mina tankar.

Man kan tänka sig en hel mängd spännande tillämpningar för det här, och speciellt intressant kan det bli när man kopplar ihop det med något 'social interaction'-spel, typ Second Life, Entropia Universe, eller Sony Home.

Tankar kan flytta berg...eller åtminstone en datorspelsbil eller ett skrivbord

Etiketter: , ,

den 6 april 2007

Nya sladdar


Det händer mycket på en tidningsredaktion. Idag fick vi till exempel nya sladdar till våra telefoner :)

Jag har också bokat om min flygbiljett till San José i nästa vecka. Jag kommer att åka 48 timmar tidigare än först planerat. Den enda skillnaden ordnades med ett enkelt telefonsamtal till US Airways. Samtalet tog dock mig, och dem, 92 minuter och 20 sekunder. Hur är det ens möjligt att ha så ineffektiva personer på en servicedesk? Det är till och med värre än de 1,5 timmar som det tog för mig på postkontoret för några veckor sedan, när jag försökte mig på den dumdristiga idén att genomföra en av de mest standardiserade transaktionerna - att skicka pengar inom landet. Här i USA har användandet av Internetbank inte alls slagit igenom, och för att överföra pengar till någon så skickar man helt enkelt en fysisk check. Bra för postens ekonomi, rätt osmidigt för de som använder det hela.

Etiketter: , , , ,

den 1 april 2007

Aprilstart i Harlem

I dag är det söndag och besök på gospelgudstjänst i Harlem. Förutom att det är palmsöndagen så visade det sig också vara Annual Woman's Day - åtminstone i Mt Zion African Methodist Episcopal Church.

Även om de flesta herrarna i salen verkade nicka till under predikan så var besökarna i övrigt väldigt närvarande i allt vad som skedde. Mycket sång och musik gjorde det hela till en rätt fartfylld upplevelse. På samma sätt som under en ishockeymatch, så spelade man på Hammondorgeln och trummorna när pastorn predikade något som var extra upphetsande. Kanske något att ta efter hemma i Sverige...? :)


P.S. För övrigt läser jag idag, den 1 april, en spännande nyhet om professor A.P.Rilföl från Yoke University. Han har kommit på ett supersmart sätt att med hjälp av vanliga blyertspennor förbättra mottagningen för mobiltelefoner. Surfa hit och läs mer:
http://www.spectrum.ieee.org/apr07/comments/1752

Etiketter: , , ,

den 30 mars 2007

Trådlös i Hoboken


Åkte med min kollega Glenn Zorpette till Stevens Institute of Technology, som ligger i Hoboken. Där berättade Glenn för journalistintresserade teknologer hur han har gjort olika reportage runtom i världen. Intressant. Intressant var också att se att man i Hoboken har trådlöst Internet - tillgängligt för allmänheten. Något för Sverige att ta efter...?

Dagens surftips: Testa dina SM-kunskaper

Etiketter: , ,

den 28 mars 2007

Teknik-SM 2007

Det blir ett Teknik-SM i år också. Kul! För åttonde året i rad kommer teknologer (mest tekniska fysiker, dock) att tävla om SM-titeln i framtida teknik. Läste ni förresten Metro Teknik i morse? Om inte, så kan ni klicka på bilden här nedanför. Det är ett utdrag från dagens tidning.
Metro Teknik

Etiketter: ,