den 14 juni 2007

Krångligt innehåll

Många amerikaner vet inte riktigt vad de egentligen stoppar i sig, i form av mat och dryck. Kanske kan det höra ihop med att innehållsförteckningarna inte alltid är så lätta att tyda. Ta exemplet med mjölkförpackningen här intill. För att ta reda på hur mycket fett som den innehåller behöver man först leta reda på förpackningens volym (1,89 l), därefter antalet beräknade portioner per förpackning (8 st). Alternativt så kan man lita på den rekommenderade storleken om 240 ml per portion, även om dock 1890 / 8 = 236,25. Fettmängd per portion är 8 g, varav 5 g är mättat fett och 0 g är omättat fett. (Vart har de övriga tre grammen fett tagit vägen?). Med lite baklängesmatematik får man då fram att mjölken har en fetthalt på ca 3,5%. I alla fall om man antar att 1 g fett upptar samma volym som 1 ml mjölk gör, och men det kanske man kan. Lätt som en plätt.

Etiketter: , ,

den 12 juni 2007

Ditt ansikte på nätet


Historien om Facebook tar aldrig slut... Här ovanför syns dagens inlägg.

Etiketter: , , ,

den 6 juni 2007

Robot på post


Jag var nyligen på återbesök hos Trevor Blackwell och hans humanoida robotar i Mountain View. Redaktörerna på Spectrum tyckte att Blackwell verkade var en kul typ, väl värd att göra reportage om. Lite cross-publishing skadar ju inte, så det blev en artikel i Metro Teknik också - dock med ett lite annorlunda perspektiv. Klicka på bilderna för att läsa, eller hämta en gratistidning på stan.

Etiketter: , ,

den 4 juni 2007

Artiklar i Spectrum

Jag var ju lite långsam på att uppdatera min blogg i slutet av maj, så jag har nog inte länkat till två grejer som, efter lång tid, äntligen blev publicerade hos IEEE Spectrum:

Using the Sun to Cross the Atlantic
och
A Spring Tradition in New York

Etiketter: ,

den 25 maj 2007

Kalle kotte

Igår var det full fart med besök på San Francisco Chronicle, CNET News.com och PodTech. Dessutom var jag ju, som tidigare nämnts, på det stora Facebookevenemanget. Kvällen spenderades på Anybot i Mountain View, för en intrevju med robotfantasten Trevor.

Två grejer av mig har förresten nyligen publicerats på Spectrums webbsidor:
A spring tradition in New York och Using the Sun to Cross the Atlantic. Kommentarer kring dessa artiklar finns här, respektive här.

Idag var det därför en lite lugnare dag bland jättekottar och vita statyer på Stanfords universitet:

Etiketter: , , , ,

den 17 maj 2007

Hurra för Norge

Idag är det syttende mai, och vi gratulerer Norge med dagen. Hei, hei!

Här i staterna väntar vi på Carl Bildt, och under tiden håller tummarna för Hugos kusin Karin, som är med och spelar LPGA-touren. Hon spelar Sybase ClassicUpper Montclair Country Club, ett (långt) stenkast från Manhattan.

Den enda inblandning som jag har haft i proffsgolf var när tidningen Epochtimes blandade ihop mig med den danske golfaren Anders Hansen. Artikeln handlade om när Hugo och jag introducerade innebandy (Unihoc) i Taiwan... Hmmm, ja, vid närmare eftertanke kanske det inte ens räknas. Bedöm själva:
- Originalartikel
- Översättning med Google Translate

Etiketter: , , , , ,

den 12 maj 2007

Över Atlanten med solkraft


Nu har båten Sun21 anlänt till New York. Ända från Basel i Schweiz har den tagit sig, enbart med el som genererats av solpanelerna på katamaranens tak. Ganska så tufft, faktiskt.

Etiketter: , ,

den 10 maj 2007

Lysdioder framtidens lampor
Igår var jag på ett event, arrangerad av ljusföretaget Osram. De pratade om en revolution som nu håller på att ske. Förr var det inne med lampor av alla slag. Nu är det lysdioder som gäller - högt som lågt. Och vi uppmanades att minnas den 9 maj 2007 som den dag då vi fick vara del av denna revolution...

Bilden här nedanför visar förresten senaste nytt på Justin-fronten:

Etiketter: , , , , ,

den 9 maj 2007

Interaktiva elprylar

Igår besökte jag New Yorks universitet, där det pågick en utställning. Studenter och hangarounds ställde ut examensarbeten och arbeten de producerat inom Interactive Telecommunications Program. Efter att först varit skeptisk så blev jag positivt överraskad av alla kul saker som visades upp. Närmare 140 olika projekt fanns i lokalen. Här är fotografier från några av dem:

zoonori2 zoonori1wirelesspowermonitoring1 wirelesspowermonitoring2
happyfeedbackmachine2 happyfeedbackmachine
ubolics2 ubolics1impulse bikejus2
mirror cellularautomata interactivecake experimentaldevices

Jag provar nu att använda fototjänsten från Flickr. Hoppas att det funkar bra.

Etiketter: , , , , ,

den 6 maj 2007

Delta mår bra igen


Häromdagen besökte jag den tredje av New Yorks flygplatser - La Guardia. Där var det nymålat och fint, och ballonger hängde överallt i flygbolaget Deltas terminal.

För tre år sedan var Delta ytterst nära att gå i konkurs. Målet har sedan dess varit att förbättra sina finanser med 3 miljarder dollar, och det har Delta nu gjort - nästan ett år före tidsplanen. Företaget firade därför att man tagit sig upp ur en 19 månader lång omstruktureringsprocess.

Delta har minskat antalet medarbetare med drygt elva procent, samtidigt som man nästan har fördubblat antalet internationella destinationer. Eftersom målet nu är uppfyllt, och Delta återigen är ett någorlunda stabilt företaget, så har man också åter blivit listad på New York-börsen.

Etiketter: , , ,

den 5 maj 2007

Maytime i Brooklyn

Maytime
Nu har våren äntligen kommit hit på riktigt. Den som kommer ihåg blogginlägget från i påskas minns kanske att det då såg lite grått och trist ut i Brooklyns botaniska trädgård. Nu är det dock andra bullar - allting går i rosaskimrande färger!
Blomma
Körsbärsträden blommar för fullt, och folk går man ur huse för att sitta på filtar och titta på andra människor, eller lukta på blommor. Mat och dryck är dock förbjuden i parken.


Uppe: Körsbärsträden i april
Nere: Körsbärsträden i maj


Etiketter: , , ,

den 3 maj 2007

Hemma-hos


Min kompis Dennis är på besök. Och nu har han upplevt alla delar av huset - inklusive den spännande källaren... Bilderna här tog han medan jag manövrerade den finfina tvättmaskinen.

Etiketter: , ,

den 1 maj 2007

Nytt Spectrum

Ett nytt nummer av IEEE Spectrum har kommit ut. Hemburen till prenumeranternas brevlådor lär den komma inom några dagar, och ut på webben inom kort. Det här numrets omslagspojke heter Thomas Kailath och är vinnare av årets Medal of Honor, utdelat av IEEE. Kailath är professor emeritus på Stanfords universitet och har fått priset för att han har utvecklat matematiska algoritmer, speciellt inom signalbehandling. I korthet: Killen är grym på matematik.

Etiketter: , , , ,

den 26 april 2007

Konsten att kunna wappa

Först en bra sak: I går kväll skickades ett brev från Taiwan med DHL. Idag efter lunch fick jag brevet i min hand. Det är ganska så imponerande...

Sedan en mindre bra sak:
(Det är generellt dumt att klaga, så jag skriver med mindre bokstäver. Läs inte, om du inte vill.)

Virgin Mobile säljer mobiltelefoner för 20 dollar stycket. Billigt, javisst, men det är inga vanliga GSM-telefoner där man stoppar i ett SIM-kort som laddas på. Nej, telefonen ska först programmeras enligt konstens alla regler. Det var lite omständigt, men gick ändå rätt så bra. Detta gjorde jag för en månad sedan. Under den här månaden har det dock inte kunnat gå att surfa med telefonen, något som Virgin gör mycket reklam för. Kanske är det något som behöver aktiveras? Ett samtal till kundtjänst borde väl lösa saken? Följande samtal har jag nu genomfört:

Samtal #1: Kundtjänst vill inte prata om saken om jag inte anger den säkerhetskod som skapades i samband med den första aktiveringen. Koden ligger dock på min dator, som inte är i närheten.
Samtal #2: Felsökning borde ju kunna påbörjas utan att man kopplar det till en specifik telefon - felet kan ju finnas någon annanstans. Fast återigen så krävs koden, utan den är det bara att lägga på luren.
Samtal #3: Har nu koden till hands, och får information om att man kan starta en undersökning av fallet. Blir kopplad till en annan person, och måste återigen ange den koden muntligen, trots att jag tidigare både knappat in den och muntligen uppgivit den till föregående person. Single sign-on, någon?
Samtal #4: Får besked om att jag ska programmera telefonen med samma information som jag redan har programmerat den med, och ringa tillbaka om det inte funkar. Jag utför.
Samtal #5: Får besked om att jag ska göra en djup-reset, alltså stänga av och sätta på telefonen på ett specialsätt som man uppger. För en helt oteknisk person hade det varit väldigt krångligt att kunna utföra djup-resetten. Anledningen till denna manöver påstås vara att telefonen ska tappa kontakten med basstationen, på ett sätt som av någon märklig anledning inte uppstår när telefonen startas om efter sådan programmeringen som jag utförde efter samtal #4
Samtal #6: Fastnar i en evighetsloop av talsvarssystem, eftersom kommandot "Live operator" inte kan tolkas av systemet. (Detta kommando var för övrigt vad jag i förra samtalet var tillsagd att säga för att komma fram direkt).
Samtal #7: Får besked om att jag måste ringa tillbaka från en annan telefon än den som jag ringer från, för att kundtjänst ska kunna programmera telefonen. Man säger alltså att man inte litar på att jag har programmerat telefonen korrekt. Samtalet bryts eftersom batteriet tar slut - en finess (?) med den här telefonen är att man inte kan prata och ladda den på samma gång.
Samtal #8: Ringer tillbaka igen, efter att ha laddat telefonen i en timma. Tydigen har det nu tillkommit en specialregel som säger att man måste vänta fyra timmar innan man ringer tillbaka efter att ha genomfört djup-resetten; detta för att Virgins alla system ska kunna kunna uppdateras. Helt tokigt - det är klart att det inte krävs fyra timmar för att ett modernt mobiltelefonisystem ska kunna uppdateras!
Samtal #9: Efter att ha uppgivit telefonens nummer två gånger och koden fyra gånger lyckas operatören öppna upp Virgin Mobiles kundinformation om telefonen. Därefter bryts samtalet.
Samtal #10: Får informationen att jag måste ha pengar på kontot för att det ska kunna funka. Det har jag tidigare haft, men just idag börjar nivån närma sig noll. Jag tankar på mobilen med pengar, eftersom man annars inte kommer att sätta igång någon undersökning om mitt ursprungliga problem. Efter detta får jag besked om att en undersökning nu startas. Det kommer att ta 24-72 timmar, men inte vanliga timmar utan business hours. Det innebär alltså att det hela kan ta närmare två veckor. Suck. Beskedet som jag får är att jag ska ringa tillbaka till dem om jag fortfarande inte kan använda tjänsten efter att dessa 72 business hours har gått.

Varenda samtal kräver ett antal knapptryck, inklusive angivande av telefonnummer och säkerhetskod - två gånger. Jag har inte mätt tiden, men skulle gissa att medeltiden per samtal har varit 15-20 minuter. Kostnaden för tjänsten som jag skulle vilja få att fungera betalar jag för genom att det dras pengar automatiskt varje dag. Undra hur länge det dröjer innan jag får tjänsten att fungera - om ens någonsin...


Om du inte orkade läsa texten ovanför så kommer här en sammanfattning:
Jag är inte helt imponerad av Virgin Mobile. Ännu.

Etiketter: , , ,

den 25 april 2007

På topp i Metro

Har du läst dagens Metro Teknik? Om inte, klicka på bilden här intill för att se vilka coola prylar du inte klarar dig utan...

Läste du förra veckans nummer så kanske du såg artikeln om Justin. Den har för övrigt hamnat i topp på listan över mest lästa artikel på metroteknik.se. Lite extra roligt är det eftersom SvD också hade en artikel om Justin - dagen efter... :)

Etiketter: , , ,

den 19 april 2007

Trångt i tunneln


Ni kanske har läste artikeln i DN om att det ska byggas en ny tunnelbanelinje i New York. Här ser ni en bild som jag nyligen tog på perrongen för linje 4,5,6, strax norr om Battery Park. Visst ser det ut att behövas...?

Men vi får väl se hur det går med själva bygget - jag är ännu inte övertygad om att det kommer att bli genomfört inom de uppsatta tidsramarna...

Apropå resande så skriver SvD idag att det är billigare att åka tåg än flyg i USA. Jag håller inte alls med. Med lågprisflygbolaget JetBlue så tar man sig runt i landet mycket billigare än tåg.
Några exempel:

New York - Washington D.C.:
Buss: ca $40
Flyg: ca $60
Tåg: ca $90

New York - Orlando:
Buss: $80-130
Flyg: $70-80
Tåg: ca $110-150

Etiketter: , , , , ,

den 18 april 2007

Robotar i startupfabriken

Igår var jag på en inkubator, en slags "fabrik" för nystartade företag, i staden Mountain View. Förutom att det där var god mat och fullt med intressanta människor med bra affärsidéer, så fanns det också två robotar som var väldigt kul att titta på. Pappan till robotarna heter Trevor Blackwell, och pengarna att spendera på dem fick han genom att hans tidigare företag blev uppköpt av Yahoo. Så kan det gå i Silicon Valley.

Etiketter: , , ,

den 17 april 2007

Fusk i forskningsvärlden

Det händer mycket i världen just nu. Skolmassaker i Virginia. Insiderhärva på Cevian Capital. Uppdagat forskarfusk på Umeå Universitet. För den som vill läsa lite positivare nyheter rekommenderas morgondagens upplaga av Metro Teknik, där man kan läsa om Justin, som jag ju träffade i söndags. Klicka på bilden nedan, eller här.

Etiketter: , , , , , ,

den 13 april 2007

LinkedIn och webbnytt

Idag är fredagen den 13, men hittills jag jag inte stött på någon otur - tvärtom. För tillfället sitter jag i ett konferensrum på LinkedIn och väntar på att en av grundarna, Jean-Luc Vaillant, ska komma hit och diskutera teknik med mig.

I övrigt så har jag fått en ny artikel publicerad på Spectrums webbplats, surfa gärna in och läs artikeln Hot Doings at a Really Cool Show.

Kika också gärna på filmen nedan. Den är snabbt ihopklippt på hotellrummet i Palo Alto.På bilden uppe till höger: Vattenrenare från företaget Aqua Star. Den renar vattnet med hjälp av UV-C

Etiketter: , , , , ,

den 12 april 2007

Tuffa prylar

Var igår på mässan Cool Product Expo på Stanford University. Där fanns en hel hög med tuffa prylar och företag. Ett av företagen, NeuroSky, hade byggt en apparat som mäter hjärnaktiviteten, och sedan kopplat ihop den med ett spel. Man styr sedan vad som händer i spelet med hjälp av koncentration... Väldigt intressant. Själv kunde jag flytta på en hel bil i spelet, bara med hjälp av mina tankar.

Man kan tänka sig en hel mängd spännande tillämpningar för det här, och speciellt intressant kan det bli när man kopplar ihop det med något 'social interaction'-spel, typ Second Life, Entropia Universe, eller Sony Home.

Tankar kan flytta berg...eller åtminstone en datorspelsbil eller ett skrivbord

Etiketter: , ,

den 11 april 2007

Palo Alto och vikingalunch

Framme i Palo Alto, staden med en pigg hjärna och ett slumrande hjärta. Läser tidningen, bland annat spalten med det senaste dygnets spännande polisrapporter. "275 Forest Avenue, 9.40 a.m.: A pair of sunglasses was found". Ja, det är inte direkt New York, det här...

Åkte sedan Caltrain till Redwood city och lunchade där med den nordiska nätverkssammanslutningen Silicon Vikings, och lyssnade på ett föredrag av Jacob Vendle, som berättade om minnen från Internetbubbletiden.

Etiketter: , ,

den 10 april 2007

Monopolpengar

Det känns ganska så konstigt att skriva ut en check på närmare 6000 dollar när checken ser ut som en spelplan för Monopol. Är det verkligen riktiga pengar som mottagaren får? Kanske kan mottagaren enbart gå vidare till GÅ eller kanske slippa ut ur fängelset mot uppvisande av checken...

Visst, i Taiwan så var det små tecknade gröna sköldpaddor som bevakade mina besparingar, men det känns ändå lite mer underligt att betala med Monopolcheckar - här i livets riktiga spel.

I kväll flyger jag till San José - för vidare färd till Stanfords universitet. Där är spännande saker på gång.

Etiketter: , ,

den 8 april 2007

Glad påsk i New York

Glada påskliljor
Här kommer en hälsning om glad påsk!
Påskliljorna blommade för fullt i den botaniska trädgården i Brooklyn i helgen.


På TV visas bilder från Washington D.C. där de japanska körsbärsträden blommar, men det ska sägas att träden i Brooklyn inte heller gick av för hackor, eller vad sägs om nedanstående bild?


:-)

Etiketter: , , ,

den 7 april 2007

The algorithm is banned in China


Såg den här annonsen ute på stan i går. Är det någon som vet vad det är för algoritm som är förbjuden i Kina? Och vem är annonsören?

Etiketter: ,

den 6 april 2007

Nya sladdar


Det händer mycket på en tidningsredaktion. Idag fick vi till exempel nya sladdar till våra telefoner :)

Jag har också bokat om min flygbiljett till San José i nästa vecka. Jag kommer att åka 48 timmar tidigare än först planerat. Den enda skillnaden ordnades med ett enkelt telefonsamtal till US Airways. Samtalet tog dock mig, och dem, 92 minuter och 20 sekunder. Hur är det ens möjligt att ha så ineffektiva personer på en servicedesk? Det är till och med värre än de 1,5 timmar som det tog för mig på postkontoret för några veckor sedan, när jag försökte mig på den dumdristiga idén att genomföra en av de mest standardiserade transaktionerna - att skicka pengar inom landet. Här i USA har användandet av Internetbank inte alls slagit igenom, och för att överföra pengar till någon så skickar man helt enkelt en fysisk check. Bra för postens ekonomi, rätt osmidigt för de som använder det hela.

Etiketter: , , , ,

den 5 april 2007

In God and iPhone We Trust

Snacka om att en fjäder kan bli en hel höna. Eller i det här fallet kanske till och med en anka - tidningsanka. Apple kommer i juni att släppa en telefon, iPhone, som kommer att bli otroligt populär - hur bra eller dålig den än kommer att vara. Allt som Apple gör nuförtiden är ju populärt. (Kika dock på listan över Apples tio största floppar, som är ganska så kul). Nåväl, ankan består i att så gott som samtliga medier i Sverige nu har gått ut och sagt att det är den 11 juni som iPhone släpps. Detta har de fått från CNET News.com, där en reporter ringde upp försäljningsavdelningen på Cingular, AT&T:s mobiltelefoniföretag, och fick detta datum.

Detta visar bland annat följande tre saker:
1) Ju fler led som sprider samma information, desto mer etablerad "sanning" blir det hela. Jag misstänker att större delen av svenska folket nu tror att det är den 11 juni som iPhone lanseras ("för det har jag läst i tidningen")
2) Apple är hetare än hetast. Minsta lilla information som kommer ut sprids som en löpeld runt jorden.
3) Man kan få fram en hel del spännande information genom social engineering...

Svart på vitt är dock ett mail som jag igår fick från Natalie Kerris, som är Apples presstaleskvinna när det gäller iPhone. Hon skriver: "The iPhone will be launched in June. We have not announced a specific date yet."

Punkt.

En annan sak som är intressant att notera i tidningsvärlden är debattartikeln i SvD om att kristna jagas. Här i USA verkar det vara precis samma sak - fast tvärtom. Det var iallafall andemeningen i ett TV-program som jag såg på CNNs program Paula Zahn Now häromveckan. Där diskuterades problemet med mobbning och samhällelig uteslutning av icke troende (ateister).
Vi kan alltså konstatera att det i Sverige alltså anses vara väldigt onaturligt att vara kristen, medan det här i USA anses vara väldigt onaturligt att vara ateist.


Baksidan av en amerikansk tjugodollarssedel, som jag nyss hade i bakfickan

Etiketter: , ,

den 31 mars 2007

Långstrand


Vandring längs stranden i Long Beach...

Varför gå en promenad med hundarna, när de istället kan få åka på flaket? I Long Beach promenerar ingen någon annanstans än på stranden.

Lördagsutflykt till Long Beach. Det tar mindre än en timma från Manhattans myller ut till en supervacker sandstrand, med tillhörande slumrande sommarstad. Det kyliga vädret gjorde att bara badande turister höll sig undan, sånär som på en och annan kiteseglare. Jag kan dock tänka mig att det kommer att bli fullproppat lite senare på säsongen.

En av dagens höjdpunkter var storköpet på i närheten av järnvägsstationen på Long Beach. Där kunde man själv scanna sina varor, och således slippa att stå i kö för att någon annan ska scanna och ta betalt.


Utsikt från tåget hem igen. I bakgrunden (till höger om skogsdungen i mitten) kan man faktiskt skymta Manhattans skyskrapor.

Etiketter: , ,

den 30 mars 2007

Trådlös i Hoboken


Åkte med min kollega Glenn Zorpette till Stevens Institute of Technology, som ligger i Hoboken. Där berättade Glenn för journalistintresserade teknologer hur han har gjort olika reportage runtom i världen. Intressant. Intressant var också att se att man i Hoboken har trådlöst Internet - tillgängligt för allmänheten. Något för Sverige att ta efter...?

Dagens surftips: Testa dina SM-kunskaper

Etiketter: , ,

den 27 mars 2007

Varde ljus

Jag har blivit redaktionens videokille. Man har beställt två sprillans nya videokameror, som dock ingen vet hur man hanterar. "Äsch, det är väl bara att koppla in" tänkte jag, och det var det. Så nu sitter jag i min lilla kub och redigerar ett inslag om energi, ljus och fräcka lysdioder. Jag var nämligen nyligen utsänd på uppdrag till LightCongress 2007.

Intervjuobjekt - snart i en TV nära dig...

Etiketter: ,

den 25 mars 2007

Matpatrullen på uppdrag

MatpatrullenDet här är matpatrullen ute på uppdrag. Vi provsmakar oss runt världen och lägger sedan upp det på matbloggen frick.nu/food
It's a hard work, but someone has to do it... :)
Dock har vi idag inte provsmakat några våfflor, våffeldagen till trots.

Etiketter: ,

den 15 mars 2007

Mobiltelefonistrul

I USA kostar det pengar att både ringa och ta emot samtal till mobiltelefoner. Så är systemet uppbyggt, vare sig man vill eller inte. När jag nyss försökte ladda på ytterligare pengar på mitt konantkort så fick jag beskedet att jag först behövde bli uppringd av någon från kundtjänst innan pengarna skulle kunna laddas på. Problemet är bara att jag ju inte har några pengar kvar på kortet, och således inte kan bli uppringd... Alltså är det omöjligt att få på några pengar på det här sättet. Finurligt va?

Etiketter:

den 23 februari 2007

Vändbara säten

Idag var jag ute på IEEE:s huvudkontor i New Jersey. På vägen dit gjorde jag en intressant upptäckt: Tåget hade vändbara säten. Väldigt praktiskt, för då kan den som vill alltid åka framlänges (eller baklänges, om man anser att det är mer säkert) oavsett vilket håll som tåget åker. Här är en liten film:

Etiketter: ,

den 19 februari 2007

Presidentdagen

Idag är det President's Day, och alla är lediga. Det intressanta är att väldigt få amerikaner verkar veta varför det är helgdag idag. "Något med någon gammal presidents födelsedag", och "En heldag skapad av affärerna för att kunna sälja mer" är två av de svar som jag har fått när jag har frågat runt. Patriotism.org ger dock svar på tal; Presidentens dag är sammanslagningen av två tidigare presidenters födelsedagsfiranden, nämligen George Washingtons födelsedag (22 feb) och Abraham Lincolns födelsedag (12 feb).

Kanske kommer dock denna dag att gå samma försvunnande öde till mötes som de svenska före detta helgdagarna annandag pingst, tredjedag jul och Eriksmässa.

En kul aktivitet som folk idag ägnar sig åt är till exempel skridskoåkning:

Etiketter:

den 15 februari 2007

Engineers week

På söndag startar ingenjörsveckan i USA. På webbsidan för arrangemanget finns också listat "50 engineers you should meet", vilket påminner väldigt mycket om Sveriges Ingenjörers samlarbilder med ingenjörshjältar, där min kompis Dennis är med.

När vi ändå tittar i kalendern så ser vi att det igår var Alla hjärtans dag - Valentine's Day. Här i USA gör affärerna sitt bästa för att få alla, som inte uppmärksammar sin käresta, att känna dåligt samvete... Köp, köp, köp!

Älska att handla. Från och med idag kan jänkarna dessutom använda ett nytt endollarsmynt för att shoppa.

Etiketter:

den 7 februari 2007

Framme

Nu är jag framme i USA. Efter att jag passerade den otroligt rigorösa säkerhetskontrollen i Frankfurt funderade jag på om flygplanet, likt El Al, skulle ha inbyggt antimissilsystem, och vad som egentligen skulle vänta mig vid ankomst. På flyget påbörjade, genomförde och avslutade jag Fredrik Lindströms bok Jordens smartaste ord. Intressanta tankegångar kring svenska namn, ord och uttryck. Väl framme i USA kände jag mig rustad att möta de tuffaste passkontrollanterna och de mest nitiska tulltjänstemännen. Men faktum är att det inte hände någonting speciellt - jag såg nog inte tillräckligt terroristaktig ut för att bli misstänkt för något...

På tåget från flygplatsen i Newark in till New York City satt jag bredvid en dam, som hade startat sex företag och som nu var med i styrelsen för en entreprenörsskapsprogram vid Stanfords universitet. Programmet gick ut på att man lät personer från olika platser i världen få komma till Stanford för att under ett tag för att lära sig mer om entreprenörsskap. Därefter kunde personerna åka tillbaka till sina hemländer igen, eller stanna kvar om de så ville. Tydligen hade utfallet för detta program blivit mycket bra. Kanske något att kika närmare på.

Väl framme i city tog jag en yellow cab mot de östra delarna av Manhattan. Taxichaffisen kom från Ghana och hade en brorsa som hade svenskt pass men som stack till London när han inte fick något jobb i Sverige. Chauffören själv kör taxi för pengarnas skull: "Here you can make big money fast", sa han och skrattade. "Welcome to New York, man!"

Etiketter: