den 30 april 2007

Valborgsgratulationer

Idag fyller kungen år. Men än mer intressant är att farmor Ingrid fyller år! Hurra, hurra!

Själv är jag idag ute på intressant fotouppdrag...

Etiketter: , ,

den 29 april 2007

Matfestival


Förra helgen var det matfestival i Chinatown. För en dollar, eller ibland två, så kunde man provsmaka sig runt hela stadsdelen . Väldigt trevligt (och mestadels gott).

Etiketter: , ,

den 28 april 2007

Datorspel på jätteskärm


Igår var jag inbjuden till Westinghouse, för att se om de hade något nytt och spännande att visa upp. De hade de inte. Om man inte vill spela datorspel på en jätteskärm förstås. Eller titta på film på toaletten.

Att det är inne med TV- och datorspel vet man när Ekonominyheterna har en topplista med svenska spelhjältar. Men vad är egentligen en spelhjälte?

En person som till exempel skulle kunna kallas för spelhjälte är Johan Andersson från Dice. Han och hans kollegor har utvecklat en teknik som gör att det går snabbare att ta fram nya kuta-och-skjuta-spel, samtidigt som datorkraften kan utnyttjas på ett bättre sätt. Läs gärna min artikel på Spectrums webbplats, publicerad igår:
http://www.spectrum.ieee.org/apr07/comments/1795

Söker man efter 'spelhjälte' på Google, så får man som första träff upp en artikel om Meqon Research :) Uppenbarligen är alltså hjältebedömningarna olika. En lista över spelvärldens tekniska hjältar skulle inte se likadan ut...

Etiketter: , , ,

den 27 april 2007

Häftig körsång

Jag har gått med i en manskör, The University Glee Club of New York. Där tyckte man att det var fascinerande att jag hittade kören via nätet - de flesta blir tydligen rekommenderade in. Tre intressanta saker med kören är:
  1. De har en cateringfirma som fixar mat och dryck i samband med varje rep. Praktiskt!
  2. Det är alltid ett litet uppträdande av någon (oftast extern grupp) efter varje rep. Kul!
  3. Antalet aktiva medlemmar är närmare 150. Snacka om häftig manskörsklang!
Den 19 maj har vi konsert på Hunter College, med efterföljande kalas på Union Club. Välkomna! :)

Foto från gårdagens efter-övningen-uppträdande

Etiketter: ,

den 26 april 2007

Konsten att kunna wappa

Först en bra sak: I går kväll skickades ett brev från Taiwan med DHL. Idag efter lunch fick jag brevet i min hand. Det är ganska så imponerande...

Sedan en mindre bra sak:
(Det är generellt dumt att klaga, så jag skriver med mindre bokstäver. Läs inte, om du inte vill.)

Virgin Mobile säljer mobiltelefoner för 20 dollar stycket. Billigt, javisst, men det är inga vanliga GSM-telefoner där man stoppar i ett SIM-kort som laddas på. Nej, telefonen ska först programmeras enligt konstens alla regler. Det var lite omständigt, men gick ändå rätt så bra. Detta gjorde jag för en månad sedan. Under den här månaden har det dock inte kunnat gå att surfa med telefonen, något som Virgin gör mycket reklam för. Kanske är det något som behöver aktiveras? Ett samtal till kundtjänst borde väl lösa saken? Följande samtal har jag nu genomfört:

Samtal #1: Kundtjänst vill inte prata om saken om jag inte anger den säkerhetskod som skapades i samband med den första aktiveringen. Koden ligger dock på min dator, som inte är i närheten.
Samtal #2: Felsökning borde ju kunna påbörjas utan att man kopplar det till en specifik telefon - felet kan ju finnas någon annanstans. Fast återigen så krävs koden, utan den är det bara att lägga på luren.
Samtal #3: Har nu koden till hands, och får information om att man kan starta en undersökning av fallet. Blir kopplad till en annan person, och måste återigen ange den koden muntligen, trots att jag tidigare både knappat in den och muntligen uppgivit den till föregående person. Single sign-on, någon?
Samtal #4: Får besked om att jag ska programmera telefonen med samma information som jag redan har programmerat den med, och ringa tillbaka om det inte funkar. Jag utför.
Samtal #5: Får besked om att jag ska göra en djup-reset, alltså stänga av och sätta på telefonen på ett specialsätt som man uppger. För en helt oteknisk person hade det varit väldigt krångligt att kunna utföra djup-resetten. Anledningen till denna manöver påstås vara att telefonen ska tappa kontakten med basstationen, på ett sätt som av någon märklig anledning inte uppstår när telefonen startas om efter sådan programmeringen som jag utförde efter samtal #4
Samtal #6: Fastnar i en evighetsloop av talsvarssystem, eftersom kommandot "Live operator" inte kan tolkas av systemet. (Detta kommando var för övrigt vad jag i förra samtalet var tillsagd att säga för att komma fram direkt).
Samtal #7: Får besked om att jag måste ringa tillbaka från en annan telefon än den som jag ringer från, för att kundtjänst ska kunna programmera telefonen. Man säger alltså att man inte litar på att jag har programmerat telefonen korrekt. Samtalet bryts eftersom batteriet tar slut - en finess (?) med den här telefonen är att man inte kan prata och ladda den på samma gång.
Samtal #8: Ringer tillbaka igen, efter att ha laddat telefonen i en timma. Tydigen har det nu tillkommit en specialregel som säger att man måste vänta fyra timmar innan man ringer tillbaka efter att ha genomfört djup-resetten; detta för att Virgins alla system ska kunna kunna uppdateras. Helt tokigt - det är klart att det inte krävs fyra timmar för att ett modernt mobiltelefonisystem ska kunna uppdateras!
Samtal #9: Efter att ha uppgivit telefonens nummer två gånger och koden fyra gånger lyckas operatören öppna upp Virgin Mobiles kundinformation om telefonen. Därefter bryts samtalet.
Samtal #10: Får informationen att jag måste ha pengar på kontot för att det ska kunna funka. Det har jag tidigare haft, men just idag börjar nivån närma sig noll. Jag tankar på mobilen med pengar, eftersom man annars inte kommer att sätta igång någon undersökning om mitt ursprungliga problem. Efter detta får jag besked om att en undersökning nu startas. Det kommer att ta 24-72 timmar, men inte vanliga timmar utan business hours. Det innebär alltså att det hela kan ta närmare två veckor. Suck. Beskedet som jag får är att jag ska ringa tillbaka till dem om jag fortfarande inte kan använda tjänsten efter att dessa 72 business hours har gått.

Varenda samtal kräver ett antal knapptryck, inklusive angivande av telefonnummer och säkerhetskod - två gånger. Jag har inte mätt tiden, men skulle gissa att medeltiden per samtal har varit 15-20 minuter. Kostnaden för tjänsten som jag skulle vilja få att fungera betalar jag för genom att det dras pengar automatiskt varje dag. Undra hur länge det dröjer innan jag får tjänsten att fungera - om ens någonsin...


Om du inte orkade läsa texten ovanför så kommer här en sammanfattning:
Jag är inte helt imponerad av Virgin Mobile. Ännu.

Etiketter: , , ,

den 25 april 2007

På topp i Metro

Har du läst dagens Metro Teknik? Om inte, klicka på bilden här intill för att se vilka coola prylar du inte klarar dig utan...

Läste du förra veckans nummer så kanske du såg artikeln om Justin. Den har för övrigt hamnat i topp på listan över mest lästa artikel på metroteknik.se. Lite extra roligt är det eftersom SvD också hade en artikel om Justin - dagen efter... :)

Etiketter: , , ,

den 24 april 2007

The Algorithm Killed Jeeves


Kommer ni ihåg inlägget om att algoritmen är förbjuden i Kina? Nu har jag hittat en ännu större reklamskylt, mitt i centrala New York. Den här gången handlar det om algoritmen som dödade Jeeves. Och vem är då Jeeves? Det är AskJeeves.com som inte längre har sin butler som ikon. Således heter de numera bara ask.com

Varför är Ask.com intressanta? Jo, till exempel för att de har givit sig in i kampen om att täcka stadens parker med trådlöst Internet, med start i Madison Square Park. Google sponsrar redan täckning av Bryant Park, och andra täcker andra ställen, så varför inte?

Etiketter: , , , ,

den 23 april 2007

Inga konstigheter

Modern konst
Varje fredagskväll är det gratis inträde på ett av New York:s mest kända konstmuseum, MoMA.
Där kan man till exempel se en upphängd snöskyffel, samt en vit pall med inbyggt cykelhjul. Förutom det så finns det faktiskt också en hel del spännande intressant konst som man, likt mannen på bilden nedan, kan ta sig en närmare titt på.
Intressant tavla

Här nedanför är till exempel en tavla, mitt i prick. Eller kanske snarare prick-till-prick. Fin är den iallafall. Och lätt att återge i en tryckpress med fyrfärg. Klicka på bilden för att se detaljerna.
Prickig tavla

Etiketter: ,

den 22 april 2007

Jordens dag

Ibland är det Kanelbullens dag, ibland Mobilfria dagen. Den 22 april är utnämnd till Earth Day, då man ska tänka extra mycket på jorden. Förmodligen firas dagen dock mest här på Manhattan, och kanske allra mest i Central Park.


Tre Central Park-djur på en och samma bild. Ser ni ekorren, fågeln och tvättbjörnen? Den sistnämnda bor i träd och kommer ner på nätterna och rotar bland soporna.

Etiketter: ,

den 21 april 2007

Slutproducerade producenter

I morgon är sista dagen som Mel Brooks musikal The Producers visas. Istället kommer nu musikalen Young Frankenstein att visas i samma salong. Själv sitter jag som bäst och vilken musikal som jag närmast vill gå på - det finns ju så många! Den enda som jag hittills har sett i New York är just The Producers, och den var ju bra.


Bilden till vänster är snodd från nätet

Etiketter: ,

den 20 april 2007

En miljon i parken


Det har äntligen blivit vår, inte bara i Sverige utan också i New York. Det sägs att det kan komma så många som en miljon människor till Central Park, under den första varma lördagen varje vår. Imponerande!

Etiketter: , ,

den 19 april 2007

Trångt i tunneln


Ni kanske har läste artikeln i DN om att det ska byggas en ny tunnelbanelinje i New York. Här ser ni en bild som jag nyligen tog på perrongen för linje 4,5,6, strax norr om Battery Park. Visst ser det ut att behövas...?

Men vi får väl se hur det går med själva bygget - jag är ännu inte övertygad om att det kommer att bli genomfört inom de uppsatta tidsramarna...

Apropå resande så skriver SvD idag att det är billigare att åka tåg än flyg i USA. Jag håller inte alls med. Med lågprisflygbolaget JetBlue så tar man sig runt i landet mycket billigare än tåg.
Några exempel:

New York - Washington D.C.:
Buss: ca $40
Flyg: ca $60
Tåg: ca $90

New York - Orlando:
Buss: $80-130
Flyg: $70-80
Tåg: ca $110-150

Etiketter: , , , , ,

den 18 april 2007

Robotar i startupfabriken

Igår var jag på en inkubator, en slags "fabrik" för nystartade företag, i staden Mountain View. Förutom att det där var god mat och fullt med intressanta människor med bra affärsidéer, så fanns det också två robotar som var väldigt kul att titta på. Pappan till robotarna heter Trevor Blackwell, och pengarna att spendera på dem fick han genom att hans tidigare företag blev uppköpt av Yahoo. Så kan det gå i Silicon Valley.

Etiketter: , , ,

den 17 april 2007

Fusk i forskningsvärlden

Det händer mycket i världen just nu. Skolmassaker i Virginia. Insiderhärva på Cevian Capital. Uppdagat forskarfusk på Umeå Universitet. För den som vill läsa lite positivare nyheter rekommenderas morgondagens upplaga av Metro Teknik, där man kan läsa om Justin, som jag ju träffade i söndags. Klicka på bilden nedan, eller här.

Etiketter: , , , , , ,

den 16 april 2007

Hipp(t) - i Trollhättan och San Francisco

Idag fyller pappa år - grattis, grattis!

Igår var jag på Web 2.0 Expo, och träffade bland andra Justin. Han låter verkligen omvärlden få veta vad han gör, eftersom han bär omkring på en kamera dygnet runt och direktsänder ut allt på nätet.

Kika in på hans webbplats, justin.tv

Etiketter: , , ,

den 15 april 2007

No smoking

Sitter just nu i en solig park i San Francisco och äter lunch. Folk röker inte (längre/heller) i USA. Ett tydligt tecken på det fick jag när en man nyss kom fram med sin cigarett och frågade om jag hade eld: Jag svarade nej, och han skakade på huvudet och sa "That's number 18..." :)

Etiketter: , ,

den 14 april 2007

Stanfordskt apelsinträd

apelsinträd
På Stanfords universitet är apelsinträden fulla med mogna apelsiner

Idag var en lugn dag, endast fylld av rapport- och artikelskrivande. På campusområdet pågår förberedelserna för fullt inför morgondagens öppet hus - Stanford Community Day. Själv ska jag åka in till San Francisco, för att gå på Web 2.0 Expo. Kanske hinner jag dock få en skymt av 李開復 (Kai-Fe Lee), Taiwanesen som emigrerade till USA, men som nu är mest känd för att vara Google:s chef i Kina. Han är för övrigt också medlem av IEEE och får IEEE Spectrum hemskickad varje månad. Lee kommer också hit till campus i morgon, kanske för att titta på apelsinträd, men mer troligt för att hålla ett föredrag för Silicon Valley Chinese Engineers Association.

Dagens lunch bestod av kyckling med sparris, på en av Palo Altos fyra kinesrestauranger. Nu har jag bara två restauranger kvar att prova :)


På campusområdet finns också många ökenråttor. Efter en insats i eftermiddags från den här flygande kompisen fanns det dock en mindre.

Etiketter: , , ,

den 13 april 2007

LinkedIn och webbnytt

Idag är fredagen den 13, men hittills jag jag inte stött på någon otur - tvärtom. För tillfället sitter jag i ett konferensrum på LinkedIn och väntar på att en av grundarna, Jean-Luc Vaillant, ska komma hit och diskutera teknik med mig.

I övrigt så har jag fått en ny artikel publicerad på Spectrums webbplats, surfa gärna in och läs artikeln Hot Doings at a Really Cool Show.

Kika också gärna på filmen nedan. Den är snabbt ihopklippt på hotellrummet i Palo Alto.På bilden uppe till höger: Vattenrenare från företaget Aqua Star. Den renar vattnet med hjälp av UV-C

Etiketter: , , , , ,

den 12 april 2007

Tuffa prylar

Var igår på mässan Cool Product Expo på Stanford University. Där fanns en hel hög med tuffa prylar och företag. Ett av företagen, NeuroSky, hade byggt en apparat som mäter hjärnaktiviteten, och sedan kopplat ihop den med ett spel. Man styr sedan vad som händer i spelet med hjälp av koncentration... Väldigt intressant. Själv kunde jag flytta på en hel bil i spelet, bara med hjälp av mina tankar.

Man kan tänka sig en hel mängd spännande tillämpningar för det här, och speciellt intressant kan det bli när man kopplar ihop det med något 'social interaction'-spel, typ Second Life, Entropia Universe, eller Sony Home.

Tankar kan flytta berg...eller åtminstone en datorspelsbil eller ett skrivbord

Etiketter: , ,

den 11 april 2007

Palo Alto och vikingalunch

Framme i Palo Alto, staden med en pigg hjärna och ett slumrande hjärta. Läser tidningen, bland annat spalten med det senaste dygnets spännande polisrapporter. "275 Forest Avenue, 9.40 a.m.: A pair of sunglasses was found". Ja, det är inte direkt New York, det här...

Åkte sedan Caltrain till Redwood city och lunchade där med den nordiska nätverkssammanslutningen Silicon Vikings, och lyssnade på ett föredrag av Jacob Vendle, som berättade om minnen från Internetbubbletiden.

Etiketter: , ,

den 10 april 2007

Monopolpengar

Det känns ganska så konstigt att skriva ut en check på närmare 6000 dollar när checken ser ut som en spelplan för Monopol. Är det verkligen riktiga pengar som mottagaren får? Kanske kan mottagaren enbart gå vidare till GÅ eller kanske slippa ut ur fängelset mot uppvisande av checken...

Visst, i Taiwan så var det små tecknade gröna sköldpaddor som bevakade mina besparingar, men det känns ändå lite mer underligt att betala med Monopolcheckar - här i livets riktiga spel.

I kväll flyger jag till San José - för vidare färd till Stanfords universitet. Där är spännande saker på gång.

Etiketter: , ,

den 9 april 2007

Racerbilar i New York


Just nu pågår New Yorks internationella bilutställning. Där finns många tuffa och snabba bilar...


För några extra dollar kunde den som ville få posera tillsammans med några mässflickor och en fräck bil. Smart affärsidé...

Etiketter: ,

den 8 april 2007

Glad påsk i New York

Glada påskliljor
Här kommer en hälsning om glad påsk!
Påskliljorna blommade för fullt i den botaniska trädgården i Brooklyn i helgen.


På TV visas bilder från Washington D.C. där de japanska körsbärsträden blommar, men det ska sägas att träden i Brooklyn inte heller gick av för hackor, eller vad sägs om nedanstående bild?


:-)

Etiketter: , , ,

den 7 april 2007

The algorithm is banned in China


Såg den här annonsen ute på stan i går. Är det någon som vet vad det är för algoritm som är förbjuden i Kina? Och vem är annonsören?

Etiketter: ,

den 6 april 2007

Nya sladdar


Det händer mycket på en tidningsredaktion. Idag fick vi till exempel nya sladdar till våra telefoner :)

Jag har också bokat om min flygbiljett till San José i nästa vecka. Jag kommer att åka 48 timmar tidigare än först planerat. Den enda skillnaden ordnades med ett enkelt telefonsamtal till US Airways. Samtalet tog dock mig, och dem, 92 minuter och 20 sekunder. Hur är det ens möjligt att ha så ineffektiva personer på en servicedesk? Det är till och med värre än de 1,5 timmar som det tog för mig på postkontoret för några veckor sedan, när jag försökte mig på den dumdristiga idén att genomföra en av de mest standardiserade transaktionerna - att skicka pengar inom landet. Här i USA har användandet av Internetbank inte alls slagit igenom, och för att överföra pengar till någon så skickar man helt enkelt en fysisk check. Bra för postens ekonomi, rätt osmidigt för de som använder det hela.

Etiketter: , , , ,

den 5 april 2007

In God and iPhone We Trust

Snacka om att en fjäder kan bli en hel höna. Eller i det här fallet kanske till och med en anka - tidningsanka. Apple kommer i juni att släppa en telefon, iPhone, som kommer att bli otroligt populär - hur bra eller dålig den än kommer att vara. Allt som Apple gör nuförtiden är ju populärt. (Kika dock på listan över Apples tio största floppar, som är ganska så kul). Nåväl, ankan består i att så gott som samtliga medier i Sverige nu har gått ut och sagt att det är den 11 juni som iPhone släpps. Detta har de fått från CNET News.com, där en reporter ringde upp försäljningsavdelningen på Cingular, AT&T:s mobiltelefoniföretag, och fick detta datum.

Detta visar bland annat följande tre saker:
1) Ju fler led som sprider samma information, desto mer etablerad "sanning" blir det hela. Jag misstänker att större delen av svenska folket nu tror att det är den 11 juni som iPhone lanseras ("för det har jag läst i tidningen")
2) Apple är hetare än hetast. Minsta lilla information som kommer ut sprids som en löpeld runt jorden.
3) Man kan få fram en hel del spännande information genom social engineering...

Svart på vitt är dock ett mail som jag igår fick från Natalie Kerris, som är Apples presstaleskvinna när det gäller iPhone. Hon skriver: "The iPhone will be launched in June. We have not announced a specific date yet."

Punkt.

En annan sak som är intressant att notera i tidningsvärlden är debattartikeln i SvD om att kristna jagas. Här i USA verkar det vara precis samma sak - fast tvärtom. Det var iallafall andemeningen i ett TV-program som jag såg på CNNs program Paula Zahn Now häromveckan. Där diskuterades problemet med mobbning och samhällelig uteslutning av icke troende (ateister).
Vi kan alltså konstatera att det i Sverige alltså anses vara väldigt onaturligt att vara kristen, medan det här i USA anses vara väldigt onaturligt att vara ateist.


Baksidan av en amerikansk tjugodollarssedel, som jag nyss hade i bakfickan

Etiketter: , ,

den 4 april 2007

The University Club

Min sångarkollega Gregory bjöd in mig på besök till The University Club i New York. Det visade sig vara ett snart 150-årigt ställe med tio våningar fyllda av lyx. Ett flertal olika matsalar, gästrum, biljardrum, eget bibliotek och självklart en jacuzzi, ångbastu och gigantisk simbassäng. Max tre personer fick dock vara i poolen samtidigt, och max två i jacuzzin. Det hade dock lätt kunnat gå att klämma ner minst 15 personer i den sistnämnda utan större problem. Men är man på lyxställe så är man...

För gäster, likt mig, har klubben har givit ut en samling med de viktigaste reglerna som gäller. Det mesta är strikt uppstyrt, men enligt reglerna finns det faktiskt ett tillfälle och ställe då man som man inte behöver bära slips, nämligen när man äter frukost i baren. Fast bara på helgerna; Till vardags är det slips som gäller även där och då.

Det var mycket intressant och kul, men tyvärr fick jag inte ta några foton. På Wikipedia finns dock några foton från insidan - kika där.

Etiketter:

den 3 april 2007

Svensk frukost

En sak som jag minns sedan förra gången jag var i USA, var att jag då tyckte det var svårt att hitta frukost som inte enbart bestod av fett och socker. Men den här gången är det lättare - häromdagen hittade jag till och med müsli i affärerna! Väl hemma konstaterade jag dock snabbt var müslin var tillverkad; Sverige...

Etiketter:

den 2 april 2007

Dimma i det stora äpplet

Dimma runt Manhattans skyskraporOm helgerna går fort så går de vanliga veckodagarna om möjligt ännu fortare. En joggingtur i Central Park efter jobbet gjorde dock gott. Dimma har nu dragit in över Manhattan, vilket skapar intressanta ljusfenomen kring skyskraporna (se bilden).

Idag fick jag reda på att Mustafa, scouten och orienteraren som gifte sig i Turkiet i höstas, snart ska ha barn. De har redan bestämt namn och att det ska bli en tjej...

Undra förresten om Mustafa kommer på Jiingijamborii i skånska Rinkaby i sommar. Dit tänkte i varje fall jag åka.

Etiketter: ,

den 1 april 2007

Aprilstart i Harlem

I dag är det söndag och besök på gospelgudstjänst i Harlem. Förutom att det är palmsöndagen så visade det sig också vara Annual Woman's Day - åtminstone i Mt Zion African Methodist Episcopal Church.

Även om de flesta herrarna i salen verkade nicka till under predikan så var besökarna i övrigt väldigt närvarande i allt vad som skedde. Mycket sång och musik gjorde det hela till en rätt fartfylld upplevelse. På samma sätt som under en ishockeymatch, så spelade man på Hammondorgeln och trummorna när pastorn predikade något som var extra upphetsande. Kanske något att ta efter hemma i Sverige...? :)


P.S. För övrigt läser jag idag, den 1 april, en spännande nyhet om professor A.P.Rilföl från Yoke University. Han har kommit på ett supersmart sätt att med hjälp av vanliga blyertspennor förbättra mottagningen för mobiltelefoner. Surfa hit och läs mer:
http://www.spectrum.ieee.org/apr07/comments/1752

Etiketter: , , ,