den 28 februari 2007

Mediebesök


På CNET hade vi sittande möte på blå plastmattor

Idag var en spännande dag med besök på såväl CNET News.com, som SF Chronicle. Två helt olika världar, skulle man kunna säga. CNET är företaget med fräscha lokaler, unga medarbetare och en fluffig rosa partysoffa. San Francisco Chronicle startades 1865, och lokalerna ger intryck av att det här skapas Riktigt Seriös Journalistik. Och det är nog inte för inte som tidningen har tagit hem ett antal Pulitzerpris genom tiderna.
Jodå, det finns allt lite party på SF Chronicle också...
Notera speciellt skåpet med "PARTY STUFF" bakom de kunniga journalisterna på the Chronicle

Färden gick sedan vidare till Red Herring - tidningen som har genomgått en hel del förändringar genom tiderna. Juninumret år 2000 var närmare 650 sidor tjock, nu är den 40 sidor. Fortfarande har man problem med lönsamheten, men kämpar vidare med både webb- och pappersformat.

Lite minglande på PodTech, där VD John Furrier, i egen sak, pratade om bloggarnas påverkan i medievärlden. Lustigt nog var talet otroligt aktuellt för vad som händer just nu i Sverige, där Carl Bildt blivit påhoppad för att vara alltför öppen med sin kommunikation. Bertil Torekull skulle må ypperligt bra av ett besök på PodTech.

Dagen avslutades med ett yogapass i en närliggande lokal.
John Furrier, VD för Podtech
John Furrier, VD och blogginspiratör

Etiketter:

den 27 februari 2007

Mingel

På Stanford finns det en ny och jordbävningssäkrad lokal som heter the Wallenberg Hall. Där hade vi lite mingel idag. Fler mingelbilder finns här.

För övrigt så har nu IEEE Spectrum kommit ut med tidningen för mars månad. Specialfokus är på RFID. Surfa hit och läs.

Etiketter:

den 26 februari 2007

Stanford

Jahopp, då var man framme på den amerikanska västkusten för en vecka fylld av spännande aktiviteter. Det är förresten varmt och skönt här, jämfört med kalla New York. Jag bor på ett trevligt ställe i centrala Palo Alto, med gångavstånd till Stanford University. Under dagen har vi inte bara diskuterat frågeställningar kring innovationsjournalistik, utan bland annat också gjort studiebesök på forskningsinstitutet SRI.

David Nordfors, mannen bakom begreppet innovationsjournalistik.

den 25 februari 2007

Möte på the Met

Idag när jag var på väg till Metropolitanoperan ("The Met" - se bilden) så hörde jag plötsligt "Hey, Anders, what are you doing here?". Det visade sig vara Gregory - en av sångarkollegorna i The University Glee Club of New York, manskören som jag nyligen gått med i. Han var på väg in att titta på Tchaikovskys Eugene Onegin. Kul, sa jag, och berättade att jag också skulle se på operan - fast från backstage, eftersom jag ämnade göra ett reportage om händelsen. Det speciella med dagens opera var nämligen att den skulle direktsändas till Grästorp, Tomelilla och ett knappt tjugotal andra metropoler på den svenska landsbygden.

Världen är bra liten...

Etiketter: ,

den 24 februari 2007

Resemässa



Det är en stor resemässa i New York just nu. Broschyrer och klistermärken från världens alla hörn delas ut till höger och vänster. Själv ska jag faktiskt ut och resa i helgen, och närmast är det San Francisco som hägrar. Dit ska jag åka med JetBlue, flygbolaget med lågprisprofil, som fram till förra veckan legat på topp i kundnöjdhet. När det kaosartade snövädret då slog till så visade det sig att JetBlue grovt hade underskattat vädrets påverkan. Man planerade att inte inställa lika många flyg som konkurrenterna, och följden blev ett bakslag som gjorde att en enormt större mängd flyg faktiskt blev inställda, med strandsatta passagerare som följd. Några blev dessutom sittande i ett flygplan på marken i över nio timmar. Vi får väl se hur det går på söndag för min del...

Etiketter:

den 23 februari 2007

Vändbara säten

Idag var jag ute på IEEE:s huvudkontor i New Jersey. På vägen dit gjorde jag en intressant upptäckt: Tåget hade vändbara säten. Väldigt praktiskt, för då kan den som vill alltid åka framlänges (eller baklänges, om man anser att det är mer säkert) oavsett vilket håll som tåget åker. Här är en liten film:

Etiketter: ,

den 22 februari 2007

Blåsig match

Det blåser visst hemma i Sverige. Förutom vinter(o)vädret har också utrikesministern fastnat i stormen. Eller snarare borde man kalla det för pingpongmatch, med tidningen Expressen.

Det verkar som om Expressen har börjat producera nyheter genom att gå till intervjuobjektets egna blogg för att hitta information. Pingpongmatchen går ut på att Expressen först skriver något om vad Bildt skriver, och sedan svarar Bildt med samma mynt. Kanske är det en bra strategi för Expressen att slippa diskussion öga mot öga (eller snarare öra mot öra, om de skulle ringa varandra) och därigenom också slippa att bli lika överkörda som Ulf Kristofferson blev häromsistens. Dagens tips till Expressens journalister är att läsa boken Intervjuteknik, av Björn Häger, innan de genomför en muntlig diskussion med Carl Bildt. Efter att ha läst den så kan de säkert få en hel minut med Bildt innan Operation Överkörning tar fart, mot annars max tio sekunder...

(Anledningen till bilden här intill är att ett bra blogginlägg ju måste ha en bild, och varför exempelvis inte på min grannbyggnad här i New York, FN-skrapan? Där lär ju Bildt ha varit på besök många gånger)

Etiketter: ,

den 21 februari 2007

Förhandstitt

I kväll ska jag vara jury/försökskanin för filmen Grace is Gone. Häromdagen fick jag nämligen en inbjudan att få se en film som ännu inte har börjat visats publikt - i utbyte mot att man efter filmen fyller i ett frågeformulär. Schysst deal.

Idag är för övrigt en skön dag. Flera plusgrader utomhus, och första dagen som det varken behövs mössa eller långkallingar för att klara av. Det hörs visserligen inte någon kvittrande vårfågel utomhus (t.ex. mes), men personalen på Starbucks tvättar åtminstone fönstrena.
Starbucks fönstertvättas

Etiketter: ,

den 20 februari 2007

Slashdot länkar

Jag fick nyss ett mail från tidningens marknadsavdelning. De var glada över att plötsligt ha fått över 5000 extra träffar på webbplatsen. Anledningen till detta var att tekniknyhetssajten Slashdot hade länkat till mitt inlägg om Toy Fair. Det var ju kul :)

Här är två andra bloggar som också kommenterar mitt inlägg:
- The evening shift
- Finalyst

den 19 februari 2007

Presidentdagen

Idag är det President's Day, och alla är lediga. Det intressanta är att väldigt få amerikaner verkar veta varför det är helgdag idag. "Något med någon gammal presidents födelsedag", och "En heldag skapad av affärerna för att kunna sälja mer" är två av de svar som jag har fått när jag har frågat runt. Patriotism.org ger dock svar på tal; Presidentens dag är sammanslagningen av två tidigare presidenters födelsedagsfiranden, nämligen George Washingtons födelsedag (22 feb) och Abraham Lincolns födelsedag (12 feb).

Kanske kommer dock denna dag att gå samma försvunnande öde till mötes som de svenska före detta helgdagarna annandag pingst, tredjedag jul och Eriksmässa.

En kul aktivitet som folk idag ägnar sig åt är till exempel skridskoåkning:

Etiketter:

den 18 februari 2007

Två sidor av New York

Utsikt från Brooklyn över de södra delarna av Manhattan
Vy från Brooklyn, 2007-02-18 kl 18.06

Vy i Grand Central, 2007-02-18, kl 21.54
Uteliggare på centralstationen i New York

Etiketter:

den 17 februari 2007

Vandring i batteriparken

Frihetsgudinnan
Längst söderut på Manhattan ligger Battery Park, med vacker utsikt över bland annat Frihetsgudinnan. Ganska så tjusigt, faktiskt.

Längs med esplanaden kan man även få en god bild av New Jersey, som ligger på andra sidan vattnet.

(Faktum är att bilderna är tagna med min lilla kompaktkamera Panasonic Lumix DMC-FX7)

Etiketter: ,

den 16 februari 2007

Metrokinesiska

I dagens upplaga av tidningen Metro består förstasidan av information (eller annons?) om den kommande helgens firande av det kinesiska nyåret. Vad som är extra intressant är att informationen var skriven med traditionella kinesiska tecken, till skillnad från de förenklade kinesiska tecken som används i dagens Kina. Min första tanke var att det var någon från Taiwan eller Hong-Kong som stod bakom det hela, men vid närmare eftersökningar så visade det sig att traditionella tecken används av många kineser som flyttade från Kina innan kulturrevolutionen. Det är den händelse som man brukar koppla ihop med det första införandet av förenklade tecken. Senare kom detta att följas av den andra rundan av teckenförenklande, vilken påbörjades i Kina år 1977.

Etiketter:

den 15 februari 2007

Klimatprat


Det var mycket prat om klimatet tills alldeles nyligen. Nu har det dock snöat helt kaotiskt här i New York, så för tillfället är klimatdiskussionen lagd på is...

Snön som föll är dock inte som "vanlig" snö, utan någon mystisk ismassa som fryser till klumpar vid alla övergångsställen. Fast de bilder som SvD och Aftonbladet visar är inte riktigt rättvisa - det är värre än vad det ser ut. Mina bilder är från igår - innan det föll ytterligare snö. Men idag är det soligt igen, så snön kommer nog att försvinna inom kort. Till helgen ska det visst regna.

Etiketter: ,

Engineers week

På söndag startar ingenjörsveckan i USA. På webbsidan för arrangemanget finns också listat "50 engineers you should meet", vilket påminner väldigt mycket om Sveriges Ingenjörers samlarbilder med ingenjörshjältar, där min kompis Dennis är med.

När vi ändå tittar i kalendern så ser vi att det igår var Alla hjärtans dag - Valentine's Day. Här i USA gör affärerna sitt bästa för att få alla, som inte uppmärksammar sin käresta, att känna dåligt samvete... Köp, köp, köp!

Älska att handla. Från och med idag kan jänkarna dessutom använda ett nytt endollarsmynt för att shoppa.

Etiketter:

den 14 februari 2007

Första publiceringen

Nu är mitt första bidrag i IEEE Spectrum uppe på nätet. Det är en bloggnotis om leksaksmässan som jag skrev om på min egen blogg i förrgår. Kolla gärna in följande:
http://www.spectrum.ieee.org/feb07/comments/1714

Etiketter: ,

den 13 februari 2007

Eudoragrisar

Det första e-postprogram för Windows som jag använde hette Eudora. Jag trodde knappt detta program längre fanns kvar, men där hade jag fel. Tydligen är Eudora det e-postprogram som används mest inom IEEE. Det bästa med Eudora tror jag är de tre små grisar som dyker upp på bild så fort som man har fått nytt mail. Visst är de söta... Tydligen går de inte att byta ut heller, annat än om man byter ut själva programmet. Kanske är det för att det snart kommer att bli Grisens år, enligt den kinesiska almanackan. Själv installerade jag snabbt Thunderbird på den Mac som jag har tillgång till på redaktionen. Thunderbird är riktigt bra.

Etiketter: ,

den 12 februari 2007

Toy Fair

Coke och Mentos
Blanda cola och mentos och skapa en jättefontän. De här två herrarna säljer färdiga kit för fontänskapandet.

Första arbetsdagen på IEEE Spectrum. Visst funderade jag på om jag skulle bli utskickad för att göra ett avslöjande reportage om säkerhet i trådlösa nätverk eller kanske göra ett scoop om någon ny bugg i Windows Vista. Men istället bar det av till Javits Convention Center, där leksaksmässan Toy Fair 2007 hålls i dagarna tre. Det var faktiskt väldigt intressant, och man anade två trender: 1) Avancerade leksaker blir än mer avancerade. 2) Många leksaker går "back to basic" igen. Det visades till exempel upp leksakshästar i trä, som ser ut som leksakshästar i trä gjort sedan urminnes tider.
Vätgasbil
Time Magazine valde ut vätgasbilen till årets uppfinning 2006. Den fanns med på Toy Fair.

Etiketter: ,

den 11 februari 2007

Världens dyraste reklamfilm

Det händer mycket i New York. Idag var halva Park Avenue avstängd, för att Shell, med hjälp av Ferrari, skulle kunna spela in världens dyraste reklamfilm. Det var svårt att ta ett skarpt kort på den gamla F1-bilen som vrålade fram på gatan - intressant att en gammal bil kan köra så fort...
Ferrari och Shell spelar in film



Shells soppa - snart i en TV-apparat nära dig

Etiketter: ,

Nyår på gång


Dags att förbereda det kinesiska nyårsfirandet

Det märks att det kinesiska nyåret närmar sig. I New Yorks Chinatown var det full fart på både försäljare och kunder. Alla knuffades och trängdes - trots att det igår var stora kökulturdagen. Själv var jag glad över att återigen kunna smaka en ZhenZhuNaiCha, eller Bubble Tea, som den internationella benämningen är.
Fullproppad köttmarknad

Quickly - bubbelteproducent också i USA

den 10 februari 2007

Häftiga projekt

De båda tidningarna Make och IEEE Spectrum har utlyst en tävling för häftiga hemmautvecklade elektronikprojekt. Syftet är att skriva om dem i tidningarna. Bästa bidraget vinner en resa till mässan Maker Faire, som är "...annual jamboree for do-it-yourselfers..."

Läs mer här, och hör av er till mig om ni har några kul idéer och uppslag:
http://www.spectrum.ieee.org/feb07/4878

den 9 februari 2007

Insikt, utsikt

Soluppgång i New YorkHuset på 330 E. 38th StreetTänkte också bara visa två kort från stället där jag just nu bor. Till vänster är huset sett utifrån, och till höger är soluppgången, sedd från insidan (dock något suddigt - det är nämligen omöjligt att tvätta fönstren).

Jag har förresten skaffat ett amerikanskt mobiltelefonnummer, ring mig gärna: +1-347-217-2491

Etiketter:

den 8 februari 2007

Vinter i det stora äpplet

Snö på CNN
Det är långkalsonger som gäller vid utomhuspromenader i The Big Apple. Flera minusgrader och väldigt blåsigt gör att våren känns väldigt avlägsen. På TV visar CNN inslag från de nordvästra delarna av delstaten New York, där snön ligger närmare tre meter djup.

Själv var jag idag i "New York 101" och skaffade mig ett bankkonto, med tillhörande obligatoriska checkhäfte.New York 101?

Etiketter:

den 7 februari 2007

Framme

Nu är jag framme i USA. Efter att jag passerade den otroligt rigorösa säkerhetskontrollen i Frankfurt funderade jag på om flygplanet, likt El Al, skulle ha inbyggt antimissilsystem, och vad som egentligen skulle vänta mig vid ankomst. På flyget påbörjade, genomförde och avslutade jag Fredrik Lindströms bok Jordens smartaste ord. Intressanta tankegångar kring svenska namn, ord och uttryck. Väl framme i USA kände jag mig rustad att möta de tuffaste passkontrollanterna och de mest nitiska tulltjänstemännen. Men faktum är att det inte hände någonting speciellt - jag såg nog inte tillräckligt terroristaktig ut för att bli misstänkt för något...

På tåget från flygplatsen i Newark in till New York City satt jag bredvid en dam, som hade startat sex företag och som nu var med i styrelsen för en entreprenörsskapsprogram vid Stanfords universitet. Programmet gick ut på att man lät personer från olika platser i världen få komma till Stanford för att under ett tag för att lära sig mer om entreprenörsskap. Därefter kunde personerna åka tillbaka till sina hemländer igen, eller stanna kvar om de så ville. Tydligen hade utfallet för detta program blivit mycket bra. Kanske något att kika närmare på.

Väl framme i city tog jag en yellow cab mot de östra delarna av Manhattan. Taxichaffisen kom från Ghana och hade en brorsa som hade svenskt pass men som stack till London när han inte fick något jobb i Sverige. Chauffören själv kör taxi för pengarnas skull: "Here you can make big money fast", sa han och skrattade. "Welcome to New York, man!"

Etiketter:

den 1 februari 2007

Till USA

Från mitten av 1800-talet och fram till år 1910 utvandrade över en miljon svenskar till Amerika. Utvandrarna sökte hopp om bättre liv och en ljusare framtid än den som Sverige för tillfället erbjöd.

Nu ska jag också västerut, till New York. Men det är inte för att söka bättre liv eller ljusare framtid. Nej, jag hoppas istället att få en bättre inblick i hur man arbetar med och ser på innovationer och innovationsprocesser. Detta ska jag börja med att göra på tidskriften IEEE Spectrum, som har sin redaktion på Manhattan.

Jag kommer att dela med mig av mina erfarenheter på den här bloggen. Hoppas att du vill hänga med!