den 1 maj 2007

Nytt Spectrum

Ett nytt nummer av IEEE Spectrum har kommit ut. Hemburen till prenumeranternas brevlådor lär den komma inom några dagar, och ut på webben inom kort. Det här numrets omslagspojke heter Thomas Kailath och är vinnare av årets Medal of Honor, utdelat av IEEE. Kailath är professor emeritus på Stanfords universitet och har fått priset för att han har utvecklat matematiska algoritmer, speciellt inom signalbehandling. I korthet: Killen är grym på matematik.

Etiketter: , , , ,

den 28 april 2007

Datorspel på jätteskärm


Igår var jag inbjuden till Westinghouse, för att se om de hade något nytt och spännande att visa upp. De hade de inte. Om man inte vill spela datorspel på en jätteskärm förstås. Eller titta på film på toaletten.

Att det är inne med TV- och datorspel vet man när Ekonominyheterna har en topplista med svenska spelhjältar. Men vad är egentligen en spelhjälte?

En person som till exempel skulle kunna kallas för spelhjälte är Johan Andersson från Dice. Han och hans kollegor har utvecklat en teknik som gör att det går snabbare att ta fram nya kuta-och-skjuta-spel, samtidigt som datorkraften kan utnyttjas på ett bättre sätt. Läs gärna min artikel på Spectrums webbplats, publicerad igår:
http://www.spectrum.ieee.org/apr07/comments/1795

Söker man efter 'spelhjälte' på Google, så får man som första träff upp en artikel om Meqon Research :) Uppenbarligen är alltså hjältebedömningarna olika. En lista över spelvärldens tekniska hjältar skulle inte se likadan ut...

Etiketter: , , ,

den 25 april 2007

På topp i Metro

Har du läst dagens Metro Teknik? Om inte, klicka på bilden här intill för att se vilka coola prylar du inte klarar dig utan...

Läste du förra veckans nummer så kanske du såg artikeln om Justin. Den har för övrigt hamnat i topp på listan över mest lästa artikel på metroteknik.se. Lite extra roligt är det eftersom SvD också hade en artikel om Justin - dagen efter... :)

Etiketter: , , ,

den 19 april 2007

Trångt i tunneln


Ni kanske har läste artikeln i DN om att det ska byggas en ny tunnelbanelinje i New York. Här ser ni en bild som jag nyligen tog på perrongen för linje 4,5,6, strax norr om Battery Park. Visst ser det ut att behövas...?

Men vi får väl se hur det går med själva bygget - jag är ännu inte övertygad om att det kommer att bli genomfört inom de uppsatta tidsramarna...

Apropå resande så skriver SvD idag att det är billigare att åka tåg än flyg i USA. Jag håller inte alls med. Med lågprisflygbolaget JetBlue så tar man sig runt i landet mycket billigare än tåg.
Några exempel:

New York - Washington D.C.:
Buss: ca $40
Flyg: ca $60
Tåg: ca $90

New York - Orlando:
Buss: $80-130
Flyg: $70-80
Tåg: ca $110-150

Etiketter: , , , , ,

den 17 april 2007

Fusk i forskningsvärlden

Det händer mycket i världen just nu. Skolmassaker i Virginia. Insiderhärva på Cevian Capital. Uppdagat forskarfusk på Umeå Universitet. För den som vill läsa lite positivare nyheter rekommenderas morgondagens upplaga av Metro Teknik, där man kan läsa om Justin, som jag ju träffade i söndags. Klicka på bilden nedan, eller här.

Etiketter: , , , , , ,

den 16 april 2007

Hipp(t) - i Trollhättan och San Francisco

Idag fyller pappa år - grattis, grattis!

Igår var jag på Web 2.0 Expo, och träffade bland andra Justin. Han låter verkligen omvärlden få veta vad han gör, eftersom han bär omkring på en kamera dygnet runt och direktsänder ut allt på nätet.

Kika in på hans webbplats, justin.tv

Etiketter: , , ,

den 13 april 2007

LinkedIn och webbnytt

Idag är fredagen den 13, men hittills jag jag inte stött på någon otur - tvärtom. För tillfället sitter jag i ett konferensrum på LinkedIn och väntar på att en av grundarna, Jean-Luc Vaillant, ska komma hit och diskutera teknik med mig.

I övrigt så har jag fått en ny artikel publicerad på Spectrums webbplats, surfa gärna in och läs artikeln Hot Doings at a Really Cool Show.

Kika också gärna på filmen nedan. Den är snabbt ihopklippt på hotellrummet i Palo Alto.På bilden uppe till höger: Vattenrenare från företaget Aqua Star. Den renar vattnet med hjälp av UV-C

Etiketter: , , , , ,

den 5 april 2007

In God and iPhone We Trust

Snacka om att en fjäder kan bli en hel höna. Eller i det här fallet kanske till och med en anka - tidningsanka. Apple kommer i juni att släppa en telefon, iPhone, som kommer att bli otroligt populär - hur bra eller dålig den än kommer att vara. Allt som Apple gör nuförtiden är ju populärt. (Kika dock på listan över Apples tio största floppar, som är ganska så kul). Nåväl, ankan består i att så gott som samtliga medier i Sverige nu har gått ut och sagt att det är den 11 juni som iPhone släpps. Detta har de fått från CNET News.com, där en reporter ringde upp försäljningsavdelningen på Cingular, AT&T:s mobiltelefoniföretag, och fick detta datum.

Detta visar bland annat följande tre saker:
1) Ju fler led som sprider samma information, desto mer etablerad "sanning" blir det hela. Jag misstänker att större delen av svenska folket nu tror att det är den 11 juni som iPhone lanseras ("för det har jag läst i tidningen")
2) Apple är hetare än hetast. Minsta lilla information som kommer ut sprids som en löpeld runt jorden.
3) Man kan få fram en hel del spännande information genom social engineering...

Svart på vitt är dock ett mail som jag igår fick från Natalie Kerris, som är Apples presstaleskvinna när det gäller iPhone. Hon skriver: "The iPhone will be launched in June. We have not announced a specific date yet."

Punkt.

En annan sak som är intressant att notera i tidningsvärlden är debattartikeln i SvD om att kristna jagas. Här i USA verkar det vara precis samma sak - fast tvärtom. Det var iallafall andemeningen i ett TV-program som jag såg på CNNs program Paula Zahn Now häromveckan. Där diskuterades problemet med mobbning och samhällelig uteslutning av icke troende (ateister).
Vi kan alltså konstatera att det i Sverige alltså anses vara väldigt onaturligt att vara kristen, medan det här i USA anses vara väldigt onaturligt att vara ateist.


Baksidan av en amerikansk tjugodollarssedel, som jag nyss hade i bakfickan

Etiketter: , ,

den 28 mars 2007

Teknik-SM 2007

Det blir ett Teknik-SM i år också. Kul! För åttonde året i rad kommer teknologer (mest tekniska fysiker, dock) att tävla om SM-titeln i framtida teknik. Läste ni förresten Metro Teknik i morse? Om inte, så kan ni klicka på bilden här nedanför. Det är ett utdrag från dagens tidning.
Metro Teknik

Etiketter: ,

den 27 mars 2007

Varde ljus

Jag har blivit redaktionens videokille. Man har beställt två sprillans nya videokameror, som dock ingen vet hur man hanterar. "Äsch, det är väl bara att koppla in" tänkte jag, och det var det. Så nu sitter jag i min lilla kub och redigerar ett inslag om energi, ljus och fräcka lysdioder. Jag var nämligen nyligen utsänd på uppdrag till LightCongress 2007.

Intervjuobjekt - snart i en TV nära dig...

Etiketter: ,

den 23 mars 2007

Tur på Fortune

Idag var jag på besök på tidningen Fortune, där min fellowkompis Saida arbetar. Hon är från Pakistan och brukar vanligtvis skriva opinionsbildande artiklar, men på Fortune handlar det mer om vanliga reportage från "fältet".


Saida hälsar välkommen till Fortune

Etiketter: , ,

den 22 mars 2007

Glenn vinner Grand Neal

Fick just den goda nyheten att min kollega Glenn Zorpette idag vann the Grand Neal Award. Det priset brukar ibland kallas för "Pulitzerpriset för affärsmedia", så det är mycket prestige. Förutom det priset tog han och IEEE Spectrum hem ytterligare två priser i Neal Awards.
Grattis Glenn!
Glenn Zorpette med bucklan i högsta hugg

Etiketter: ,

den 14 mars 2007

Nätverksmästare

Poliser runt centralstationen i New YorkNew Yorks alla poliser verkade vara samlade runt centralstationen idag. "Det är inget speciellt just nu, vi är bara ute i terroristpreventivt syfte" sa en polis som jag pratade med. Själv gick jag istället på ett föredrag för utländsk press. Där pratade Sree Sreenivasan om journalistik, bloggar och webb 2.0

Enligt en av hans artiklar så ser han sig inte enbart som journalist, utan också som nätverkare. Mycket intressant. Bästa tipsen på bloggar att hålla sig uppdaterad med hittar man på hans tipssida, SreeTips.com

En annan sak: Läs gärna dagens Metro Teknik :)
[pdf] [jpg1, jpg2]

Etiketter: ,

den 28 februari 2007

Mediebesök


På CNET hade vi sittande möte på blå plastmattor

Idag var en spännande dag med besök på såväl CNET News.com, som SF Chronicle. Två helt olika världar, skulle man kunna säga. CNET är företaget med fräscha lokaler, unga medarbetare och en fluffig rosa partysoffa. San Francisco Chronicle startades 1865, och lokalerna ger intryck av att det här skapas Riktigt Seriös Journalistik. Och det är nog inte för inte som tidningen har tagit hem ett antal Pulitzerpris genom tiderna.
Jodå, det finns allt lite party på SF Chronicle också...
Notera speciellt skåpet med "PARTY STUFF" bakom de kunniga journalisterna på the Chronicle

Färden gick sedan vidare till Red Herring - tidningen som har genomgått en hel del förändringar genom tiderna. Juninumret år 2000 var närmare 650 sidor tjock, nu är den 40 sidor. Fortfarande har man problem med lönsamheten, men kämpar vidare med både webb- och pappersformat.

Lite minglande på PodTech, där VD John Furrier, i egen sak, pratade om bloggarnas påverkan i medievärlden. Lustigt nog var talet otroligt aktuellt för vad som händer just nu i Sverige, där Carl Bildt blivit påhoppad för att vara alltför öppen med sin kommunikation. Bertil Torekull skulle må ypperligt bra av ett besök på PodTech.

Dagen avslutades med ett yogapass i en närliggande lokal.
John Furrier, VD för Podtech
John Furrier, VD och blogginspiratör

Etiketter:

den 22 februari 2007

Blåsig match

Det blåser visst hemma i Sverige. Förutom vinter(o)vädret har också utrikesministern fastnat i stormen. Eller snarare borde man kalla det för pingpongmatch, med tidningen Expressen.

Det verkar som om Expressen har börjat producera nyheter genom att gå till intervjuobjektets egna blogg för att hitta information. Pingpongmatchen går ut på att Expressen först skriver något om vad Bildt skriver, och sedan svarar Bildt med samma mynt. Kanske är det en bra strategi för Expressen att slippa diskussion öga mot öga (eller snarare öra mot öra, om de skulle ringa varandra) och därigenom också slippa att bli lika överkörda som Ulf Kristofferson blev häromsistens. Dagens tips till Expressens journalister är att läsa boken Intervjuteknik, av Björn Häger, innan de genomför en muntlig diskussion med Carl Bildt. Efter att ha läst den så kan de säkert få en hel minut med Bildt innan Operation Överkörning tar fart, mot annars max tio sekunder...

(Anledningen till bilden här intill är att ett bra blogginlägg ju måste ha en bild, och varför exempelvis inte på min grannbyggnad här i New York, FN-skrapan? Där lär ju Bildt ha varit på besök många gånger)

Etiketter: ,