den 28 april 2007

Datorspel på jätteskärm


Igår var jag inbjuden till Westinghouse, för att se om de hade något nytt och spännande att visa upp. De hade de inte. Om man inte vill spela datorspel på en jätteskärm förstås. Eller titta på film på toaletten.

Att det är inne med TV- och datorspel vet man när Ekonominyheterna har en topplista med svenska spelhjältar. Men vad är egentligen en spelhjälte?

En person som till exempel skulle kunna kallas för spelhjälte är Johan Andersson från Dice. Han och hans kollegor har utvecklat en teknik som gör att det går snabbare att ta fram nya kuta-och-skjuta-spel, samtidigt som datorkraften kan utnyttjas på ett bättre sätt. Läs gärna min artikel på Spectrums webbplats, publicerad igår:
http://www.spectrum.ieee.org/apr07/comments/1795

Söker man efter 'spelhjälte' på Google, så får man som första träff upp en artikel om Meqon Research :) Uppenbarligen är alltså hjältebedömningarna olika. En lista över spelvärldens tekniska hjältar skulle inte se likadan ut...

Etiketter: , , ,

den 10 april 2007

Monopolpengar

Det känns ganska så konstigt att skriva ut en check på närmare 6000 dollar när checken ser ut som en spelplan för Monopol. Är det verkligen riktiga pengar som mottagaren får? Kanske kan mottagaren enbart gå vidare till GÅ eller kanske slippa ut ur fängelset mot uppvisande av checken...

Visst, i Taiwan så var det små tecknade gröna sköldpaddor som bevakade mina besparingar, men det känns ändå lite mer underligt att betala med Monopolcheckar - här i livets riktiga spel.

I kväll flyger jag till San José - för vidare färd till Stanfords universitet. Där är spännande saker på gång.

Etiketter: , ,

den 20 mars 2007

Örnen har landat

Läste i SvD att Airbus jätteflygplan A380 nu har kommit hit på besök. Det är fascinerande att så stora dunderklumpar faktiskt kan flyga utan större problem.

Själv håller jag mig på marken, eller åtminstone på 17:e våningen i byggnaden ovan, och fick just en artikel publicerad på Spectrums webbplats; "How to Sell a Free Computer Game" var tydligen tillräckligt intressant för att åtminstone Google News skulle snappa upp det hela :)

Etiketter: , , ,

den 8 mars 2007

Nintendo

Idag lyssnade jag på Shigeru Miyamoto - mannen bakom spelfiguren Mario och spel som Zelda och Donkey Kong. Han berättade bland annat om Nintendos vision, och det kommande spelet Super Mario Galaxy. Trots att föredraget hölls i en av San Franciscos absolut största konferenshallar så var det knökfullt: Alla var där och lyssnade - också Mario själv :)
Läs mer här

Etiketter:

den 7 mars 2007

Sony lanserar Home


Phil Harrison presenterar Home

Det händer mycket på Game Developers Conference. Nyss lyssnade jag på Phil Harrison, som är VD för Sony Computer Entertainment. Han presenterade Sonys senaste koncept till PS3; PlayStation Home. I korthet är det som en upphottad version av Second Life, där användare går runt i en virtuell värld och träffar andra; "It's all about social interaction", som Harrison uttryckte det.

I Home får alla användare en egen lägenhet som man pysslar om, och i användarens Hall of Fame presenteras alla utmärkelser och priser som erhållits genom att spela andra PS3-spel. Kopplingen till andra verksamheter där Sony är aktiv är tydlig: I den version av Home som jag fick se visades till exempel enbart Sony-filmer i de virtuella biografsalongerna...

En annan nyhet som Sony också presenterade idag var LittleBigPlanet. Det var ett spel med imponerande hantering av fysikalisk korrekthet. I grunden handlar spelet, liksom Home, också om interaktivitet och samspel med andra användare. Ni ser trenden va...? Välkommen till Game 3.0!

Etiketter: