den 4 juni 2007

Artiklar i Spectrum

Jag var ju lite långsam på att uppdatera min blogg i slutet av maj, så jag har nog inte länkat till två grejer som, efter lång tid, äntligen blev publicerade hos IEEE Spectrum:

Using the Sun to Cross the Atlantic
och
A Spring Tradition in New York

Etiketter: ,

den 1 maj 2007

Nytt Spectrum

Ett nytt nummer av IEEE Spectrum har kommit ut. Hemburen till prenumeranternas brevlådor lär den komma inom några dagar, och ut på webben inom kort. Det här numrets omslagspojke heter Thomas Kailath och är vinnare av årets Medal of Honor, utdelat av IEEE. Kailath är professor emeritus på Stanfords universitet och har fått priset för att han har utvecklat matematiska algoritmer, speciellt inom signalbehandling. I korthet: Killen är grym på matematik.

Etiketter: , , , ,

den 28 april 2007

Datorspel på jätteskärm


Igår var jag inbjuden till Westinghouse, för att se om de hade något nytt och spännande att visa upp. De hade de inte. Om man inte vill spela datorspel på en jätteskärm förstås. Eller titta på film på toaletten.

Att det är inne med TV- och datorspel vet man när Ekonominyheterna har en topplista med svenska spelhjältar. Men vad är egentligen en spelhjälte?

En person som till exempel skulle kunna kallas för spelhjälte är Johan Andersson från Dice. Han och hans kollegor har utvecklat en teknik som gör att det går snabbare att ta fram nya kuta-och-skjuta-spel, samtidigt som datorkraften kan utnyttjas på ett bättre sätt. Läs gärna min artikel på Spectrums webbplats, publicerad igår:
http://www.spectrum.ieee.org/apr07/comments/1795

Söker man efter 'spelhjälte' på Google, så får man som första träff upp en artikel om Meqon Research :) Uppenbarligen är alltså hjältebedömningarna olika. En lista över spelvärldens tekniska hjältar skulle inte se likadan ut...

Etiketter: , , ,

den 14 april 2007

Stanfordskt apelsinträd

apelsinträd
På Stanfords universitet är apelsinträden fulla med mogna apelsiner

Idag var en lugn dag, endast fylld av rapport- och artikelskrivande. På campusområdet pågår förberedelserna för fullt inför morgondagens öppet hus - Stanford Community Day. Själv ska jag åka in till San Francisco, för att gå på Web 2.0 Expo. Kanske hinner jag dock få en skymt av 李開復 (Kai-Fe Lee), Taiwanesen som emigrerade till USA, men som nu är mest känd för att vara Google:s chef i Kina. Han är för övrigt också medlem av IEEE och får IEEE Spectrum hemskickad varje månad. Lee kommer också hit till campus i morgon, kanske för att titta på apelsinträd, men mer troligt för att hålla ett föredrag för Silicon Valley Chinese Engineers Association.

Dagens lunch bestod av kyckling med sparris, på en av Palo Altos fyra kinesrestauranger. Nu har jag bara två restauranger kvar att prova :)


På campusområdet finns också många ökenråttor. Efter en insats i eftermiddags från den här flygande kompisen fanns det dock en mindre.

Etiketter: , , ,

den 13 april 2007

LinkedIn och webbnytt

Idag är fredagen den 13, men hittills jag jag inte stött på någon otur - tvärtom. För tillfället sitter jag i ett konferensrum på LinkedIn och väntar på att en av grundarna, Jean-Luc Vaillant, ska komma hit och diskutera teknik med mig.

I övrigt så har jag fått en ny artikel publicerad på Spectrums webbplats, surfa gärna in och läs artikeln Hot Doings at a Really Cool Show.

Kika också gärna på filmen nedan. Den är snabbt ihopklippt på hotellrummet i Palo Alto.På bilden uppe till höger: Vattenrenare från företaget Aqua Star. Den renar vattnet med hjälp av UV-C

Etiketter: , , , , ,

den 6 april 2007

Nya sladdar


Det händer mycket på en tidningsredaktion. Idag fick vi till exempel nya sladdar till våra telefoner :)

Jag har också bokat om min flygbiljett till San José i nästa vecka. Jag kommer att åka 48 timmar tidigare än först planerat. Den enda skillnaden ordnades med ett enkelt telefonsamtal till US Airways. Samtalet tog dock mig, och dem, 92 minuter och 20 sekunder. Hur är det ens möjligt att ha så ineffektiva personer på en servicedesk? Det är till och med värre än de 1,5 timmar som det tog för mig på postkontoret för några veckor sedan, när jag försökte mig på den dumdristiga idén att genomföra en av de mest standardiserade transaktionerna - att skicka pengar inom landet. Här i USA har användandet av Internetbank inte alls slagit igenom, och för att överföra pengar till någon så skickar man helt enkelt en fysisk check. Bra för postens ekonomi, rätt osmidigt för de som använder det hela.

Etiketter: , , , ,

den 1 april 2007

Aprilstart i Harlem

I dag är det söndag och besök på gospelgudstjänst i Harlem. Förutom att det är palmsöndagen så visade det sig också vara Annual Woman's Day - åtminstone i Mt Zion African Methodist Episcopal Church.

Även om de flesta herrarna i salen verkade nicka till under predikan så var besökarna i övrigt väldigt närvarande i allt vad som skedde. Mycket sång och musik gjorde det hela till en rätt fartfylld upplevelse. På samma sätt som under en ishockeymatch, så spelade man på Hammondorgeln och trummorna när pastorn predikade något som var extra upphetsande. Kanske något att ta efter hemma i Sverige...? :)


P.S. För övrigt läser jag idag, den 1 april, en spännande nyhet om professor A.P.Rilföl från Yoke University. Han har kommit på ett supersmart sätt att med hjälp av vanliga blyertspennor förbättra mottagningen för mobiltelefoner. Surfa hit och läs mer:
http://www.spectrum.ieee.org/apr07/comments/1752

Etiketter: , , ,

den 30 mars 2007

Trådlös i Hoboken


Åkte med min kollega Glenn Zorpette till Stevens Institute of Technology, som ligger i Hoboken. Där berättade Glenn för journalistintresserade teknologer hur han har gjort olika reportage runtom i världen. Intressant. Intressant var också att se att man i Hoboken har trådlöst Internet - tillgängligt för allmänheten. Något för Sverige att ta efter...?

Dagens surftips: Testa dina SM-kunskaper

Etiketter: , ,

den 22 mars 2007

Glenn vinner Grand Neal

Fick just den goda nyheten att min kollega Glenn Zorpette idag vann the Grand Neal Award. Det priset brukar ibland kallas för "Pulitzerpriset för affärsmedia", så det är mycket prestige. Förutom det priset tog han och IEEE Spectrum hem ytterligare två priser i Neal Awards.
Grattis Glenn!
Glenn Zorpette med bucklan i högsta hugg

Etiketter: ,

den 20 mars 2007

Örnen har landat

Läste i SvD att Airbus jätteflygplan A380 nu har kommit hit på besök. Det är fascinerande att så stora dunderklumpar faktiskt kan flyga utan större problem.

Själv håller jag mig på marken, eller åtminstone på 17:e våningen i byggnaden ovan, och fick just en artikel publicerad på Spectrums webbplats; "How to Sell a Free Computer Game" var tydligen tillräckligt intressant för att åtminstone Google News skulle snappa upp det hela :)

Etiketter: , , ,

den 27 februari 2007

Mingel

På Stanford finns det en ny och jordbävningssäkrad lokal som heter the Wallenberg Hall. Där hade vi lite mingel idag. Fler mingelbilder finns här.

För övrigt så har nu IEEE Spectrum kommit ut med tidningen för mars månad. Specialfokus är på RFID. Surfa hit och läs.

Etiketter:

den 14 februari 2007

Första publiceringen

Nu är mitt första bidrag i IEEE Spectrum uppe på nätet. Det är en bloggnotis om leksaksmässan som jag skrev om på min egen blogg i förrgår. Kolla gärna in följande:
http://www.spectrum.ieee.org/feb07/comments/1714

Etiketter: ,