den 5 juni 2007

Pre-nationaldag med amerikansk touch


Något naionaldagsfirandet blir det inte i år, men dagen före nationaldagen var jag på ett evenemang som arrangerades av Sverige, här i New York. Varje år ristas de amerikanska Nobelpristagarnas namn in på en staty, och den 5 juni avtäcks dessa namn på statyn. Trevlig tillställning, med tillfälle att mingla med såväl ambassadören, svensk media samt några Nobelpristagare.

I år förgylldes samlingen av damkören Salt, från Stockholm, som under sin USA-turné passade på att göra ett stopp här.

Etiketter: , , ,

den 19 maj 2007

Musik i kubik


Det är mycket musik just nu. Igår kväll var vi med Island och Hanna på musikalen Chicago. Idag var det jag själv som stod på scenen, med min kör The University Glee Club of New York City. Efteråt var det partaj på the Union Club.

Fest i fina salonger...


Kalas med körkompisarna. Sångarbrodern Hoc Noble dirigerar glatt

I morgon väntar flygresa till San Francisco, och konferensen i innovationsjournalistik.

Etiketter: ,

den 17 maj 2007

Hurra för Norge

Idag är det syttende mai, och vi gratulerer Norge med dagen. Hei, hei!

Här i staterna väntar vi på Carl Bildt, och under tiden håller tummarna för Hugos kusin Karin, som är med och spelar LPGA-touren. Hon spelar Sybase ClassicUpper Montclair Country Club, ett (långt) stenkast från Manhattan.

Den enda inblandning som jag har haft i proffsgolf var när tidningen Epochtimes blandade ihop mig med den danske golfaren Anders Hansen. Artikeln handlade om när Hugo och jag introducerade innebandy (Unihoc) i Taiwan... Hmmm, ja, vid närmare eftertanke kanske det inte ens räknas. Bedöm själva:
- Originalartikel
- Översättning med Google Translate

Etiketter: , , , , ,

den 12 maj 2007

Över Atlanten med solkraft


Nu har båten Sun21 anlänt till New York. Ända från Basel i Schweiz har den tagit sig, enbart med el som genererats av solpanelerna på katamaranens tak. Ganska så tufft, faktiskt.

Etiketter: , ,

den 11 maj 2007

Cykelbud i New York

Igår såg jag ett cykelbud i New York som hade en kamera på hjälmen. Jag undrade först varför, men efter att ha sett den här filmen, så vet jag... Håll i hatten, och se själva :)

Idag kommer Johan (numera sångare i OD) och hans bror Casper på besök. Blir intressant att se hur många personer man kan klämma in i lägenheten...

I övrigt så gratulerar vi idag moster Lotta, som inte bara fyller år utan också snart ska disputera! En tanke och en virtuell blomma från Brooklyns botaniska trädgård skickas härmed över nätet.

Här ska bröderna Hedberg och Dennis bo. Men finns det hjärterum så...

Etiketter: , ,

den 10 maj 2007

Lysdioder framtidens lampor




Igår var jag på ett event, arrangerad av ljusföretaget Osram. De pratade om en revolution som nu håller på att ske. Förr var det inne med lampor av alla slag. Nu är det lysdioder som gäller - högt som lågt. Och vi uppmanades att minnas den 9 maj 2007 som den dag då vi fick vara del av denna revolution...

Bilden här nedanför visar förresten senaste nytt på Justin-fronten:

Etiketter: , , , , ,

den 9 maj 2007

Interaktiva elprylar

Igår besökte jag New Yorks universitet, där det pågick en utställning. Studenter och hangarounds ställde ut examensarbeten och arbeten de producerat inom Interactive Telecommunications Program. Efter att först varit skeptisk så blev jag positivt överraskad av alla kul saker som visades upp. Närmare 140 olika projekt fanns i lokalen. Här är fotografier från några av dem:

zoonori2 zoonori1wirelesspowermonitoring1 wirelesspowermonitoring2
happyfeedbackmachine2 happyfeedbackmachine
ubolics2 ubolics1impulse bikejus2
mirror cellularautomata interactivecake experimentaldevices

Jag provar nu att använda fototjänsten från Flickr. Hoppas att det funkar bra.

Etiketter: , , , , ,

den 5 maj 2007

Maytime i Brooklyn

Maytime
Nu har våren äntligen kommit hit på riktigt. Den som kommer ihåg blogginlägget från i påskas minns kanske att det då såg lite grått och trist ut i Brooklyns botaniska trädgård. Nu är det dock andra bullar - allting går i rosaskimrande färger!
Blomma
Körsbärsträden blommar för fullt, och folk går man ur huse för att sitta på filtar och titta på andra människor, eller lukta på blommor. Mat och dryck är dock förbjuden i parken.


Uppe: Körsbärsträden i april
Nere: Körsbärsträden i maj


Etiketter: , , ,

den 29 april 2007

Matfestival


Förra helgen var det matfestival i Chinatown. För en dollar, eller ibland två, så kunde man provsmaka sig runt hela stadsdelen . Väldigt trevligt (och mestadels gott).

Etiketter: , ,

den 27 april 2007

Häftig körsång

Jag har gått med i en manskör, The University Glee Club of New York. Där tyckte man att det var fascinerande att jag hittade kören via nätet - de flesta blir tydligen rekommenderade in. Tre intressanta saker med kören är:
  1. De har en cateringfirma som fixar mat och dryck i samband med varje rep. Praktiskt!
  2. Det är alltid ett litet uppträdande av någon (oftast extern grupp) efter varje rep. Kul!
  3. Antalet aktiva medlemmar är närmare 150. Snacka om häftig manskörsklang!
Den 19 maj har vi konsert på Hunter College, med efterföljande kalas på Union Club. Välkomna! :)

Foto från gårdagens efter-övningen-uppträdande

Etiketter: ,

den 24 april 2007

The Algorithm Killed Jeeves


Kommer ni ihåg inlägget om att algoritmen är förbjuden i Kina? Nu har jag hittat en ännu större reklamskylt, mitt i centrala New York. Den här gången handlar det om algoritmen som dödade Jeeves. Och vem är då Jeeves? Det är AskJeeves.com som inte längre har sin butler som ikon. Således heter de numera bara ask.com

Varför är Ask.com intressanta? Jo, till exempel för att de har givit sig in i kampen om att täcka stadens parker med trådlöst Internet, med start i Madison Square Park. Google sponsrar redan täckning av Bryant Park, och andra täcker andra ställen, så varför inte?

Etiketter: , , , ,

den 23 april 2007

Inga konstigheter

Modern konst
Varje fredagskväll är det gratis inträde på ett av New York:s mest kända konstmuseum, MoMA.
Där kan man till exempel se en upphängd snöskyffel, samt en vit pall med inbyggt cykelhjul. Förutom det så finns det faktiskt också en hel del spännande intressant konst som man, likt mannen på bilden nedan, kan ta sig en närmare titt på.
Intressant tavla

Här nedanför är till exempel en tavla, mitt i prick. Eller kanske snarare prick-till-prick. Fin är den iallafall. Och lätt att återge i en tryckpress med fyrfärg. Klicka på bilden för att se detaljerna.
Prickig tavla

Etiketter: ,

den 22 april 2007

Jordens dag

Ibland är det Kanelbullens dag, ibland Mobilfria dagen. Den 22 april är utnämnd till Earth Day, då man ska tänka extra mycket på jorden. Förmodligen firas dagen dock mest här på Manhattan, och kanske allra mest i Central Park.


Tre Central Park-djur på en och samma bild. Ser ni ekorren, fågeln och tvättbjörnen? Den sistnämnda bor i träd och kommer ner på nätterna och rotar bland soporna.

Etiketter: ,

den 21 april 2007

Slutproducerade producenter

I morgon är sista dagen som Mel Brooks musikal The Producers visas. Istället kommer nu musikalen Young Frankenstein att visas i samma salong. Själv sitter jag som bäst och vilken musikal som jag närmast vill gå på - det finns ju så många! Den enda som jag hittills har sett i New York är just The Producers, och den var ju bra.


Bilden till vänster är snodd från nätet

Etiketter: ,

den 20 april 2007

En miljon i parken


Det har äntligen blivit vår, inte bara i Sverige utan också i New York. Det sägs att det kan komma så många som en miljon människor till Central Park, under den första varma lördagen varje vår. Imponerande!

Etiketter: , ,

den 19 april 2007

Trångt i tunneln


Ni kanske har läste artikeln i DN om att det ska byggas en ny tunnelbanelinje i New York. Här ser ni en bild som jag nyligen tog på perrongen för linje 4,5,6, strax norr om Battery Park. Visst ser det ut att behövas...?

Men vi får väl se hur det går med själva bygget - jag är ännu inte övertygad om att det kommer att bli genomfört inom de uppsatta tidsramarna...

Apropå resande så skriver SvD idag att det är billigare att åka tåg än flyg i USA. Jag håller inte alls med. Med lågprisflygbolaget JetBlue så tar man sig runt i landet mycket billigare än tåg.
Några exempel:

New York - Washington D.C.:
Buss: ca $40
Flyg: ca $60
Tåg: ca $90

New York - Orlando:
Buss: $80-130
Flyg: $70-80
Tåg: ca $110-150

Etiketter: , , , , ,

den 9 april 2007

Racerbilar i New York


Just nu pågår New Yorks internationella bilutställning. Där finns många tuffa och snabba bilar...






För några extra dollar kunde den som ville få posera tillsammans med några mässflickor och en fräck bil. Smart affärsidé...

Etiketter: ,

den 8 april 2007

Glad påsk i New York

Glada påskliljor
Här kommer en hälsning om glad påsk!
Påskliljorna blommade för fullt i den botaniska trädgården i Brooklyn i helgen.


På TV visas bilder från Washington D.C. där de japanska körsbärsträden blommar, men det ska sägas att träden i Brooklyn inte heller gick av för hackor, eller vad sägs om nedanstående bild?


:-)

Etiketter: , , ,

den 4 april 2007

The University Club

Min sångarkollega Gregory bjöd in mig på besök till The University Club i New York. Det visade sig vara ett snart 150-årigt ställe med tio våningar fyllda av lyx. Ett flertal olika matsalar, gästrum, biljardrum, eget bibliotek och självklart en jacuzzi, ångbastu och gigantisk simbassäng. Max tre personer fick dock vara i poolen samtidigt, och max två i jacuzzin. Det hade dock lätt kunnat gå att klämma ner minst 15 personer i den sistnämnda utan större problem. Men är man på lyxställe så är man...

För gäster, likt mig, har klubben har givit ut en samling med de viktigaste reglerna som gäller. Det mesta är strikt uppstyrt, men enligt reglerna finns det faktiskt ett tillfälle och ställe då man som man inte behöver bära slips, nämligen när man äter frukost i baren. Fast bara på helgerna; Till vardags är det slips som gäller även där och då.

Det var mycket intressant och kul, men tyvärr fick jag inte ta några foton. På Wikipedia finns dock några foton från insidan - kika där.

Etiketter:

den 1 april 2007

Aprilstart i Harlem

I dag är det söndag och besök på gospelgudstjänst i Harlem. Förutom att det är palmsöndagen så visade det sig också vara Annual Woman's Day - åtminstone i Mt Zion African Methodist Episcopal Church.

Även om de flesta herrarna i salen verkade nicka till under predikan så var besökarna i övrigt väldigt närvarande i allt vad som skedde. Mycket sång och musik gjorde det hela till en rätt fartfylld upplevelse. På samma sätt som under en ishockeymatch, så spelade man på Hammondorgeln och trummorna när pastorn predikade något som var extra upphetsande. Kanske något att ta efter hemma i Sverige...? :)


P.S. För övrigt läser jag idag, den 1 april, en spännande nyhet om professor A.P.Rilföl från Yoke University. Han har kommit på ett supersmart sätt att med hjälp av vanliga blyertspennor förbättra mottagningen för mobiltelefoner. Surfa hit och läs mer:
http://www.spectrum.ieee.org/apr07/comments/1752

Etiketter: , , ,

den 29 mars 2007

Frihet på båt


Åkte fullproppad turistbåt till frihetsgudinnan, och tittade hur hon hade det.
Hon hade det bra :)

Etiketter: ,

den 26 mars 2007

Swinger i New York

I helgen försökte vi uppleva New York "som en TV-stjärna", på samma sätt som SvD skriver om. I avsnitt 82 av TV-serien Sex and the City var nämligen Carrie, likt en cirkusstjärna, uppe i trapets. Efter detta avsnitt ökade intresset för sporten(?), som då fick ett rejält uppsving (sic!).
Tyvärr visade sig Trapeze School of New York för tillfället ha stängt, i väntan på en flytt till nya lokaler. Så nu får vi ta en ny titt på kartan, och se vart TV-stjärnefärden istället kan gå.

Etiketter:

den 24 mars 2007

Apple Dreams



I helgen var det världspremiär på dansföreställningen Apple Dreams. Bakom koreografin står H.T. Chen från Taiwan. Förställningen hölls i World Financial Center, ett stenkast från World Trade Center-området. De två äldsta dansarna var 79 och 84 år gamla, och de yngsta satt fortfarande i barnvagn. Det hela var riktigt underhållande och bra; Jag ger dem fyra poäng av fem möjliga :)
Mr An och Mr Chen
Mr An och regissören Mr Chen

P.S. För övrigt har jag också uppdaterat inlägget från förra helgen med två filmer:
- En film på orkestern Londonderry Lancers i St Patricks Day-paraden
- En kort film på pulkaåkande i Central Park

Etiketter:

den 23 mars 2007

Tur på Fortune

Idag var jag på besök på tidningen Fortune, där min fellowkompis Saida arbetar. Hon är från Pakistan och brukar vanligtvis skriva opinionsbildande artiklar, men på Fortune handlar det mer om vanliga reportage från "fältet".


Saida hälsar välkommen till Fortune

Etiketter: , ,

den 20 mars 2007

Örnen har landat

Läste i SvD att Airbus jätteflygplan A380 nu har kommit hit på besök. Det är fascinerande att så stora dunderklumpar faktiskt kan flyga utan större problem.

Själv håller jag mig på marken, eller åtminstone på 17:e våningen i byggnaden ovan, och fick just en artikel publicerad på Spectrums webbplats; "How to Sell a Free Computer Game" var tydligen tillräckligt intressant för att åtminstone Google News skulle snappa upp det hela :)

Etiketter: , , ,

den 19 mars 2007

Framåt marsch


Vad tittar alla på? Inte mig iallafall...

Lördagen var fylld med muntra miner i St Patrick's Day-paraden. Under söndagen var det lite mindre glada tongångar, med protesterande amerikaner som marscherade genom stan. Den här gången var det inte bara Irak som var i fokus, utan också Iran: "Stop the escalation: No war in Iran".


Det är skräp med krig

Etiketter:

den 18 mars 2007

Parad och skidåkning




I helgen var det St Patricks Day, som firades med en ändlös parad längs den 5 avenyn i New York. Vädret var till en början strålande, och massor med folk var ute. Efter att ha beskådat paraden blev det en sväng i Central Park, som ligger precis intill. Där var det fullt med folk som åkte skidor, pulka och byggde snögubbar. Som sagt, för bara några dagar sedan gick jag omkring i bara skjorta och byxor och var glad över att våren äntligen tycktes ha kommit...


Etiketter:

den 14 mars 2007

Nätverksmästare

Poliser runt centralstationen i New YorkNew Yorks alla poliser verkade vara samlade runt centralstationen idag. "Det är inget speciellt just nu, vi är bara ute i terroristpreventivt syfte" sa en polis som jag pratade med. Själv gick jag istället på ett föredrag för utländsk press. Där pratade Sree Sreenivasan om journalistik, bloggar och webb 2.0

Enligt en av hans artiklar så ser han sig inte enbart som journalist, utan också som nätverkare. Mycket intressant. Bästa tipsen på bloggar att hålla sig uppdaterad med hittar man på hans tipssida, SreeTips.com

En annan sak: Läs gärna dagens Metro Teknik :)
[pdf] [jpg1, jpg2]

Etiketter: ,

den 25 februari 2007

Möte på the Met

Idag när jag var på väg till Metropolitanoperan ("The Met" - se bilden) så hörde jag plötsligt "Hey, Anders, what are you doing here?". Det visade sig vara Gregory - en av sångarkollegorna i The University Glee Club of New York, manskören som jag nyligen gått med i. Han var på väg in att titta på Tchaikovskys Eugene Onegin. Kul, sa jag, och berättade att jag också skulle se på operan - fast från backstage, eftersom jag ämnade göra ett reportage om händelsen. Det speciella med dagens opera var nämligen att den skulle direktsändas till Grästorp, Tomelilla och ett knappt tjugotal andra metropoler på den svenska landsbygden.

Världen är bra liten...

Etiketter: ,

den 21 februari 2007

Förhandstitt

I kväll ska jag vara jury/försökskanin för filmen Grace is Gone. Häromdagen fick jag nämligen en inbjudan att få se en film som ännu inte har börjat visats publikt - i utbyte mot att man efter filmen fyller i ett frågeformulär. Schysst deal.

Idag är för övrigt en skön dag. Flera plusgrader utomhus, och första dagen som det varken behövs mössa eller långkallingar för att klara av. Det hörs visserligen inte någon kvittrande vårfågel utomhus (t.ex. mes), men personalen på Starbucks tvättar åtminstone fönstrena.

Etiketter: ,

den 18 februari 2007

Två sidor av New York

Utsikt från Brooklyn över de södra delarna av Manhattan
Vy från Brooklyn, 2007-02-18 kl 18.06

Vy i Grand Central, 2007-02-18, kl 21.54
Uteliggare på centralstationen i New York

Etiketter:

den 17 februari 2007

Vandring i batteriparken

Frihetsgudinnan
Längst söderut på Manhattan ligger Battery Park, med vacker utsikt över bland annat Frihetsgudinnan. Ganska så tjusigt, faktiskt.

Längs med esplanaden kan man även få en god bild av New Jersey, som ligger på andra sidan vattnet.

(Faktum är att bilderna är tagna med min lilla kompaktkamera Panasonic Lumix DMC-FX7)

Etiketter: ,

den 15 februari 2007

Klimatprat


Det var mycket prat om klimatet tills alldeles nyligen. Nu har det dock snöat helt kaotiskt här i New York, så för tillfället är klimatdiskussionen lagd på is...

Snön som föll är dock inte som "vanlig" snö, utan någon mystisk ismassa som fryser till klumpar vid alla övergångsställen. Fast de bilder som SvD och Aftonbladet visar är inte riktigt rättvisa - det är värre än vad det ser ut. Mina bilder är från igår - innan det föll ytterligare snö. Men idag är det soligt igen, så snön kommer nog att försvinna inom kort. Till helgen ska det visst regna.

Etiketter: ,

den 12 februari 2007

Toy Fair

Coke och Mentos
Blanda cola och mentos och skapa en jättefontän. De här två herrarna säljer färdiga kit för fontänskapandet.

Första arbetsdagen på IEEE Spectrum. Visst funderade jag på om jag skulle bli utskickad för att göra ett avslöjande reportage om säkerhet i trådlösa nätverk eller kanske göra ett scoop om någon ny bugg i Windows Vista. Men istället bar det av till Javits Convention Center, där leksaksmässan Toy Fair 2007 hålls i dagarna tre. Det var faktiskt väldigt intressant, och man anade två trender: 1) Avancerade leksaker blir än mer avancerade. 2) Många leksaker går "back to basic" igen. Det visades till exempel upp leksakshästar i trä, som ser ut som leksakshästar i trä gjort sedan urminnes tider.
Vätgasbil
Time Magazine valde ut vätgasbilen till årets uppfinning 2006. Den fanns med på Toy Fair.

Etiketter: ,

den 11 februari 2007

Världens dyraste reklamfilm

Det händer mycket i New York. Idag var halva Park Avenue avstängd, för att Shell, med hjälp av Ferrari, skulle kunna spela in världens dyraste reklamfilm. Det var svårt att ta ett skarpt kort på den gamla F1-bilen som vrålade fram på gatan - intressant att en gammal bil kan köra så fort...
Ferrari och Shell spelar in film



Shells soppa - snart i en TV-apparat nära dig

Etiketter: ,

den 9 februari 2007

Insikt, utsikt

Soluppgång i New YorkHuset på 330 E. 38th StreetTänkte också bara visa två kort från stället där jag just nu bor. Till vänster är huset sett utifrån, och till höger är soluppgången, sedd från insidan (dock något suddigt - det är nämligen omöjligt att tvätta fönstren).

Jag har förresten skaffat ett amerikanskt mobiltelefonnummer, ring mig gärna: +1-347-217-2491

Etiketter:

den 8 februari 2007

Vinter i det stora äpplet


Det är långkalsonger som gäller vid utomhuspromenader i The Big Apple. Flera minusgrader och väldigt blåsigt gör att våren känns väldigt avlägsen. På TV visar CNN inslag från de nordvästra delarna av delstaten New York, där snön ligger närmare tre meter djup.

Själv var jag idag i "New York 101" och skaffade mig ett bankkonto, med tillhörande obligatoriska checkhäfte.New York 101?

Etiketter: